La reforma de la Pèrgola de Castelló millorarà la seua integració en el Ribalta amb un edifici més obert i versàtil

Amb 2.800 metres i 1.500 persones d’aforament, l’immoble actuarà com a pol comercial i reforçarà a Castelló com ciutat de congressos

La reforma de la Pèrgola de Castelló millorarà la seua integració en el Ribalta amb un edifici més obert i versàtil
12/11/2021 -

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest divendres el projecte de rehabilitació integral de l’emblemàtic edifici poli funcional de la Pèrgola, emplaçat al parc Ribalta. L’objectiu és reformular-la com a espai poli funcional en una actuació que reduirà el seu volum per a incorporar més espais a l’aire lliure i per a millorar la seua integració amb l’entorn del parc Ribalta. L’immoble sumarà quasi 2.800 metres quadrats de superfície total i una ocupació màxima de 1.500 persones entre la planta baixa i les terrasses del pis superior. Marco ha estat acompanyada en la presentació pel regidor d’Urbanisme, José Luis López, i la regidora de Patrimoni, Pilar Escuder.

L’actuació està inclosa en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) i compta amb 2,5 milions d’euros de pressupost que permetrà reformar “aquest edifici tan emblemàtic per a la ciutat i que s’adaptarà així a les necessitats actuals després dels seus 50 anys de marxa”, ha dit Marco.

“Amb aquesta reforma integral potenciarem aquesta zona de la ciutat i a transformar la Pèrgola en un centre dinamitzador que contribuïsca a revitalitzar el pulmó verd de Castelló; és un espai emblemàtic que ha estat molts anys ignorat i ara, gràcies als fons europeus, podrem posar-ho en valor”, ha indicat l’alcaldessa. Marco ha destacat que amb aquesta rehabilitació es dotarà a la ciutat “d’un edifici més sostenible i versàtil”, ja que podrà ser utilitzat per a actes i esdeveniments multitudinaris de diferents categories. Així mateix, ha assenyalat que l’actuació “posa en valor el patrimoni local en recuperar per a la ciutadania un edifici deteriorat després de cinquanta anys de vida”.

La Junta Local de Govern ha aprovat aquesta setmana el projecte de rehabilitació de l’edifici i la licitació de la contractació, així com consignar els 2,49 milions en els pressupostos de 2022. La rehabilitació integral ha sigut autoritzada per la Conselleria de Cultura, en tractar-se d’una intervenció dins del Ribalta, declarat Conjunt Històric Artístic. El termini d’execució, una vegada adjudicada l’obra, és de 9 mesos.

L’operació busca la regeneració física, econòmica i social de la Pèrgola, que se sotmetrà a més a un procés de modernització tecnològica en matèria d’eficiència energètica per a convertir-la en un espai d’emprenedoria social i sostenible.

La intervenció integral sobre l’actual edifici de la Pèrgola, que serà totalment funcional i accessible, es marca tres objectius. D’una banda, aconseguir l’equilibri amb l’entorn mitjançant un disseny amb un impacte visual apropiat i integrat amb el parc. Per a això es proposa demolir les construccions que sobreïxen del cos principal de l’edifici, conservant la seua geometria i estructura; redimensionar l’aforament conforme a les necessitats reals actuals; i utilitzar materials de qualitat, amb textures i colors concordes amb els de l’entorn immediat.

La planta baixa poli funcional, de quasi 2.300 metres quadrats i amb capacitat per a 1.300 persones, quedarà diàfana i sumarà un porxo cobert i obert previ als accessos del públic i amb un sistema de tancament envidrat que imprimirà més lluminositat a l’interior. Aquest porxo se separa de l’exterior mitjançant una cancela lleugera i transparent. La major part de planta baixa es destinarà al públic i inclourà zones reservades a serveis higiènics, locals tècnics i magatzems. Ací se situarà l’escenari, en la mateixa posició que l’actual, encara que amb menor superfície.

Per part seua, un anell exterior amb terrassa, obert i parcialment cobert -a través de suports i bigues disposats ‘radialment’ per a generar una imatge de ‘pèrgola’- vorejarà part de la planta superior. En ella s’exclou la presència de públic, excepte per l’accés ocasional i controlat a la terrassa, i albergarà serveis higiènics i locals per a instal·lacions i magatzems.

El primer referent de la Pèrgola es remunta a 1925. D’aqueixa data consta el projecte d’una primitiva pèrgola: un espai a l’aire lliure, de forma circular (no existia edificació tancada), en la zona on hui s’alça l’edifici. L’espai s’utilitzava per a funcions i balls i va tindre un cost llavors de 7.276 pessetes A partir dels anys 60 es transforma en un espai tancat i cobert per a la celebració d’espectacles multitudinaris. L’edifici actual es remunta a un projecte de 1971 i va consistir en el tancament total del perímetre. Durant aquest últim mig segle, l’immoble ha albergat innombrables actes festius, socials, culturals i esportius.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari