Trobades les restes de quatre afusellats durant la segona fase d'exhumacions al cementeri civil de Castelló

La regidora de Memòria Democràtica visita els treballs i confirma l’activació del protocol per a identificar les persones

Trobades les restes de quatre afusellats durant la segona fase d'exhumacions al cementeri civil de Castelló
19/09/2019 -

La regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha anunciat la trobada de les restes de quatre afusellats en la segona fase de les exhumacions del cementeri civil, localitzades a un metre de fondària. Per això, aquest mateix matí s’ha activat el protocol de trasllat de la informació al jutjat de la ciutat, on el director arqueològic de les excavacions, Miguel Mezquida, ha acudit a fer la declaració pertinent.

“Gràcies a l’eficàcia, l’eficiència i la rapidesa de l’equip arqueològic, s’han pogut localitzar les primeres restes dels represaliats dos dies després de l’inici de la segona fase de les exhumacions“, ha destacat Ruiz. L’edil ha anunciat també que ara s’inicia el procés per tal de traslladar la troballa a la Universitat Autònoma de Madrid, on es realitzarà l’estudi antropològic adient per poder identificar aquestes primeres restes.

D’aquesta manera, l’empresa a càrrec del projecte, Arqueoantro, continuarà amb els treballs d’excavació per tal de buscar evidències, de les quals ja s’han trobat monedes, botons i projectils utilitzats per l’exèrcit en l’època franquista. Com ha manifestat el director de les excavacions, Miguel Mezquida, aquesta troballa demostra que «evidentment, estem davant de persones que van ser afusellades».

Així doncs, aquesta segona fase del projecte servirà per a localitzar i identificar les restes de huit homes que van ser assassinats entre abril i maig de 1940. La regidora de Memòria Democràtica ha expressat que “les famílies podran tancar molt prompte una ferida que fa massa anys que està oberta i podran donar un soterrament digne als seus familiars”. A més, “amb la identificació final d’aquestes restes, estarem complint amb un deure moral, humà i democràtic”, ha manifestat Ruiz.

Cal recordar que el de Castelló és l’únic consistori que assumeix íntegrament els costos d’exhumació dels represaliats durant la dictadura franquista, un projecte que en aquesta ocasió compta amb un pressupost pròxim als 27.000 euros. Els treballs finalitzaran a principis d’octubre, moment en què Mezquida, Ruiz i representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló informaran sobre les troballes realitzades durant les excavacions.

Exposició ‘Entre el silencio y la tierra’

Aquest dijous, 19 de setembre, a les 19.30 hores, Ruiz inaugurarà l’exposició ‘Entre el silencio y la tierra’. L’obra fotogràfica d’Eloy Ariza recull els treballs d’exhumacions de les víctimes del franquisme a Paterna i Castelló de l’any passat des d’una perspectiva diferent de la que es veu habitualment d’aquests treballs. La mostra es podrà visitar fins al 26 de setembre al Menador Espai Cultural de Castelló i l’accés serà lliure.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari