Un 'desert' ple de margallons i fauna: l'enclavament natural del Desert de les Palmes

Aquest Parc Natural està a poc més de mitja hora del centre de la capital castellonenca, i ofereix nombroses rutes per a descobrir en ell fauna, flora i història

Un 'desert' ple de margallons i fauna: l'enclavament natural del Desert de les Palmes

En ple parc, envoltat de naturalesa, està el convent que dóna ‘la meitat’ al nom del parc. “Desert” és com l’orde dels Carmelites Descalços criden a aquells llocs que, per la seua soledat. Idonis per al convent. Al voltant d’aquest i en la resta del paratge es troben margallons, l’única espècie de palmera originària d’Europa. Així, la conjunció d’ambdues dóna nom -i un idea de què trobar- al Desert de les Palmes de Castelló.

Des de 1989 és un entorn protegit per la Generalitat com a “paratge natural”. Encara que ha patit diversos incendis, continua sent un gran enclavament paisatgístic de la província i la Comunitat, habitual destinació de senderistes.

A poc més de mitja hora amb cotxe des del centre de Castelló de la Plana, un espai de més de 3.000 hectàrees ofereix diverses rutes per apreciar la seua bellesa paisatgística, el seu interés botànic i varietat de fauna. Les particularitats del clima, mediterrani amb aportacions d’humitat, genera diferents espais amb diferents ‘habitants’.

729 metres

Els principals animals dominants al parc són els ocells: més de 120 espècies s’han comptabilitzat. Des de rapinyaires com l’àguila cuabarrada o el falcó pelegrí, fins a grans ocells nocturns com el mussol real. També, no obstant això, hi ha animals que dominen ‘el sòl’, com la bella geneta i el teixó, i els habituals eriçons i senglars.

Tant des de les webs d’afeccionats com des de la Generalitat s’ofereixen multitud de rutes per a realitzar al parc. No obstant això, la majoria coincideixen a assenyalar la necessitat d’ascendir al cim del Bartolo, el punt més elevat amb 729 metres sobre el nivell del mar.

Nou són les rutes que proposen des de Parcs Naturals, de les quals les tres primeres passen pel pic del Desert. També recomanen moltes rutes passar precisament pel punt que dóna nom a part del parc, a l’antic Convent de les Carmelites. Parcialment derruït, és una de les imatges més reconegudes del parc.

Història Valenciana

A més de ser un Parc Natural, amb tota la riquesa que això comporta, és també un lloc on sentir la història del País Valencià. L’any 1233 el Rei Jaume I va reconquerir aquestes terres. El Castell Vell va ser escenari d’aqueixa reconquesta. El Rei, uns anys després, va autoritzar l’assentament de veïns en les terres planes. Un assentament que donaria lloc a Castelló de la Plana.

També va ser escenari de reconquesta, i es pot passar per ell amb diverses rutes, el Castell de Miravet. En aquest escenari, va ser El Cid el que va conquistar aquestes terres, ara en el terme de Cabanes, als musulmans l’any 1091. Segons es detalla des de Turisme de Castelló, les teories apunten al fet que aquest enclavament seria un monestir de monjos guerrers musulmans, dedicats a la Guerra Santa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari