Quan falten dues setmanes, la Magdalena lectiva continua en l'aire

L’Ajuntament i Educació no deixen clar si finalment l’alumnat tindrà vacances del 9 al 12 de març

Quan falten dues setmanes, la Magdalena lectiva continua en l'aire

Encara que era d’esperar, no va ser fins al 14 de gener quan l’Ajuntament de Castelló i el món de la festa van acordar la suspensió de les festes de la Magdalena 2021, que enguany s’haguera celebrat del 6 al 14 de març. Una decisió motivada per la pandèmia del coronavirus que, no obstant això, deixa oberta la possibilitat que se celebren durant el segon semestre de l’any, per la qual cosa ha posat sobre la taula si la setmana de Magdalena ha de ser lectiva o no.

Amb dues setmanes de marge, aquesta qüestió continua en l’aire perquè les dues administracions competents, l’Ajuntament de Castelló i la Conselleria d’Educació, no prenen una decisió ni deixen clar qui té competències per a establir la festivitat. Mentre que el consistori insta la conselleria de Vicent Marzà que decidisca, el conseller aquest mateix dimecres assenyalava en roda de premsa que la seua àrea no pot prendre una decisió si no hi ha una proposta formal.

Encara que el 8 de març està confirmat que es mantindrà com a festiu local per a tots i totes, pares, mares i famílies segueixen amb el dubte de què passarà amb els dies 9, 10, 11 i 12, en els quals s’haurien celebrat les festes fundacionals en condicions normals. I és que el 20 de gener el Consell Escolar va acordar en una reunió extraordinària mantenir com no lectius eixos dies, després d’una primera votació empatada a favor i en contra i una segona en la qual es va desempatar a favor que la setmana fóra no lectiva.

En anunciar la decisió del consell, des de l’ajuntament es va insistir que es tracta d’un òrgan consultiu i no vinculant i que aquesta qüestió s’abordaria igualment en el si de la Junta de Govern, que es reuneix cada dijous. Sobre aquest tema, fa dues setmanes el portaveu de l’equip de govern, José Luis López, va explicar que l’Acord de Fadrell, “entenent la inquietud que suposa aquest tema”, va enviar una carta a la Conselleria d’Educació i una altra a la Conselleria de Sanitat apel·lant a la seua “sensibilitat” perquè acordaren una decisió.

Així ho va manifestar també la setmana passada l’alcaldessa, Amparo Marco, que va explicar que “no hi ha festes, per la qual cosa el lògic és suspendre les classes. A més, el problema és que al no ser festius, els pares d’aquests xiquets hauran de treballar i probablement hauran de quedar-se amb els seus avis, però cal protegir-los de la pandèmia”. Marco va insistir que “no és una situació normal” i va reiterar que el consell és consultiu i és la conselleria qui ha de decidir.

Per part seua, Marzà va acudir aquest dimecres a l’UJI a presentar el nou Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals i va deixar clar que aquesta decisió no pot prendre-la la Conselleria. “Nosaltres el que fem és aprovar una proposta formal, aprovarem el que ens trasllade el Consell Escolar“, va subratllar, en resposta a la petició de sensibilitat i no a l’enviament d’una proposta formal i concloent. En aquest sentit, va apel·lar a la “racionalitat” i va instar el Consell Escolar a elevar una proposta: “cal pensar bé si és millor o pitjor que aquests dies siguen lectius”.

Ahir, López va tornar a defensar que el Consell Escolar és consultiu, d’aquí ve que només s’haja elevat aquesta petició de sensibilitat. “Volem que ens diguen què podem fer, perquè la situació és excepcional malgrat que les dades són una mica millors. Volem que s’organitzen com puguen, però necessitem una solució”, instava, i afegia que compten amb la possibilitat que siga el Consell i no la Conselleria d’Educació qui prenga una decisió “com més prompte millor”.

Per tant, si no es pren una decisió des de l’administració competent, el 9, 10, 11 i 12 de març no hi haurà classes en els centres educatius de la capital de la Plana, juntament amb el 8, festiu local de Magdalena, encara que en les dues setmanes de marge podria haver-hi canvis.

Pla B: escoletes de Magdalena

És per això que l’ajuntament compta amb un pla B, l’oferta d’escoletes per a garantir la conciliació familiar durant aqueixos dies. Una oferta que s’ha dissenyat en coordinació amb les AMPA de diversos centres educatius de tots els districtes i que funcionarien de 09 a 13 hores, amb activitats culturals, esportives i d’educació ambiental, segons ha informat l’ajuntament aquesta setmana.

La inscripció s’obrirà a partir del 25 de febrer. En el mateix centre, les famílies trobaran la informació sobre les activitats i els canals per a formalitzar la inscripció.

Més informació

1 Comentari

 1. Gfb
  Gfb de febrer 23, 10:03

  ¿Porqué se hace festiva si no hay nada que celebrar? Hacerla festiva por un lado facilita que se den reuniones sociales, y por otro obliga a padres a pedir vacaciones o contratar servicios innecesarios. No olvidemos que una escoleta supondrá romper los grupos burbuja que tanto trabajo han costado gestionar.
  ¿Acaso es tan difícil recordar lo que pasó durante las fiestas pasadas tanto de Fallas como de Magdalena?Con bastantes menos contagios nos metimos en un problema casi como la tercera ola de navidad, teniendo en cuenta que estábamos completamente confinados.
  A la vista de los datos, parece que la enfermedad fue menos virulenta en verano, ¿no sería una opción desplazar ahí la festividad, donde es más fácil compatibilizar y aprovechar el tiempo libre?¿Hay que gastar ahora vacaciones para no hacer nada cuando tenemos un número finito de ellas?

  Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari