Vila: “La singularitat i qualitat de la Setmana Santa de Vila-real mereix ser declarada d’Interés Turístic Autonòmic”

El regidor de Turisme de Vila-real assegura que aquest reconeixement ajudaria les confraries a desenvolupar encara més activitats innovadores al llarg de l’any i a promocionar la festa

Vila: “La singularitat i qualitat de la Setmana Santa de Vila-real mereix ser declarada d’Interés Turístic Autonòmic”

Ja han passat quasi 10 anys des que va aconseguir ser Festa d’Interés Turístic Provincial, però els seus trets identitaris i l’activitat constant i innovadora de les seues confraries requereixen fer un pas més. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vila-real i la Junta Central de Setmana Sant sol·licitaran al Consell que la seua Setmana Santa siga declarada d‘Interés Turístic Autonòmic, amb l’objectiu de desenvolupar encara més les seues singularitats i potenciar la seua imatge.

“La Setmana Santa de Vila-real és una de les més antigues de la província – hi ha documentació que acredita aquesta celebració almenys des de 1546- i actualment està formada per 10 confraries amb uns 3.000 confrares que any rere any innoven en les seues activitats”, explica Diego Vila, regidor de Turisme del consistori, que afegeix que en part, açò ha sigut possible gràcies a la declaració d’Interés Turístic Provincial que vam obtenir en 2010.

En aquest sentit, Vila assegura que aquest reconeixement es va traduir en què la imatge de Maria Santíssima de la Caritat va poder desfilar per primera vegada eixe any, amb la singularitat de ser portada únicament per dones, “un dels aspectes que més diferencia aquestes festes”.

No obstant això, també va suposar un gran impuls a la feina diària que desenvolupen les confraries i germandats, que juguen un paper clau en l’associacionisme del municipi castellonenc: “Un dels aspectes fonamentals és que la declaració ha ajudat a impulsar tota la feina dels confrares i germanats, que realitzen moltes activitats no sols en Setmana Santa, sinó durant tot l’any. Per exemple, la confraria de Nuestro Padre Jesús Nazareno està assajant el pas al muscle des de novembre, i la de la Purísima Sangre ofereix conferències i xarrades al llarg de l’any perquè no es perda aquesta tradició”, indica Vila.

Respecte a què suposaria aconseguir aquest reconeixement, el regidor ho té clar: “Aquestes persones cada vegada innoven més i això ho hem aconseguit amb aquesta declaració, per això considerem fonamental tindre un reconeixement autonòmic”, afegeix. En concret, seria un impuls per a la seua promoció turística, però també podria rebre subvencions de la Generalitat Valenciana que ajudarien a fer millores en les imatges o a recolzar les activitats anuals.

Aquesta celebració gaudeix d’una gran qualitat artística gràcies a les seues imatges, amb la signatura d’escultors com José Ortells i Pascual Amorós, ambdós vila-realencs i reconeguts internacionalment. A més, té processons i actes molt especials que atrauen el veïnat però també a visitants, com és el cas de la Passió musical Laquima Vere, la Trobada de Guàrdies Romanes i Armats, el Pregó Musical, la Peregrinació a Torrehermosa, la Processó del Silenci o la Processó Infantil de Dimarts Sant.

Diego Vila és responsable d’aquesta àrea des de 2017 i des que va arribar al càrrec s’ha posat com a repte potenciar el turisme religiós del municipi perquè és un dels grans reclams de la localitat. Malgrat això, assegura que “el principal també és seguir potenciant les marques de la ciutat, com són els nostres festivals i congressos, el turisme i l’esport o la ciutat educadora”.

Encara que queden uns mesos per gaudir de les processons i de la germanor de la Setmana Santa, Vila ja anima a tothom a visitar i participar activament en els seus actes: “Tinc clar que recomanaria aquesta celebració per la seua mescla de cultura, història i tradició, però també pel seu art. És una Setmana Santa a què poden venir creients i no creients pel gran valor cultural de les talles de les imatges i crec que és un dels aspectes que més ens diferencia”.

De moment, la petició per aconseguir la declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic s’elevarà al pròxim ple del 28 de gener per a la seua aprovació, que s’espera que siga d’unanimitat per part de tots els partits que conformen l’ajuntament. Si s’aconsegueix, s’iniciaran els tràmits tot seguit perquè aquesta singularitat de Vila-real puga avançar cap a la innovació i la major participació, com ha fet durant l’última dècada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari