Vint investigadors i investigadores de l'UJI proposen solucions per a pal·liar la pandèmia del coronavirus

Vint investigadors i investigadores de l'UJI proposen solucions per a pal·liar la pandèmia del coronavirus
21/04/2020 -

Vint investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I de les àrees de Ciències Exactes i Naturals, Medicina i Salud, Ciències Socials i Humanitats i Tecnologia i Informàtica han presentat vint-i-tres propostes d’investigació sobre aspectes relacionats amb la COVID-19 en diferents convocatòries competitives en l’àmbit autonòmic i nacional com les de l’Agència Valenciana de la Innovació, la iniciativa Fisabio, UPV, UJI i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, La Caixa Impuls o els fons destinats per l’Institut de Salut Carlos III amb el propòsit de contribuir amb el seu treball a la recerca de solucions per a fer front a la pandèmia del coronavirus.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat el «paper clau de la ciència i la investigació per a millorar la resposta de salut pública i desenvolupar noves eines preventives, diagnòstiques i terapèutiques» davant la pandèmia provocada per la COVID-19. En aquest sentit, Alcón ha agraït l’esforç del personal docent i investigador així com dels grups d’investigació de la Universitat Jaume I que «treballen en cercar solucions innovadores per mitigar els efectes d’aquesta pandèmia».

«Aquesta resposta és el millor exemple de què pot fer l’UJI per la societat i de la necessitat d’intensificar la transferència del coneixement que es genera al nostre campus», ha defensat la rectora de la Universitat Jaume I, que una vegada més ha reconegut l’esforç col•lectiu de la comunitat universitària per a fer front a la pandèmia.

Les vuit propostes presentades en l’àrea de les Ciències Exactes i Naturals estan relacionades amb propietats inhibidores de determinades substàncies, distintes eines de diagnòstic i l’estudi d’accions encaminades a mitigar l’impacte del virus, la reducció de patògens o la detecció d’antígens. En l’àrea de Medicina i Salut les quatre propostes presentades abasten qüestions com la modulació dels centres de tronc encefàlic implicats en la respiració; la prevenció i intervenció psicològica en els professionals de la salut; les conseqüències psicològiques del confinament o l’estudi de les aigües residuals en la detecció del virus.

Pel que fa a l’àrea de Ciències Socials i Humanitats, les tres propostes presentades plantegen estudiar els discursos de la pandèmia en els mitjans de comunicació i xarxes socials; l’evolució de l’estat d’ànim durant el confinament i una anàlisi predictiu de les creences irracionals i percepció d’amenaça per l’ús de dispositius mòbil per al rastrejament de la COVID-19. Per últim, en l’àrea de Tecnologia i Informàtica les vuit propostes formulen diferents alternatives per a nous materials amb efecte barrera per al virus en superfícies i màscares; l’ús de la intel·ligència artificial en el tractament d’imatges per al diagnòstic; i la geolocalització per l’anàlisi de l’impacte de la mobilitat i les mesures de contenció en el contagi de virus.

A més d’oferir la seua infraestructura i el seu material a les autoritats sanitàries, el personal investigador de la universitat pública de Castelló ha continuat amb els seus projectes i ha obert noves vies d’estudi per a conèixer més dades sobre la malaltia, com aturar-la o facilitar la tasca del personal sanitari amb les eines necessàries. El personal científic també ofereix, des de distints camps de coneixement, propostes per a explicar i suportar aquesta situació de crisi, aportant, amb la seua visió especialitzada, les dades i recomanacions dels últims estudis científics. Més informació: https://www.uji.es/com/investigacio/docs/estudis-articles-covid-19/

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari