Observacions solars i nocturnes, tallers i cinema gratuït: així serà l'estiu en el Planetari de Castelló

Durant juliol i agost hi haurà un programa especial d’activitats al Planetari de Castelló per a endinsar-se en el món de l’astronomia

Observacions solars i nocturnes, tallers i cinema gratuït: així serà l'estiu en el Planetari de Castelló

Endinsar-se en el món de la ciència i, especialment, en el de l’astronomia, serà possible un estiu més en el Planetari de Castelló. Al juliol i agost, els més menuts i les famílies podran participar en desenes d’activitats, tal com ha anunciat el mateix planetari.

En concret, el Planetari comptarà amb tallers infantils dos dies a la setmana durant juliol i agost, però també observacions solars, observacions nocturnes, sessions de planetari en viu per a descobrir tots els secrets de l’astronomia i, com a novetat, un cicle de cinema de ciència-ficció gratuït els dijous 6 i 20 de juliol i 3 i 17 d’agost.

Tal com ha anunciat el Planetari de Castelló, els planetallers infantils i les observacions solars requereixen inscripció prèvia a través d’eventbrite.es. Per al cicle de cinema i el planetari en viu és necessari arribar uns minuts abans per a retirar l’entrada gratuïta, mentre que per a les observacions nocturnes n’hi ha prou amb arribar a l’esplanada del Planetari, enfront de les escales d’entrada, durant el període de l’observació.

I Cicle de cinema de ciència-ficció del Planetari

Aquest estiu per primera vegada els i les castellonenques comptaran amb un cicle de cinema de ciència-ficció en la sala d’actes del Planetari. El fil argumental d’enguany són les diferents visions que el cinema de Hollywood ha tingut de la vida extraterrestre intel·ligent (alienígenes) al llarg dels últims 70 anys. En acabar hi haurà un xicotet col·loqui sobre la pel·lícula a càrrec de socis del club de Castelló Avalon.

Els dijous 6 i 20 de juliol i 3 i 17 d’agost a les 18 hores seran les projeccions. En concret, el dijous 6 a les 18.00 hores serà el torn de ‘Los invasores de Maret’; el 20, d”Una odisea en el espacio’; el dijous 3 d’agost de ‘Contact’ i el dijous 17 de ‘Al filo del mañana’.

Planetallers “Descobreix la ciència”

El públic infantil comptarà amb “Descobrint la Ciència” els dimarts de juliol i agost per a conéixer els diferents camps de la ciència. Els tallers són:

4 de juliol a les 18.00 hores: Electricitat
11 de juliol a les 18.00 hores: Alimentació
18 de juliol a les 18.00 hores: Densitat
25 de juliol a les 18.00 hores: PH
1 d’agost a les 18 hores: El So
8 d’agost a les 18.00 hores: La Llum
15 d’agost a les 11.00 hores: Estats de la Matèria
22 d’agost a les 18.00 hores: Física

Planetallers “Ciència al llarg de la història”

D’altra banda, els dimecres de juliol i agost es podrà gaudir de “Ciència al llarg de la història”, per a descobrir els invents i descobriments que van revolucionar la comunitat científica des dels grecs fins als nostres dies. Aquests són els tallers:

5 de juliol a les 18 hores: Arquímedes i Pitàgores, matemàtiques en l’antiga Grècia
12 de juliol a les 18 hores: Leonardo da Vinci, el geni polivalent.
19 de juliol a les 18 hores: Pascal, aritmètica, líquids i més
26 de juliol a les 18.00 hores: Lavoisier, el pare de la química moderna
2 d’agost a les 18 hores: Marie Curie, la mare de la física moderna
9 d’agost a les 18 hores: Rita Levi, una revolucionària de la física
16 d’agost a les 18 hores: Barbara McClintock, els gens saltarins
23 d’agost a les 18.00 hores: Sara García Alonso, una “lleona” en les estreles

Planetallers “Instruments Astronòmics”

Amb el títol d'”Instruments Astronòmics”, els dijous de juliol i agost hi ha tallers per a conéixer els diferents instruments astronòmics, tant actuals com històrics.

6 de juliol a les 18 hores: Rellotge Solar
13 de juliol a les 18.00 hores: Pèndol de Foucault
20 de juliol a les 18.00 hores: Selenoscopio, les fases de la Lluna
27 de juliol a les 18.00 hores: Les estreles com a rellotge nocturn
3 d’agost a les 18 hores: Quadrant, en quina latitud estem?
10 d’agost a les 18 hores: Planisferi, mapa d’estreles
17 d’agost a les 18.00 hores: Telescopi
24 d’agost a les 18 hores: Espectroscopi, el color de les estreles

Planetallers “Missions espacials”

Amb el títol de “Missions espacials” estan els tallers dels divendres de juliol i agost. En aquests tallers es podrà conéixer diferents tipus de missions espacials i les sondes més característiques de cada tipus. Els tallers concrets són:

7 de juliol a les 18 hores: Sputnik 1
14 de juliol a les 18 hores: Vostok 1
21 de juliol 18 hores: Apollo 11
28 de juliol a les 18 hores: Voyager 1 i 2
4 d’agost a les 18 hores: ISS, estació espacial internacional
11 d’agost a les 18.00 hores: Mars Exploration Rover
18 d’agost a les 18 hores: de Pioneer 5 a Solar Orbiter
25 d’agost a les 18.00 hores: Messenger

Observacions solars

Torna la sèrie d’observacions solars l’últim dissabte de cada mes. L’observació directa es realitza amb el nou telescopi solar del mateix planetari i els seus filtres especialment dedicats a l’observació segura com l’observació indirecta amb la imatge projectada sobre pantalla.

L’activitat es realitzarà en 2 torns (a les 11.30 hores i a les 12.30 hores) amb 15 participants en cadascun d’ells. És una activitat dirigida a públic general i, per tant, no hi ha limitacions per edat, com sí que ocorre en els nostres planetallers infantils. La duració aproximada és de 45 minuts.

Observacions Nocturnes

Les observacions nocturnes del cel es realitzen a l’esplanada enfront del Planetari els dimecres de juliol i agost a partir de les 22.30 hores i sempre que les condicions del cel ho permeten. No és necessari inscriure’s prèviament, n’hi ha prou amb vindre a partir de l’inici de l’activitat, assenyala el planetari.

Planetari en viu

Els dies 29 de juliol i 26 d’agost hi haurà una projecció de planetari en viu gratuïta a les 13 hores, amb un recorregut pel cel des de la cúpula en comptes de les projeccions “fulldome” habituals. No és necessari inscriure’s però sí que arribar mitja hora abans de l’inici de la projecció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari