Un total de 53 municipis de Castelló, en alerta per l'onada de calor

Sanitat activa l’alerta sanitària per calor en 169 municipis i demana parar atenció als símptomes de l’esgotament i dels colps de calor

Un total de 53 municipis de Castelló, en alerta per l'onada de calor
13/08/2021 -

L’onada de calor ha arribat a la Comunitat Valenciana, i per això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat l’alerta sanitària per nivell taronja, que correspon a temperatures que podrien superar els 39 graus, o roig, risc extrem, en 13 zones termo climàtiques de la comunitat autònoma, que corresponen a 53 municipis de Castelló.

Aquests municipis són els que formen part de la Zona 1, com Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Castellfort, Xodos/Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Morella, Olocau del Rey, Vilafranca/Vilafranca, Palanques, Portell de Morella, la Pobla de Benifassà, Todolella, Vallibona, Villores, Vistabella del Maestrat, Zorita del Maestrazgo.

També de la zona 7, que afecta un total de 19 municipis castellonencs, que són Aín, Alcudia de Veo, Argelita, Artana, Ayódar, Fanzara, Cirat, Eslida, Espadilla, Ludiente, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Llucena/Llucena, Torrechiva, Vallat, Suera/Suera, Tales, Toga, Villamalur.

Finalment, 12 municipis de la zona 8, com Barracas, Bejís, Benafer, Caudiel, Higueras, Pavías, Pina de Montalgrao, Sacañet, Torás, Teresa, el Toro, Viver.

Aquestes zones aniran incrementant segons s’acosta el cap de setmana, i és que el diumenge quasi tota la Comunitat Valenciana estarà en alerta roja per les altes temperatures, que s’estimen que estaran entre els 41 i 43 graus, segons ha informat la Conselleria de Sanitat en pàgina web.

Recomanacions davant la calor

Davant aquest augment de temperatures, s’ha activat el protocol per a advertir a la població sobre riscos potencials, les indicacions dels quals estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables, com són les persones majors, amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades, menors d’edat i els col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

Per això, es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia, que figuren entre les 12 i 16 hores, protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l’ombra, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

En la llar, s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals de les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

A més, quan es per a o estaciona el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior s’aconsegueixen temperatures molt elevades.

Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar el consum d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Principals riscos per a la salut de les temperatures extremes

Davant temperatures extremes, cal parar atenció, i tractar de prevenir, cremades solars, enrampades musculars, l’esgotament per calor i el colp de calor.

Per a evitar cremades, es recomana usar cremes de protecció solar elevada i passar poc temps al sol.

Enfront de les enrampades musculars per activitat física excessiva o elevada sudoració, cal suspendre l’activitat i descansar en un lloc fresc. No s’ha de participar en cap activitat física intensa de llarga duració i cal beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes. Si les enrampades duren més d’una hora, cal acudir al centre de salut.

Els principals símptomes de l’esgotament per calor són mal de cap, cansament, feblesa, marejos, nàusees o desmai. Per a contrarestar-ho, cal descansar en un lloc fresc, beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes i acudir al centre de salut si els símptomes duren més d’una hora.

El colp de calor pot ser greu perquè el cos és incapaç de regular la seua temperatura, que es va incrementant ràpidament i pot aconseguir els 40,6 °C. Els símptomes principals són: calor, sequedat i pellroja, pols ràpid, dolor intens de cap, confusió i pèrdua de consciència. Davant aquesta situació, s’ha de telefonar a urgències i, mentre s’espera, refredar el cos, romandre en una habitació fosca, posar draps d’aigua freda sobre el cos o donar-li un bany o dutxa freda.

Com funcionen les alertes sobre els nivells de calor?

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions elabora diàriament mapes de risc amb les previsions de temperatura durant tres dies consecutius en les 29 zones termo climàtiques que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquests mapes s’indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem), que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.

Així, hui es troben en nivell taronja les zones termo climàtiques 7, 8, 11, 16, 17, 21, 22, 23 i 25, i en nivell roig, les zones termo climàtiques 1, 10, 15 i 26.

Demà, s’aconseguirà el nivell taronja en les zones termo climàtiques 2, 7, 9, 12, 13, 17, 19, 21, 24, 25 i 29, i nivell roig, en les zones termo climàtiques 1, 8, 10, 11, 15, 16, 22, 23 i 26.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem (taronja o roig) almenys dos dies consecutius.

Per tant, a l’efecte d’intervenció hui i demà, hi ha nivell taronja (alt) en les zones 7, 8, 11, 16, 17, 21, 22, 23 i 25, i nivell roig (extrem), en les zones 1, 10, 15 i 26. Aquest escenari obliga a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a activar l’alerta sanitària sobre el risc de temperatures elevades en aqueixes zones.

Els mapes de previsions de nivells de risc en la Comunitat Valenciana es poden consultar en www.san.gva.es i es pot trobar més informació específica en el portal http://www.san.gva.es/ola-de-calor

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari