Castelló serà referent en transformació pedagògica amb el nou Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals

L’UJI i la Conselleria d’Educació col·laboren en la seua constitució, amb l’objectiu de transferir coneixement de forma bidireccional i posar en marxa noves metodologies

Castelló serà referent en transformació pedagògica amb el nou Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals

“Castelló tindrà un centre referent en renovació pedagògica pioner no sols en la Comunitat Valenciana, sinó més enllà”. Així ha anunciat la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), Eva Alcón, la creació del nou Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals, que se situarà en la universitat i es posarà en marxa amb la col·laboració entre aquesta i la Conselleria d’Educació.

Es tracta d’un hub de transferència i innovació en el coneixement i les metodologies pedagògiques que pretén preparar als i les docents per als canvis tecnològics i socials que cada vegada arriben de forma més accelerada. Per això, tindrà una perspectiva multidisciplinària, abordarà l’educació de manera transversal, incloent-hi tots els nivells educatius i millorarà la formació del professorat, sobretot quant a noves eines i competències digitals.

Tal com ha assenyalat Alcón, l’objectiu d’aquest centre és la transferència del coneixement de manera bidireccional entre les investigacions fetes des d’aquest i el professorat de les aules. “Per què se situarà en l’UJI? Perquè aquesta universitat sempre ha sigut líder en tecnologia i compta amb un grandíssim potencial en innovació educativa. Tenim 150 grups d’investigació i suport educatiu que ens ha fet ser pioners”, ha ressaltat la rectora.

“La nostra voluntat és enfortir relacions des de diversos nivells i la transferència del coneixement. Ja la fem amb el sector empresarial, però ara volem que siga bidireccional des de la investigació del món educatiu i a l’inrevés, des del món educatiu fins a la investigació”, ha apuntat.

En la mateixa línia s’ha manifestat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, que ha destacat que “és imprescindible que es faça ací”: “El Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals avança ja amb un nucli de treball cooperatiu i multidisciplinari, ja que l’UJI compta amb més de 150 grups que estudien innovació educativa”. En aquest sentit, ha explicat que és necessari que “s’institucionalitze i es treballe mà a mà amb el cos docent”, d’ací la idea de crear el centre que, tal com ha assenyalat, no serà una alternativa als CEFIRE, sinó un espai que se suma.

Marzà ha avançat que s’investigaran, més enllà de les noves tecnologies, aspectes relacionats amb la cohesió social o la sostenibilitat. Segons ha indicat, es constituirà sobre la base de tres línies: “enfortir els avanços en la investigació, fer-ho de manera permanent i enriquir a la societat amb eixa transferència de coneixement”. Sobre aquest tema, la rectora de la universitat ha apuntat que és necessari comptar amb “espais experimentals que ajuden a traslladar els avanços a les aules”.

900 metres quadrats de centre

Així, durant la presentació del projecte, tant el conseller com la rectora han assenyalat que per a crear el Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals l’UJI cedirà una parcel·la de 900 metres quadrats que es troba entre la pista d’atletisme i el seu Parc Científic i Tecnològic, Espaitec. I serà la Conselleria d’Educació la que s’encarregue de la inversió econòmica.

De moment, Marzà ha explicat que no s’ha calculat el pressupost que suposarà, però que “es farà la inversió necessària d’acord amb les necessitats del projecte, no a l’inrevés, com moltes vegades ocorre, perquè tenim clar que és un centre de gran importància i el requereix”, ha manifestat.

D’aquesta manera, hui dia s’ha signat el conveni entre l’UJI i Educació per a impulsar el projecte i constituir una comissió mixta formada per representants i personal tècnic de totes dues institucions que establisca les necessitats, el calendari per a posar-lo en marxa, i en definitiva les condicions que requereix la posada en marxa d’aquest espai. Marzà s’ha compromés a “iniciar els tràmits tan prompte com siga possible perquè en els pròxims mesos hi haja avanços“.

Tant Marzà com Alcón han coincidit en la importància que Castelló compte amb centre que pretén ser una referència en metodologia pedagògica. “En temps tan foscos com els que vivim, és necessari tindre esperança amb projectes com aquest”, ha valorat el responsable educatiu de la Generalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari