Viatges, cultura i coneixement: l'impacte del Segle de les Llums a la Comunitat Valenciana

Viatges, cultura i coneixement: l'impacte del Segle de les Llums a la Comunitat Valenciana
25/06/2020 -

El període conegut com el Segle de les Llums es destaca per la importància que els viatges entre França i la resta d’Europa van tindre per a compartir el coneixement entre les classes altes del continent. La Comunitat Valenciana també va ser part d’aquest moviment i podem trobar el llegat d’aquest període en diversos aspectes de la vida quotidiana.

La influència francesa en el Segle de les Llums

La Il·lustració francesa va tindre una gran influència en tota Europa, arribant a permear diverses esferes de la societat espanyola del segle XVIII, dins d’un període marcat per la dinastia borbònica al capdavant del poder. El moviment d’Il·lustració que va ocórrer dins d’Espanya es va veure reflectit en aspectes com l’art, la difusió del coneixement i ideologies i fins i tot jocs que es mantenen vius fins a l’actualitat.

Durant període anomenat el Segle de les Llums, que comprén des de mitjan segle XVIII fins a inicis del segle XIX, milers d’espanyols van viatjar a França per a permear-se dels estudis i desenvolupaments duts a terme en aqueix país, i de la mateixa manera, un gran nombre de francesos van ocupar càrrecs importants dins dels centres d’estudis espanyols.

Els desenvolupaments francesos van tindre una destacada importància en l’època, i molts d’ells encara fan referència al seu origen més enllà de les seues fronteres. Un dels exemples més clars és el joc de ruleta que és tan popular en plataformes com Betway, el simple objectiu de les quals és predir en quina casella caurà la bola quan la ruleta deixe de girar. Aquest joc que ha passat dels salons de joc de l’aristocràcia francesa a les plataformes digitals actuals, encara conserva la seua identitat francesa amb trets com la regla La Partage que evita que el jugador perda tota la seua aposta, o mateix en el nom del joc, que és una derivació de roulette o roda xicoteta en francés.

Una dada important al voltant d’aquest període històric és que era comú que els aristòcrates francesos es reuniren de manera privada per a compartir cultura, coneixement i entreteniment, fet que va ser simulat dins de les fronteres espanyoles per mitjà de les anomenades societats econòmiques. Tal com apunta la web de la Universitat de València, enmig del període de la Il·lustració es va fundar la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València, institució que va tindre com a fi promoure les activitats artístiques, productives i comercials a la regió, donant com a resultat un creixement en l’economia valenciana a través de la producció de seda i convertint a València en una de les principals capitals de l’art en tota la península Ibèrica.

L’herència del Segle de les Llums a la València actual

L’era de la Il·lustració a Espanya va arribar després d’un període de lluita pel poder entre els Borbons francesos i els Habsburgs austríacs, la qual va tindre com a resultat una victòria francesa i la seua respectiva ocupació sobre València, que feia costat al costat austríac en aquesta disputa. Per tant, la influència de l’ocupació francesa a la ciutat es veu reflectida en l’actualitat a través d’edificacions que daten d’aquest període com la Real Fàbrica de l’Alcora, on es va originar la indústria ceràmica espanyola i lloc que es troba en obres de restauració en l’actualitat.

D’altra banda, una de les seus del MUCC, el Museu d’Etnologia de Castelló, és una edificació del mateix període on és possible trobar la més important col·lecció d’oficis i estils de vida de la ciutat durant les dècades posteriors a l’arribada del moviment il·lustracionista a València. Més enllà de les edificacions, el Segle de les Llums va donar origen a desenvolupaments d’empreses com el sistema de conducció d’aigua potable de la ciutat, la creació del Conservatori de Música de València, i la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de València, futura Bancaixa i ara part de Bankia.

La disputa d’eixe període entre francesos, austríacs i valencians ha quedat arrere i com a mostra d’això, la Diputació promou la indústria turística de Castelló a Àustria i França, destacant la naturalesa, gastronomia, sol i platja de la regió. D’aquesta manera es promouen els viatges d’intercanvi cultural entre aquests països, recordant la rellevància que van tindre els viatges en l’era de la Il·lustració.

Portar la cultura i el coneixement de ciutat en ciutat va ser una de les premisses de l’anomenat Segle de les Llums, estenent el seu abast més enllà de França i Europa per a arribar a regions tan distants com la Nova Espanya o les Filipines. En l’actualitat, la tecnologia facilita la difusió del coneixement al voltant de tothom i les influències de la Il·lustració originada a França es poden trobar en diversos aspectes de la vida quotidiana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari