El pla perfecte: cap de setmana a les Illes Columbretes

Les Columbretes són illes d’origen volcànic de gran interés ecològic, destacant una flora i fauna molt especials. Visita-les!

El pla perfecte: cap de setmana a les Illes Columbretes
02/04/2019 -

Les Illes Columbretes són un dels llocs de major interés ecològic del Mediterrani, situades a uns 50 quilòmetres de la costa de Castelló, unes 30 milles. El valor d’aquestes illes d’origen volcànic es deu al seu aïllament, que fa possible que es trobe una fauna i flora molt característica, i un paisatge molt especial.

Les Columbretes es componen per una sèrie d’illots reunits en quatre grups, que reben el seu nom per l’illa de major grandària: l’Illa Grossa (Columbrete Gran), la Ferrera (Gossera), la Foradada (Perfora) i el Carallot (Bergantín). 

Un poc d’història

Els seus orígens es remunten a fa uns dos milions d’anys, quan en la costa del Mediterrani es van produir grans canvis en l’escorça terrestre, afectant especialment el litoral que ara és la província de Castelló. Són una mostra clara de la gran activitat geològica que hi ha hagut en la zona, encara es poden observar cràters o restes de fumerals de volcans.

Van ser batejades com Columbretes o Illa de les Serps pels romans, en observar la gran quantitat de serps que habitaven la zona. Aquests animals van desaparéixer quan els habitants van provocar un incendi per a acabar amb elles.

No va ser fins al segle XIX, entre els anys 1856 i 1860, quan van ser colonitzades amb la construcció del far per a guiar a les embarcacions. Una colònia de farers i les seues famílies es van traslladar a viure allí fins a 1975, que van quedar deshabitades.

En l’any 1987, la Generalitat Valenciana va establir a les illes els serveis de vigilància i, hui dia, el seu ús principal és turístic.

Flora i fauna

Font: castellonturismo.com

És molt cridaner la quantitat d’animals que només es poden trobar en aquestes illes, com una espècie endèmica, la sargantana de Columbretes; però sota del mar hi ha encara més varietat d’espècies, com el coral roig o l’alga Laminaria redriguezi, molt escassa al Mediterrani. Una excursió amb vaixell o busseig pot ser ideal per a albirar aquestes rareses en la nostra costa.

Pel que fa a la vegetació, les illes es troben repletes, sobretot entre març i juny, d’un esclat flors de diferents colors i olors, depenent de les pluges, que no es poden gaudir més entrat l’estiu. La planta predominant, que cobreix gran part de l’Illa Grossa, és el sosa fina; però també destaquen l’anomenada carlota marina o el fenoll marí.

Visitar les Illes

En el Planetari de Castelló es troba el Centre d’Informació de la Reserva Natural de les Illes Columbretes, amb una exposició en la qual pots aprendre més sobre les illes, amb una autoguia.

Però no voldràs perdre’t la visita a la mateixa Illa Grossa que, per qüestions de preservació, és l’única que es pot visitar.

A través de la pàgina web visitaislascolumbretes.com, es pot accedir a totes les possibilitats que tenim de visitar aquestes illes tan especials, així com lloguer de vaixells, excursions o busseig. Les excursions ixen principalment des del Grau de Castelló, Alcocebre, Oropesa i Peníscola, així que també pots aprofitar per a passar la resta del cap de setmana a la platja o fent turisme en alguna d’aquestes ciutats de la costa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari