Els IES Bovalar i Caminàs visiten les exhumacions del cementeri civil de Castelló

En el marc de l’assignatura d’Història, l’alumnat de 4at d’ESO i 2on de Batxillerat ha conegut les circumstàncies de les persones afusellades durant el franquisme

Els IES Bovalar i Caminàs visiten les exhumacions del cementeri civil de Castelló
27/09/2019 -

Estudiants dels IES Bovalar i Caminás han visitat aquest matí els treballs per a l’exhumació de persones afusellades durant el franquisme que la Regidoria de Memòria Històrica porta terme al cementeri civil. Acompanyats pel director de les excavacions, Miguel Mezquida; el professorat d’Història dels centres, i per Maribel Peris i Juan Luis Porcar, membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, l’alumnat ha aprofundit en aquest capítol del passat recent de la ciutat.

Els grups participants pertanyen als cursos de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, nivells en els quals es tracta curricularment la Guerra Civil Espanyola, el franquisme i la repressió. Els i les joves s’ha interessat pels detalls que van envoltar l’assassinat de les persones en la recuperació dels cossos dels quals treballa l’equip d’arqueòlegs. El regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha volgut estar present durant les visites, en les quals ha participat durant aquesta setmana també l’IES Sos Baynat.

Així doncs, durant la pròxima setmana aquests tres instituts continuaran les visites als treballs d’exhumació, els quals finalitzaran a principis del mes d’octubre i que tenen com a objectiu identifica huit homes afusellats durant la primavera de 1940. A conseqüència de la disposició dels cossos, està previst exhumar una quinzena de persones, les restes de les quals seran analitzades i sotmeses a proves antropològiques i genètiques.

El projecte suposarà l’obertura de cinc punts a les fosses comunes del cementeri civil, en què, segons el registre que es conserva, estan soterrats Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Joaquín Jaques Celma, Ernesto Centelles Roig, José Aragón Ucher, Joaquín Fresquet Roda, Agustín Barceló Pitarch i Vicente Ballester Forcada. Els experts consideren que les primeres restes trobades pertanyen a aquest últim i el cos ja ha estat traslladat a la Universidad Autònoma de Madrid per estudiar-lo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari