Ximo Puig urgeix a eixir de la 'paràlisi institucional' i a impulsar la reforma territorial

Ximo Puig urgeix a eixir de la 'paràlisi institucional' i a impulsar la reforma territorial
09/10/2019 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat la necessitat que Espanya “isca ja de la paràlisi institucional” i ha urgit a realitzar la reforma territorial i del sistema de finançament autonòmic per a assegurar un model que respecte la “igualtat real” de les persones des de la diversitat de l’Estat de les autonomies.

Així ho ha indicat durant la seua intervenció en l’acte institucional del 9 d’Octubre, celebrat en el Va salar de Corts del Palau de la Generalitat, on ha afirmat que “d’una vegada per sempre, Espanya necessita assumir que les singularitats són una riquesa i que la igualtat real entre persones constitueix l’únic camí per a un projecte en comú”.

“D’aqueix enteniment, d’aqueix acord depén el nostre futur i el de les pròximes generacions”, ha agregat el president, qui ha advertit que “la paciència té un límit”. El president considera “bàsic” que es defense “amb força” l’autogovern i l’Estat de les autonomies i igualment “fonamental” contribuir, “des de la responsabilitat”, a transformar-lo “per a fer-ho més just”.

Un sistema de finançament autonòmic “just”

El responsable del Consell ha recordat que els ciutadans i ciutadanes porten “anys, massa anys, reclamant un sistema de finançament autonòmic just que faça viable l’autogovern i que assegure el treball i el benestar que mereixen”.

Tal com ha argumentat, en la passada legislatura es va aconseguir avançar cohesionant a la societat valenciana entorn d’aquesta reivindicació, fent visible el “problema valencià” i fent els passos perquè s’haja produït la “convergència real” en el “reconeixement efectiu” dels drets de la Comunitat Valenciana. Però, amb “tot això no hi ha prou”, ha indicat.

“Necessitem un Govern estable i un Parlament que entenga la diversitat territorial i atenga la justícia”, ha indicat el president, per a qui la reivindicació d’aquest tracte just ha d’anar acompanyada de “responsabilitat”.

En aquest punt, ha emfatitzat que “resulta intolerable que alguns territoris d’Espanya apliquen el ‘dúmping’ fiscal, que, en la pràctica permet l’aparició de paradisos fiscals” dins de l’Estat, una actitud que, “a més d’insolidària i antipatriòtica, perverteix” l’Estat de les autonomies.

Solidaritat amb les persones afectades per les inundacions

El president ha iniciat el seu discurs dirigint les seues primeres paraules a les persones afectades per les recents inundacions i, especialment, a la ciutadania dels municipis de la Vega Baixa. “Contemplar la nostra terra negada per l’aigua durant diversos dies ha sigut una imatge tan colpidora com les mostres de solidaritat que les destrosses han causat”, ha destacat Puig, que ha agraït, en nom del poble valencià, l’esforç realitzat pels equips de rescat i assistència i ha reiterat que la Generalitat “posarà tots els recursos necessaris” per a “alçar, junts, la Vega Baixa”.

El president ha recordat també, en el primer 9 d’Octubre d’aquesta nova legislatura, que fa quatre anys, en el seu primer discurs institucional del Dia de la Comunitat Valenciana, va defensar la necessitat d’obrir “un nou temps marcat per la reparació, la reconstrucció i el renaixement”, amb el qual al·ludia a “la reparació dels drets perduts, la reconstrucció social i econòmica i el renaixement de la comunitat Valenciana”.

I ha expressat el convenciment que s’ha avançat en aquests objectius alçant la hipoteca reputacional, reconciliant amb les seues institucions a nombrosos col·lectius, propiciant un marc d’estabilitat, honradesa i diàleg i posant a les persones en el centre de la política.

Consolidació, cohesió i creixement

“Ara correspon un nou impuls; de la reparació i la reconstrucció hem de passar a un període marcat per la consolidació, la cohesió i el creixement: la consolidació democràtica dels avanços aconseguits en aquests últims quatre anys, la cohesió social i inclusiva que no deixe a ningú fora ni darrere i el creixement innovador, sostenible i compromés amb l’emergència climàtica”, ha precisat.

“Som i hem de continuar sent una terra d’igualtat”, ha indicat també el president, que ha destacat el “valor afegit” de la pluralitat com a antídot de “demagògies i fanatismes” i s’ha mostrat convençut que la “lluita del feminisme” és l'”espill” que permet veure reflectit el “millor” de la societat valenciana”. “Aqueixa batalla, sempre inacabada mentre hi haja violència i discriminació, ha d’orientar el nostre camí cap a un horitzó més just”, ha assenyalat també.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, encarregada de conduir el lliurament dels guardons del 9 d’Octubre, ha advocat per ajudar a construir “una societat que garantisca el benestar i la qualitat de vida de totes les persones, amb independència del seu origen, de la seua condició, de la seua llengua, de les seues creences o de les seues habilitats o capacitats” i que siga, a més, “respectuosa amb el seu entorn”.

Ha indicat així que suposa una aspiració clau contribuir a formar part d’una societat, la valenciana, “que siga no solament respectuosa, sinó també respectada”, i en la qual els seus ciutadans i ciutadanes, les valencianes i els valencians, tinguen “les mateixes expectatives que la resta de l’Estat, perquè només des de la igualtat en el tracte es pot garantir també la igualtat real”.

“Ser valencianes, ser valencians, és la nostra manera de ser ciutadanes i ciutadans d’Europa i del món, i la nostra identitat és també la que ens fa iguals en drets, iguals en obligacions i, també, la que ens obliga les institucions públiques a garantir la igualtat d’oportunitats per a fer de la nostra una societat inclusiva, oberta, solidària”, ha indicat.

Distincions de la Generalitat 2019

Durant l’acte, s’ha fet lliurament de l’Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Octubre al dissenyador Francis Montesinos; l’escriptora i editora Rosa Serrano, i, a títol pòstum, a Laura Pastor, única dona del grup ‘Els 10 d’Alaquàs’. El poeta Francisco Brines, guardonat també amb una Alta Distinció, la rebrà de mans del president de la Generalitat pròximament.

En representació de les persones premiades, Rosa Serrano, ha agraït el “gran honor” que confereix aquest guardó. “Podem estar ben orgullosos” d’ell, ha subratllat Rosa Serrano, que ha destacat la “fidelitat” a la seua terra i als qui han il·luminat cada projecte que ha impulsat en la seua labor editorial i en la seua trajectòria literària, guiada per la recuperació del valencià, la llengua que no va poder aprendre en el col·legi i que era la dels seus pares, ha rememorat.

Així mateix, s’han atorgat les Distincions de la Generalitat als equips de resposta civil i militar pel seu treball durant la DANA 2019; el ‘pilotari’ Paco Cabanes Pastor ‘Genovés’; a títol pòstum, per a l’enterrador del cementeri de Paterna Leoncio Badía, i, a títol pòstum, per a la mestra i pedagoga Carme Miquel.

A més, enguany el Consell ha reconegut la figura del cantant i compositor alcoià Camilo Blanes, Camilo Sesto, mort recentment, amb la Distinció d’Ambaixador de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, les distincions al Mèrit Empresarial i Social s’han concedit a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); la Caixa Rural d’Oriola; a l’empresa social A Puntadas per a la integració sociolaboral de col·lectius vulnerables, i a la cooperativa Anecoop.

Així mateix, els premis al Mèrit Científic han reconegut a la biòloga María José Sanz, especialista en investigacions sobre el canvi climàtic, i a la investigadora oncològica Aurelia Busts.

Els premis al Mèrit Cultural han recaigut enguany en la ballarina i coreògrafa Sol Picó, que recollirà el seu guardó pròximament també de mans del president; la il·lustradora Ana Penyas; l’actriu, cantant i pianista Mamen García; l’il·lustrador Miguel Calatayud; el ‘contacontes’ Llorenç Giménez Tarazona (a títol pòstum), així com en l’Institut Lluís Vives de València, degà dels instituts de secundària valencians, i les Escoles d’Artesans, Fundació de la Comunitat Valenciana.

En l’apartat de Distincions d’Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva, el Consell ha reconegut la labor de l’Associació de Voluntaris d’Acolliment Familiar (AVAF); l’Obra Social Marillac, i l’Associació Valenciana de Mestresses de Casas i Consumidors Tyrius.

També s’han concedit les distincions al Mèrit Esportiu a l’expilotari Diego Malonda, ‘Malonda II’; la directora i gerent esportiva de clubs femenins Dolors Escamilla Pérez; la jugadora de voleibol de platja Liliana Fernández Steiner i al jugador de tennis Roberto Bautista Agut.

El Premi Lluís Vives -que s’entregarà aquest dijous a Brussel·les- es concedeix enguany als valencians i valencianes que van ser elegits com a diputats en les primeres eleccions al Parlament Europeu per Espanya: José Emilio Cervera Cardona, Carmen Llorca Vilaplana, Luis Planas Puchades, Josep Pons Grau, Javier Sanz Fernández, Enrique, Sapena Granell, Teresa Domingo Segarra i Leopoldo Ortiz Climent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari