Alcaldes, fiscals i familiars, entre les persones investigades a Castelló per vacunar-se irregularment

El Departament de Salut de Castelló investiga ara la presumpta vacunació irregular contra la COVID-19 de familiars del personal del 9 d’Octubre de Castelló

Alcaldes, fiscals i familiars, entre les persones investigades a Castelló per vacunar-se irregularment

La vacunació contra la COVID-19 ha sigut el centre del debat tant per les crítiques dels negacionistes com pels que, per contra, han demanat que arribe prompte a tots els grups per a frenar l’avanç de la pandèmia. I ara també ha portat indignació en conéixer-se que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública investiga a 62 persones vacunades irregularment en la Comunitat Valenciana on no sols es troben càrrecs públics, sinó també familiars de persones que participen en aquesta primera campanya, tal com s’ha concretat en les últimes hores.

Segons detallava la setmana passada la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, s’ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències contra almenys 62 persones vacunades de manera irregular contra el coronavirus de 233 casos analitzats. D’ells, 10 són càrrecs públics, entre els quals es troben l’alcalde de Vilafermosa, Luis Rubio; el de Benlloch, Àngel Ribés, al qual el PSPV-PSOE li ha suspés de militància; i el ja exfiscal cap de Castelló, Jose Luis Cuesta.

Barceló no va oferir detalls sobre la resta de persones que estan sent investigades. Tan sols, que en aquests casos “s’ha procedit a investigar amb més detall per a depurar, si escau, responsabilitats”. Però en les últimes hores s’ha informat que el Departament de Salut de Castelló està investigant a familiars del personal adscrit del centre de salut 9 d’Octubre de Castelló, en el qual es va vacunar Cuesta, que va dimitir “per motius personals” el mateix dia en què es van conéixer els fets.

Segons la documentació a la qual ha accedit El Mundo, una desena de persones que es trobaven fora del grup de vacunació presumptament van rebre la primera dosi de la vacuna en el centre de salut de la capital, entre els dies 11 i 13 de gener. En concret, les fonts consultades pel diari han assegurat que en la investigació es trobarien familiars de diversos membres del personal, inclosa la coordinadora d’infermeria, muller de Jose Luis Cuesta.

À Punt ha detallat que Sanitat investiga si aquestes persones es van vacunar per estar inscrites en la llista, tal com explica El Mundo, o si es van vacunar amb vials sobrants. A més, en aquest centre també s’investiga la desaparició d’un vial.

10 càrrecs públics investigats

Als casos de la província de Castelló cal sumar més càrrecs públics de diferents grups polítics que Barceló va detallar la setmana passada “per la seua especial rellevància i transcendència”. És el cas de Ximo Coll i Carolina Vives, matrimoni i alcaldes del Verger i Els Poblets, respectivament; Cristina Morera, regidora de Serveis Socials i Sanitat de Dènia; Francisco López, alcalde de Rafelbunyol; Bernabé Cano, alcalde de La Nucia i diputat de la Diputació d’Alacant; José Galiana, regidor de Sanitat d’Orihuela; i Juan Bautista Roselló, diputat de la Diputació d’Alacant.

Tramitació de diligències i, si escau, obertura d’expedients

Barceló ha precisat que va ordenar, tant a la Direcció General de Recursos Humans, com a Salut Pública, l’obertura d’expedients informatius per a saber, en el primer cas, si algun professional de la Conselleria havia comés alguna irregularitat i, per un altre, si havien sigut vacunades persones no pertanyents als grups que els corresponia i si, de donar-se el cas, hi havia alguna causa que justificara aquesta vacunació.

Segons Barceló, de la informació recaptada fins al moment, es desprén que “es poden haver comés irregularitats i donada la transcendència d’aquest assumpte”. Així mateix, la titular de Sanitat ha detallat que, des de la Direcció General de Recursos Humans de Conselleria, en aquest moment hi ha oberts 9 expedients informatius, entre els quals ja estan en fase de diligències prèvies o aquells en els quals s’ha sol·licitat una ampliació d’informació. “Tots ells afecten personal propi que haja pogut intervenir en el procés de vacunació i, en trobar-se en tràmit, estan subjectes a la privacitat i protecció de dades corresponent”, ha puntualitzat Barceló.

Respecte a aquestes persones, la titular de Sanitat ha informat que “s’ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l’obertura dels corresponents expedients per a delimitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas”. També l’aplicació, si escau, de les sancions recollides en la Llei 33/2001 General de Salut Pública i la Llei 10/2014 de la Generalitat de Salut de la Comunitat Valenciana.

Ana Barceló ha ressaltat que “les possibles irregularitats, 62, quan s’emporten posades més de 149.000 vacunes, un 0,041%, no entelen en cap cas un procés de vacunació que està transcorrent amb la més absoluta normalitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari