Almassora reclamarà les solucions proposades per l’UPV a la regressió de la platja

El catedràtic Serra Peris advoca per infraestructures i aportacions artificials

Almassora reclamarà les solucions proposades per l’UPV a la regressió de la platja
30/01/2021 -

L’equip de govern d’Almassora elevarà al ple municipal una proposta per a reclamar a les diferents administracions implicades accions per a atendre les recomanacions que estableix l’estudi del catedràtic de la Universitat Politècnica de València Josep C. Serra Peris sobre la protecció i regeneració de la platja d’Almassora. L’informe contractat per l’Ajuntament advoca per crear espigons, dics exempts o transvasaments inversos i les aportacions d’alimentació artificial amb sediments duradors.

L’expert titlla de “evident” que el litoral de la localitat és una costa en recessió, efecte que comença “amb les primeres obres d’abric del port de Castelló, i que s’ha vist agreujat per la pràctica absència d’aportacions sedimentàries des del continent i per obres de defensa que no han resolt el problema però sí que l’han agreujat, com és el cas de l’escollerat de defensa, primera actuació escomesa i que va demostrar la seua ineficàcia fins i tot com a solució de cristal·lització de la línia de costa”.

El resultat de l’anàlisi del catedràtic abunda en què la costa d’Almassora “ha sigut, històricament, un front de prova de diverses solucions de defensa i regeneració, en alguns casos no funcionals per no contemplar la necessitat d’actuacions d’acompanyament, com és l’alimentació artificial i dics exempts”. En el mateix sentit, l’expert indica que l’última actuació executada en Benafelí “sembla ser que és funcional”, si bé especifica que “seria necessari donar temps per a poder concloure aquesta efectivitat”.

Després de la seua extensa anàlisi de la dinàmica litoral d’Almassora assenyala diverses propostes com a actuacions de regeneració i protecció, entre les quals figuren dics exempts, alimentació artificial, programa de seguiment o espigons en L sobre els tres espigons al sud. En aquest sentit, Serra Peris incideix en la necessitat de contemplar “quasi obligatòriament” amb una alimentació artificial donada l’absència d’aportacions sòlides naturals.

“La barrera que representa el port impedeix una alimentació del front que ens ocupa”, abunda, situació que s’agreuja per la no activitat del riu Millars i que provoca la “nul·la” existència d’aportacions naturals. En la mateixa línia, incideix en la necessitat de buscar una alimentació artificial “sostenible” o que, almenys, el període de residència dels sediments aportats siga el major possible”. Per a això aposta per actuacions com a espigons, dics exempts o transvasaments inversos.

L’anàlisi contractada per l’Ajuntament d’Almassora a petició de l’associació veïnal Platja d’Almassora, valorat en 3.500 euros més IVA, s’ha estés durant diversos mesos per a facilitar a l’expert del Laboratori de Ports i Costas, de l’Institut de Transport i Territori, el temps necessari per a recaptar dades històriques. La setmana vinent, l’edil de Territori, Carmina Martinavarro, reunirà representants dels grups polítics per a indicar-los les pròximes accions i, a continuació, mostrarà les claus al veïnat en una trobada telemàtica oberta a totes les

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari