Almassora recupera les restes d’ Abella Bernat, fundador del PSOE local, afussellat

Almassora recupera les restes d’ Abella Bernat, fundador del PSOE local, afussellat
07/10/2020 -

La Diputació Provincial de Castelló, en col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, ha recuperat hui les restes d’Inocencio Abella Bernat, fundador de l’agrupació socialista d’Almassora i afusellat en 1940 pel règim franquista després d’un judici sumaríssim. L’alcaldessa, Merche Galí, ha assistit a l’exhumació del cádaver i ha fet una crida a possibles familiars o coneguts per al trasllat de les restes.

Abella Bernat, comerciant de 44 anys, era fill d’Inocencio i Quiteria, d’estat civil solter en el moment de l’execució. En l’expedient consta l’ordre del governador militar que confirma l’afusellament d’Inocencio Abella a les 6.30 hores del 24 de gener de 1940. El mèdic forense de la presó de Castelló certifica el reconeixement del cadàver en el camposanto municipal de la capital amb “signos y señales de haber fallecido a consecuencia de hemorragia producida por pequeño proyectil”.

La documentació del cas revela la nul·la capacitat de defensa de l’inculpat després que el fiscal sol·licitara 30 anys de presó per un delicte de rebel·lió, més tard la reclusió perpètua malgrat no haver-hi delicte de sang en les acusacions i, finalment, el tribunal li sentencia a mort.

La sentència refereix que la víctima, “afiliado al Partido Socialista, capitaneando una cuadrilla de facinerosos, asaltó la casa de su tía, apoderándose de varios muebles y documentos y dinero en metálico que obtuvo mediante amenazas”. El document es refereix a ell com a organitzador del partit Esquerra Republicana i li considera culpable d’un delicte d’adhesió a la rebel·lió i li condemna a la pena de mort. La fitxa de l’arxiu de Memòria Històrica indica la seua condició de membre del Comité Revolucionari.

Abella Bernat va ingressar a la presó a l’abril de 1939 després de la denúncia familiar. En el lloc de la Guàrdia Civil consten com a antecedents formar part del comité antifeixista pel Partit Socialista i intervindre en delictes contra la propietat i estafa. “Fue por ello procesado durante la dominación roja; estuvo escondido y fue propagandista e incitador de toda clase de actos”, assenyala la denúncia de la Benemèrita de 17 d’abril del 39.

Set dies després, l’alcalde d’Almassora va traslladar un informe de conducta social i política del detingut. “Va prendre part activa en les eleccions de febrer com apoderat del Front Popular, va ser fundador del partit d’Esquerra Republicana i, perquè no va poder aconseguir se’l nomenara alcalde, va fundar el mes de juny el Partit Socialista”. “Es tracta d’un individu perillosíssim per a la Causa Nacional”, refereix.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari