Almassora recuperarà la Gola Nord del Millars

Almassora recuperarà la Gola Nord del Millars
02/02/2021 -

El Consorci del Millars ha presentat hui, Dia Mundial de les Zones Humides, el projecte de recuperació de la Gola Nord d’Almassora per a evitar que acabe reblint-se i amb l’objectiu de posar en valor aquest punt d’entrada al paisatge protegit. L’actuació arrancarà la pròxima tardor, una vegada passat el període de nidificació d’ocells, per a evitar les molèsties a la fauna, i obtingudes les autoritzacions pertinents. La intervenció està valorada en 48.171,95 euros i afectarà una superfície de 3.239 metres quadrats.

L’alcaldessa d’Almassora i presidenta del consorci, Merche Galí, ha presentat aquest matí ‘in situ’ al costat del tècnic de Sostenibilitat, José María Martínez, el projecte aprovat en junta de govern de l’entitat que protegeix l’ecosistema del Millars. Els treballs s’estendran durant 60 dies en el tram més al sud de la costa local per a transformar aquest espai, atés que en aquests moments la Gola Nord és invisible per als vianants.

La consultora Càdec, Taller de Gestió Ambiental S.L. ha sigut l’encarregada de redactar l’informe de recuperació, que ha recollit l’evolució del paratge, amb un riu que antigament portava suficient aigua fins a la desembocadura per a mantindre un flux constant, la qual cosa afavoria la creació de llacunes, i que ha anat perdent superfície de làmina d’aigua.

No obstant això, l’informe destaca que la desembocadura “encara manté un notable interés ambiental” gràcies a les espècies amenaçades que allí habiten i a la diversitat d’ocells, tant hivernants com en migració o en època de cria. Així, a més de posar en valor l’entorn, el projecte planteja objectius respecte a la biodiversitat, la làmina d’aigua lliure i l’ús públic compatible amb la conservació.

La intervenció inclou el desbrossament de la zona de canyar i la neteja del terreny amb mitjans mecànics, així com la instal·lació d’una passarel·la per als vianants de tarima composta per taules de fusta massissa antilliscant. Posteriorment, l’actuació comprén també la plantació d’arbres de ribera i arbustos propis de zones humides, d’acord amb l’entorn, amb l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Costas i la Generalitat Valenciana.

Els treballs també suposaran l’excavació de la llacuna fins a una profunditat de 150 centímetres com a màxim, l’eliminació mecànica de la vegetació existent en el perímetre de les dues llacunes per a unir-les i ampliar la superfície de les làmines d’aigua obertes i la instal·lació d’una tarima de fusta per a millorar la perspectiva visual de la llacuna de les persones que s’acosten a practicar esport, albirament d’ocells o passejar per la connexió amb la senda verda del Millars.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari