Almassora, únic municipi premiat de Castelló per la Generalitat en reconéixer a mestres i escriptores valencianes en la llista de carrers

Almassora, únic municipi premiat de Castelló per la Generalitat en reconéixer a mestres i escriptores valencianes en la llista de carrers
04/03/2022 -

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, ha recollit aquest matí, com a única localitat de la província, l’esment d’honor dels VI Premis urbanisme, mobilitat, paisatge, habitatge i arquitectura amb perspectiva de gènere que atorga la Generalitat Valenciana gràcies al canvi de nomenclatura en la llista de carrers dels grups Pío XII i Caixa d’Estalvis. La primera edil ha rebut el reconeixement en la categoria d’ajuntaments amb poblacions de més de 20.000 habitants en la sala d’actes de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre de València.

D’aquesta manera, la Generalitat ha valorat amb aquest premi la decisió de l’equip de govern per a solucionar els problemes en el repartiment de correu i missatgeria detectat pel veïnat en els dos grups, alhora que homenatja mestres i escriptores valencianes amb els seus noms als carrers i places de tots dos espais urbans. La nova retolació, implantada el mes passat, ha afectat un total de sis carrers i dues places d’Almassora.

En primer lloc, en el cas de Pío XII, destaca l’homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, proclamada escriptora de l’any 2020 i 2021 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que dona nom a la plaça del barri. La continuació del carrer Vila-real també és una altra de les novetats. A més, les escriptores Beatriu Civera i Matilde Llòria (pseudònim de Matilde González Palau) compten amb el seu espai en la llista de carrers d’aquest districte.

Llòria representa un cas excepcional en la poesia de postguerra en utilitzar el castellà, el valencià i el gallec en els seus textos. Per part seua, Civera va combinar el seu treball de modista amb l’activitat periodística i l’escriptura narrativa i de contes en valencià. L’escriptora va realitzar els cursos de gramàtica valenciana de Manuel Sanchis Guarner en la Universitat de València i va obtindre el certificat de suficiència necessari per a impartir classes de llengua en els col·legis.

D’altra banda, el grup d’habitatges Caixa d’Estalvis, al costat del Regina Violant, també ha modificat la nomenclatura de tres vials i una plaça. María Mulet, Empar Navarro i Carme Miquel, mestres ja mortes, compten amb el seu carrer. També la plaça de la Garrofera ha recuperat el nom tradicional de l’antic camp de futbol, del qual existeix constància des de 1945, i que hui ocupa el centre escolar.

Mulet va ser mestra i va editar llibres de poesia i de narrativa tant en valencià com en castellà, a més de ser pionera en la incorporació d’aquestes disciplines a les escoles. Navarro va exercir de mestra i escriptora compromesa amb la llengua; va destacar pel seu defensa dels drets de les dones. Les seues reivindicacions la van portar a la presó durant tres anys i a la prohibició de treballar com a mestra, finalment va ser readmesa. Miquel va exercir la docència durant 39 anys, va publicar més de 1.500 articles i va ser presidenta de la Federació Escola Valenciana, entre altres coses.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari