Descoberts prop de 10 metres de muralla iberorepublicana en els treballs del Torrelló d'Almassora

Descoberts prop de 10 metres de muralla iberorepublicana en els treballs del Torrelló d'Almassora
26/03/2021 -

L’excavació iniciada a mitjan febrer en el jaciment del Torrelló del Boverot d’Almassora ha descobert prop de 10 metres de muralla iberorepublicana. L’actuació, duta a terme per l’empresa d’arqueologia Global Geomàtica S.L., està valorada en 35.584 euros i compta amb el cofinançament al 50% dels fons municipals i FEDER de la Unió Europea. Cal recordar que aquests treballs en el recinte ja van localitzar en les tres primeres setmanes un fossat ampliat cap al barranc del riu Millars.

D’aquesta manera, l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, han aprofitat els recents descobriments per a acudir al Torrelló acompanyades per l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell. Durant la visita, Clausell els ha mostrat les novetats situades en la part est del jaciment, així com el fossat ampliat cap al riu Millars que deixa a la vista un tram de recinte defensiu situat davant de la muralla ibera.

Els tècnics de la signatura d’arqueologia, qui també han participat en la visita, han mostrat a Galí i Martinavarro els prop de 10 metres de muralla iberorepublicana. A més, els operaris han explicat la consolidació de tota la muralla, projecte previst per a enguany, l’ampliació de la mateixa excavació i el seu manteniment. Aquestes actuacions permetran conservar el jaciment durant molts anys i poder convertir-se en un punt turístic clau d’Almassora.

D’altra banda, els treballadors apunten que en la mateixa zona poden haver trobat una porta ibèrica d’accés al costat de la nova muralla. Clausell ha confirmat a les presents que la setmana que vé esperen concretar amb certesa la utilitat de la nova troballa. Durant aquest mes i mig d’actuacions, l’empresa contractada també ha localitzat un mur paral·lel xicotet a la muralla principal. De moment, la investigació contínua per a esbrinar la funció d’aquest mur i la seua longitud.

La regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, ha valorat les noves troballes “veure que els treballs que comencem fa anys avancen dia a dia i consoliden el Torrelló del Boverot com un dels punts forts turístics d’Almassora és un orgull”, ha declarat l’edil. A més, Clausell ha destacat que “intuíem que podíem trobar noves troballes, però els últims descobriments superen les previsions que havíem imaginat”.

Finalment, el consistori ja planeja recuperar les visites turístiques guiades al jaciment per a finals del mes d’abril. Sempre que la situació sanitària ho permeta, amb aforament reduït i amb les mesures de seguretat pertinents. Els nous descobriments suposen un al·licient més per als turistes interessats. L’Ajuntament pretén vincular el recinte arqueològic amb la sala d’exposicions del museu del carrer Major per a afavorir l’accés al patrimoni.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari