L’excavació en el Torrelló d’Almassora descobreix un fossat ampliat cap al Millars

L’excavació en el Torrelló d’Almassora descobreix un fossat ampliat cap al Millars
05/03/2021 -

L’excavació en el jaciment del Torrelló del Boverot d’Almassora, a càrrec de l’empresa Global Geomàtica S.L., ha tret a la llum un fossat ampliat cap al barranc del riu Millars, tal com ha avançat l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell. Després de tres setmanes de treball en el recinte, els avanços han deixat a la vista un tram de recinte defensiu situat delate de la muralla ibera.

Els indicis que van provocar la contractació d’aquesta empresa especialitzada apuntaven al fet que el recinte podia albergar noves restes d’antigues civilitzacions que van adaptar el poblat amb elements defensius. Finalment, els treballs de maquinària i operaris per a extraure pedres grans i terra i el desbrossament de la zona durant aquesta setmana ja han extret la continuació d’un canal que, fins hui, només era visible en un tram.

La intervenció, valorada en 35.584 euros i finançada al 50% per fons municipals i FEDER de la Unió Europea, també pretén la recuperació de la muralla localitzada al nord-est. Està prevista la consolidació de 25 metres de llenç i una investigació que en els pròxims dies podria il·luminar restes de dos murs xicotets dels segles II i IV situats en paral·lel a la muralla principal.

El termini marcat en el contracte fixa en 70 dies els treballs en el propi recinte, per la qual cosa els experts encara disposen de temps suficient per a seguir el mètode arqueològic amb tècniques d’impacte mínim que permeten localitzar noves restes per a descobrir cap a on s’estén el jaciment. Posteriorment recolliran els resultats en una memòria. En aqueix informe final del treball constarà l’inventari de totes les peces arqueològiques aparegudes, dibuixos, plantes, fotografies, fotogrametries i depòsit de materials en el Museu del Torrelló.

Tot això quedarà registrat en una base informatitzada, mentre que la sala acollirà la restauració i exposició al públic de les restes, que suposen una eina de gran valor per a transmetre com era la vida en el poblat, l’evolució dels utensilis a través de les civilitzacions i també de la pròpia configuració de l’entramat urbanístic del recinte.

L’arqueòleg municipal, a més, ha considerat que la troballa d’una extensió del fossat al costat del barranc del riu suposa un al·licient més per a reprendre les visites turístiques guiades quan la pandèmia ho permeta. No en va, l’Ajuntament d’Almassora pretén vincular el jaciment arqueològic amb la sala d’exposicions del museu del carrer Major per a afavorir l’accés al patrimoni.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari