Arranca la nova excavació per a trobar l’origen del Torrelló d’Almassora

Arranca la nova excavació per a trobar l’origen del Torrelló d’Almassora
16/02/2021 -

L’empresa d’arqueologia Global Geomàtica S.L. ha iniciat una nova excavació en el jaciment del Torrelló del Boverot a Almassora amb l’objectiu de localitzar noves restes i potenciar així el valor turístic del recinte arqueològic. L’actuació està valorada en 35.584 euros i compta amb el cofinançament al 50% dels fons municipals i FEDER de la Unió Europea.

Els professionals treballaran en el perímetre del poblat durant 70 dies després dels indicis trobats en l’última excavació, que apunten a localitzar els orígens del jaciment. Entre la seua comesa figura la restauració de 25 metres de muralla i la investigació sobre les restes de dos murs xicotets corresponents als segles II i IV. És en aquest punt on la hipòtesi principal passa per trobar les primeres restes del jaciment al costat del barranc del riu Millars.

L’excavació dirigida per l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, i l’empresa especialitzada conclourà amb l’elaboració d’una memòria que reculla els resultats dels treballs en el termini de tres mesos després dels resultats de camp. L’inventari amb totes les peces arqueològiques trobades, els dibuixos, plantes i fotografies es depositaran en el Museu del Torrelló i quedaran registrats en un base informatitzada.

L’Ajuntament d’Almassora situa l’excavació com un dels vèrtexs de la seua política turística per a potenciar les visites al jaciment quan ho permeta la pandèmia de COVID-19. A la senyalització distribuïda pel terme municipal per a facilitar la localització del recinte en el SUPOI-8 s’obri ara un nou reclam turístic per a despertar l’interés de la població per conéixer els orígens del poblat iber.

No en va, el plec que ha permés el concurs públic d’adjudicació de la investigació recull la necessitat de contractar una empresa externa per l’especialitat dels treballs, atés que amb els mitjans i recursos propis seria inviable dur a terme aquesta operació. La seua execució es desenvoluparà al nord-est de la muralla exterior de manera manual, seguint el mètode arqueològic perquè l’impacte siga mínim, amb tècniques no destructives i criteris de reversibilitat.

Una vegada extrets nous restes, l’empresa també s’encarregarà de restaurar tot el patrimoni perquè Almassora puga mostrar-lo en el Museu Municipal del carrer Sant Vicent, a la Vila. Cal recordar que la sala ha incorporat nou sistema d’il·luminació i un equip de recreació 3D perquè els visitants coneguen al detall com era en els seus orígens el poblat situat al costat del Camí Fons.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari