El ple d’Almassora unirà forces per a la protecció i regeneració de la platja

El ple d’Almassora unirà forces per a la protecció i regeneració de la platja
04/02/2021 -

L’Ajuntament d’Almassora realitzarà una declaració institucional en defensa de la qualitat de vida de l’àrea de la platja amb el suport de tots els grups municipals en el ple del pròxim dilluns. El consistori busca unir forces per a la protecció i regeneració de la costa davant les diferents administracions implicades. L’equip de govern atén les recomanacions que estableix Josep C. Serra Peris, catedràtic de la Universitat Politècnica de València, en l’informe elaborat sobre la platja d’Almassora.

L’Ajuntament realitzarà una declaració institucional, basada en aquest estudi, per a reclamar solucions davant la regressió que pateix la costa. Cal recordar que el catedràtic Serra Peris advoca per infraestructures i aportacions artificials amb l’objectiu d’evitar danys tan greus durant els temporals. L’informe, contractat pel consistori, aposta per la implantació d’espigons, dics exempts o transvasaments inversos i les aportacions d’alimentació artificial amb sediments duradors.

Els grups municipals del consistori manifesten un suport i compromís total en la defensa dels interessos i la qualitat de vida del veïnat de la platja d’Almassora. Per això, l’Ajuntament ha establit els següents acords en la declaració institucional: defensar la planificació actual i l’ús residencial fixat en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Almassora i no modificar-ho en el futur, instar les administracions competents perquè comproven que les empreses situades en el polígon del Serrallo tenen implantades les millores en matèria de protecció a l’entorn circumdant.

A més, la declaració institucional acorda la realització d’auditories ambientals i de riscos anuals, l’adquisició de terrenys del parc públic destinats a la pantalla verda, el disseny i construcció de vies d’evacuació de les zones habitades de la platja per a l’aplicació adequada del Pla d’Emergència Exterior del polígon Serrallo i el compliment estricte de les normatives de caràcter mediambiental, tant a empreses com a particulars.

El catedràtic, en la mateixa línia que l’equip de govern, afirma l’evident recessió en la costa d’Almassora, i apunta “aquesta degeneració comença amb les primeres obres d’abric del port de Castelló, agreujada per l’absència d’aportacions sedimentàries sobre el continent i per obres de defensa que no han resolt el problema inicial però sí que l’ha accentuat, com és el cas de l’escollerat de defensa”.

L’equip de govern, al costat de l’anàlisi del catedràtic, assenyala els errors històrics patits en la costa d’Almassora davant la quantitat de proves patides a la recerca de solucions per a defensar i regenerar sense èxit. A més, tots dos apunten la necessitat d’actuacions d’acompanyament com l’alimentació artificial i dics exempts. Serra Peris incideix en la necessitat obligatòria de completar aquestes actuacions davant l’absència d’aportacions sòlides naturals.

Aquest informe, valorat en 3.500 euros més IVA i sol·licitat per l’associació veïnal Platja d’Almassora, s’ha estés durant diversos mesos per a facilitar a l’expert del Laboratori de Ports i Costes, de l’Institut de Transport i Territori, el temps necessari per a recaptar dades històriques. Carmina Martinavarro, edil de Territori, ha reunit representants dels grups polítics per a indicar-los les pròximes accions i ha mostrat les claus al veïnat interessat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari