L’última excavació del Torrelló situa Almassora com a urbe romana estratègica a la Plana

L’última excavació del Torrelló situa Almassora com a urbe romana estratègica a la Plana
18/05/2021 -

El Torrelló del Boverot d’Almassora va ser ciutat estratègica en l’àrea de la Plana en època romana. Així ho han determinat les últimes excavacions dutes a terme per l’empresa Global Geomàtica S.L. i que han finalitzat hui amb la recepció dels treballs per part de la Intervenció municipal. Segons aquesta investigació, el jaciment va passar de ser un humil poblat a epicentre d’una urbe de més de 10 hectàrees que va aprofitar el curs fluvial del Millars.

L’arqueòleg Gerardo Clausell i els responsables de la signatura han destacat l’avanç “sense retorn” que suposa el nou planejament geoestratègic del recinte, en una època fortí i ja en els segles II i I a. C. com a nucli d’activitat dels romans republicans. Els trams de muralla descoberts i el nou accés més pròxim al barranc que desemboca en el riu garanteixen la importància del Torrelló en l’àrea de la Plana i la seua transformació fins a situar-se com l’epicentre de l’activitat entre Sagunt i Tarragona.

Les noves tècniques constructives no identificades en les fases ibèriques del jaciment i l’ús de blocs de pedra de grandària mitjana i gran rememoren el pas del xicotet poblat amb capacitat defensiva a urbs subjecta als avanços tècnics de l’època romana. Així, les excavacions han deixat al descobert el canal que va permetre el subministrament d’aigua per al ramat i fins a dos metres de muralla única en l’arc mediterrani a excepció dels grans jaciments citats.

La troballa d’un forn en els voltants de l’autovia, de diferents peces i de la necròpoli localitzada anys arrere als voltants confirmen, al costat de les estructures que han vist la llum en 2021, que els romans van establir la seua vida en aquest espai en aprofitar el que en l’època seria el port marítim de Benafelí. “Sempre aprofitaven els recursos de la mar i aquest com a canal de comunicació i, de fet, les restes trobades en el seu moment mar endins, així ho confirmen”, destaca aquesta part.

El departament de Patrimoni que dirigeix Carmina Martinavarro ha celebrat amb aquesta fita el Dia dels Museus, en el qual s’ha materialitzat la recepció dels treballs i que ha continuat amb activitats en el Museu del Torrelló i en col·legis i instituts per a donar a conéixer el passat del poblat i els materials i utensilis utilitzats pels seus habitants en diferents èpoques.

L’edil ha recordat que el pròxim cap de setmana tindran lloc les últimes quatre visites guiades d’aquest cicle. Les persones interessades a conéixer-ho poden reservar plaça de manera gratuïta a través de la pàgina web municipal www.almassora.es en l’apartat ‘Inscripcions Activitats’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari