El projecte de la costa Nord preveu la construcció de tres espigons i un mirador

Dos espigons s’han projectat a la desembocadura de la rambla de Cervera i un a la punta de Surrac. Paral·lelament, la pròxima setmana l’Ajuntament i els veïns es reuniran amb el Servei Provincial de Costes per tal de reclamar mesures d’emergència per a evitar l’erosió dels penya-segats i els talussos de la zona.

El projecte de la costa Nord preveu la construcció de tres espigons i un mirador
12/02/2020 -

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, junt al regidor d’Urbanisme, Román Sánchez, ha presentat aquest matí el projecte de mesures de protecció i recuperació del tram de costa que va entre el port de Benicarló i el barranc d’Aiguadoliva i que el Servei Provincial de Costes sotmet a informació pública fins al 23 de març.

El projecte té com a objectiu protegir i recuperar la costa i, per a aconseguir-ho, s’ha optat per la construcció de tres espigons: dos a la desembocadura de la rambla de Cervera i un a la punta de Surrac, a l’altura del camí de la Fossa del Pastor. En concret, els dos primers espigons seran de 85 i de 155 metres, mentre que el de Surrac serà de 55 metres. A més, el projecte també contempla la construcció d’un mirador a la part final del tram, tocant al barranc d’Aiguadoliva.

Com ha ressaltat l’alcaldessa, «s’ha triat aquesta opció perquè els tècnics consideren que, de totes les opcions estudiades, és l’òptima per a recuperar el litoral i, a la vegada, també és la més ecològica, ja que mantindrà inalterada la zona de protecció del jaciment arqueològic subaquàtic Pecio de Almenarín [ubicat entre la Mar Xica i el barranc d’Aiguadoliva]».

Miralles ha volgut remarcar que «el projecte ara estarà 30 dies en exposició pública i després ha d’estar sotmès a l’informe ambiental corresponent. Les obres no començaran immediatament, però pensem que pel seu cost serà factible que s’incorporen als Pressupostos Generals de l’Estat». L’alcaldessa ha estimat que els treballs podrien iniciar-se a finals d’aquesta legislatura o primers de la següent.

Les actuacions tindran una termini d’execució previst de 14 mesos, i compten amb un pressupost de 1.915.208,55 euros (IVA inclòs).

Una problemàtica que ve de lluny

Com ha recordat l’alcaldessa, al desembre del 2006 la Direcció General de Costes ja va elaborar un projecte bàsic per a solucionar l’erosió que produeix la mar a la zona de la costa Nord. Al 2010, la Conselleria d’Infraestructures i Transport va encarregar un altre projecte.

Posteriorment, el 2011, el Ministeri de Medi Ambient va encarregar una redacció d’un tercer projecte. Paral·lelament, els serveis tècnics de Costes van presentar un document informatiu alternatiu a aquest projecte. L’any 2012, la Universitat Jaume I va redactar un informe i una proposta d’actuació que incloïa la construcció de vuit espigons. Finalment, a l’any 2013 el Servei Provincial de Costes va encarregar «aquest projecte, que pareix que serà el definitiu», ha declarat l’alcaldessa.

Solucions d’emergència per als penya-segats

Paral·lelament, l’Ajuntament de Benicarló segueix treballant per tal de reclamar altres solucions per a la protecció de la costa Nord. L’alcaldessa ha desvetllat que, arran de les conseqüències que la Borrasca Glòria va provocar en els habitatges més pròxims a la costa de la zona de Surrac, des de l’Ajuntament s’han sol·licitat actuacions d’emergència que solucionen les erosions que pateixen els penya-segats i talussos.

En aquest sentit, la setmana que ve tindrà lloc una reunió entre l’Ajuntament, el Servei Provincial de Costes i els veïns de la zona per tal d’avançar en la consolidació dels penya-segats i talussos, una actuació que requereix que els veïns cedisquen uns sis metres de terreny perquè, com ha reconegut l’alcaldessa, «Costes no actua mai sobre terrenys de titularitat privada, només ho fa sobre els públics».

Aquesta actuació de consolidació dels penya-segats es faria en la mateixa línia del tram de Surrac on fa quatre anys també es va apostar per aplicar defenses litorals i passarel·les de pas a la platja.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari