Miralles: “A Benicarló hem creat un paquet de mesures amb dos milions d’euros per a pal·liar els efectes de la pandèmia”

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, rep amb bons ulls el Pla Resisteix de la Generalitat i destaca les polítiques d’ocupació: “Crec que som un dels pobles que més ocupació ha creat”

Miralles: “A Benicarló hem creat un paquet de mesures amb dos milions d’euros per a pal·liar els efectes de la pandèmia”

La pandèmia del coronavirus ha posat en situació d’emergència a milers de famílies en cadascun dels pobles de la Comunitat Valenciana i els ajuntaments, com a administració més pròxima, han hagut de respondre amb urgència a eixa incertesa. A poc a poc, l’esperança s’obri pas amb l’arribada de la vacuna i dels fons europeus que acceleraran la recuperació econòmica, però el més important és que “arriben a les mans dels xicotets empresaris i empresàries”. Així ho explica l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, que avança que els pressupostos de 2021 estaran marcats per la col·laboració entre administracions per a impulsar l’ocupació i economia local.

Heu tingut més de 1.700 contagis des que va començar la pandèmia de la COVID-19. En quina situació esteu ara?

La situació és molt dolenta. Igual que en la majoria de pobles, estem vivint la tercera onada i les dades no són bones. En desembre vam tenir un pic i una incidència de 900 casos per cada 100.000 habitants, per la qual cosa a Benicarló vam prendre mesures extraordinàries: el tancament dels espais municipals, de pavellons esportius, la suspensió dels entrenaments dels equips menuts i de l’activitat a les associacions, tancàrem els parcs infantils… més enllà de les mesures aplicades per la Generalitat.

Sembla que va baixar, però després de les festes de Nadal, com en tots els pobles, tornem a tindre molts casos. No som el poble amb més positius del departament, ja que està pitjor Cinctorres o Vinaròs. Esperem que amb les mesures extraordinàries de la Generalitat, com la restricció de reunions, el tancament de l’hostaleria, la reducció de l’horari dels comerços… tot millore, perquè la situació és molt complicada i preocupant. Cada vegada coneixem més gent afectada i sobretot el que ens preocupa és l’hospital comarcal, perquè ja sabem que hi ha un pla per a coordinar els quatre hospitals de la província amb un protocol i ens preocupa per l’alta incidència que té.

És cert que des de l’Ajuntament de Benicarló no heu esperat gaire a afegir més restriccions per a frenar el contagi. S’ha notat?

Sí, es va notar de seguida. Al desembre ja et dic, veient la situació i amb el contacte directe del centre de salut vam prendre aquestes mesures i sí que va baixar la corba, però va tornar a créixer després de les festes de Nadal.

Des de l’Ajuntament heu informat sobre l’estat dels centres socials i residencials municipals quan s’han detectat brots, encara que moltes persones consideren que és alarmista informar de dades concretes. Per què heu optat per aquesta actualització?

Jo he de dir que segurament som l’únic poble de la província i de la Generalitat Valenciana que gestiona cinc centres socials especialitzats, a través de l’Organisme Autònom de Centres Socials Especialitzats (OACSE). Ara mateix això ens posa en una situació molt complicada com a ajuntament perquè amb la nova Llei de Serveis Socials i Polítiques Inclusives la gestió general correspon a la Generalitat, però en aquest municipi estem donant un servei comarcal i inclús més enllà, gestionant amb un organisme autònom tres residències -la residència Sant Bartomeu, la Sant Francesc i El Collet – i dos centres de dia de manera directa. Contractem els treballadors, comprem el dinar…i al final som els màxims responsables d’aquests centres.

En aquest sentit, les residències, que tenen un pressupost de 3 milions d’euros de l’Ajuntament per a garantir el funcionament d’aquests centres, són públiques. I amb tot el tema de la transparència, necessitàvem dir com estaven les residències. Abans de fer-ho públic, sempre ens posem en contacte primer amb els familiars dels usuaris i usuàries d’aquests centres, ja que són els qui han de saber principalment què ocorre. Són el primer esglaó de la informació perquè volen saber què passa, sobretot perquè es van suspendre les visites i després es van reprendre però amb moltes mesures de seguretat i protocols. Per exemple, nosaltres vam habilitar una sala separada del geriàtric per a aquestes trobades amb tots els equips de protecció individual (EPI), les distàncies…. I així i tot mentre no va haver-hi visites també es van fer videoconferències per a garantir el contacte.

Així i tot, sempre hem volgut donar informació a cada moment que ens facilitava Salut Pública. De manera que si teníem un brot o dos informàvem a través de les nostres xarxes socials i per notes de premsa. Jo crec que la gent ho agraeix o t’ho dic sincerament. L’Ajuntament no està autoritzat per a donar informació sobre una residència que no siga municipal, però de les municipals sense dir cap nom sí que crec que és una informació que s’ha de donar com a institució.

I també tot el que s’ha fet. Ara mateix, les residències estan molt bé, no tenen brot. Des de Salut Pública quan hi ha un brot es bolquen en ajudar a aquests centres i ens han donat totes les instruccions per a actuar de manera que de veritat qualsevol cosa ha estat controlada gràcies a Déu. No hem hagut de lamentar cap mort, per la qual cosa agraïm a tot el personal que treballa en aquests centres el seu treball.

Ara estem en la fase de vacunació, tenim la residència Sant Francesc de persones amb diversitat funcional amb la segona dosi administrada i també en la residència geriàtrica Sant Bartomeu i en El Collet s’han posat les primeres dosi. Estem esperant per a posar la segona, de manera que hi ha prou control.

En els últims mesos heu posat en marxa diversos plans per a reactivar l’economia. Quin destacaries quant al petit comerç?

Bé, hi ha molts plans que destacaria. Al mes de setembre ja vam traure ajudes per a pimes i autònoms que, de fet, es van pagar fa unes dues setmanes i podien arribar fins a 500 euros i altra de les primeres mesures que vam fer va ser suprimir totes les taxes d’ocupació de via pública durant un any per a tots els establiments, fins al primer semestre de 2021, així com la taxa dels mercats ambulants per a tots els empresaris i empresàries que venen ací els seus productes.

A més, ens acollirem al Pla Resisteix, el nou pla de la Generalitat d’ajudes per a l’hostaleria, petites empreses i autònoms i autònomes en què un percentatge l’aporta els ajuntaments. La quantitat que correspon a Benicarló és de 877.000 euros per part de la Generalitat i al pressupost municipal tenim partides per aquest pla Resisteix, a més d’altres ajudes que anunciarem.

I quant a ocupació?

Des de l’Ajuntament de Benicarló hem fet un paquet de mesures que roden uns dos milions d’euros en ajudes destinades a pal·liar els efectes de la COVID-19. I pensant en ocupació, per exemple, vam reduir l’IBI a les empreses que fomenten la creació de llocs de treball o vam iniciar obres perquè es cree ocupació. Totes les mesures van encarrilades a la recuperació.

Ara, com et dic, ens sumarem al Resisteix junt amb la Diputació de Castelló i posarem en marxa aquestes ajudes que poden ser de fins a 2.000 euros per als autònoms i 200 per als empleats i empleades.

També ens hem adherit a multitud de plans d’ocupació de la Generalitat Valenciana i la Diputació. Això significa que en l’últim semestre de 2020 més de 150 persones trobat treball a Benicarló. Alguns per a un any i altres per a sis mesos. Crec que som dels que més ocupació han creat.

Des del mes d’agost s’ha contractat a 56 persones desocupades a través de cinc programes d’ocupació de la Generalitat Valenciana i un de la Diputació de Castelló, com l’ECOVID, amb què han entrat 22 persones, l’EMCORP, EMPUJU, un taller d’ocupació… com et dic, més de 150 ha entrat a treballar a l’ajuntament o han trobat treball gràcies a la creació indirecta de llocs de treball.

També, amb les diferents iniciatives que s’han posar en marxa des de les diferents regidories s’han creat més llocs de treball. Per exemple, amb les neteges extra i desinfeccions de la via pública per la COVID-19, ja que s’ha contractat a empreses que han hagut de contractar també a persones. Això han significat realment molts diners.

Des de Serveis Socials s’han oferit més de 400.000 euros en vals de menjar, sempre en coordinació amb les dues ONG, Cáritas i Creu Roja. Totes les ajudes s’han mobilitzat en època de crisi i han sigut molt importants.

Quant al comerç, s’ha creat un marketplace perquè els comerços que ho desitgen se sumen a les vendes per internet, perquè sabem que hui dia és molt important que totes les empreses modernitzen els seus negocis amb un aparador a les xarxes socials. I s’ha promocionat ‘Sense tu no hi ha color’, una campanya de 200.000 euros per a ajudar a autònoms i micropimes amb borses de tela, vals d’ajuda al comerç…. I en la segona campanya s’han sumat més comerços. De cada 20 euros, tenien un val de 5 per a gastar en altre comerç, per la qual cosa ha tingut molt d’èxit i ha reactivat el comerç.

A més, tenim en marxa el Pla Director de Polígons Industrials i en el sector cultural vam apostar per unes festes amb actes culturals sempre apostant per les empreses locals afectades. Vam programar un seguit d’actes perquè la banda de música, els grups de teatre local… pogueren treballar i oferir oci en unes condicions molt segures.

Des de la Generalitat Valenciana s’han posat en marxa dos plans per a ajudar els ajuntaments: el Fons de Cooperació i el Pla Resisteix. Què opines d’ells?

El Fons de Cooperació el va posar en marxa en l’anterior legislatura i és un fons que va als ajuntaments directament. A Benicarló suposa 220.000 euros pel nombre d’habitants per part de la Generalitat Valenciana, però recordem que també la Diputació es va adherir a aquest fons amb la mateixa quantitat, per la qual cosa cal sumar 220.000 euros més, que en total suposen 440.000 euros d’aquest fons de cooperació.

Per altre costat està el Pla Resisteix. Ens corresponen 877.000 euros per part de la Generalitat Valenciana, que aporta el 50%; després la Diputació aporta un 30% i un 20% els ajuntaments. Jo el valore molt positivament perquè realment tots els sectors estan molt afectats i ens demanen ajudes. Al final els ajuntaments tenim uns recursos limitats i unes despeses fixes altes i inversions a fer. De manera que si tenim aquests fons de la Generalitat que prové d’Europa ens ajudarà a tots els sectors econòmics. Encara ens queda saber com es gestionarà perquè no sabem massa detalls, però tot el que siga ajudar als sectors repercuteix directament en el poble.

Com valores en una situació com aquesta la col·laboració que ha d’haver-hi entre les diferents administracions i entre les administracions i la ciutadania?

Jo crec que la coordinació és imprescindible, perquè si no és impossible poder gestionar moltes coses. Vull recordar que de vegades totes les ajudes que es llancen per exemple des del Govern central ens preocupa que no arriben al petit empresari, perquè hi ha falta d’informació o de capacitat per a gestionar este tipus d’ajudes. Crec que hui dia són les gestories privades les que estan ajudant a cadascuna de les petites empreses a gestionar ajudes com les dels autònoms, la reducció de les quotes, els ERTO… i queda molta pedagogia a fer.

Com a administració més propera a la ciutadania coneixem les necessitats del teixit empresarial de Benicarló i de vegades podem ajudar dins de les nostres competències, però no podem arribar a tot. És impossible. Podem llançar ajudes per a pagar subministraments com l’aigua, el lloguer o l’electricitat, però hi ha coses que no arriben i la correlació entre totes les administracions és fonamental, sobretot si venen fons europeus, com han dit tant el president del Govern, Pedro Sánchez, com el de la Generalitat, Ximo Puig.

Una de les coses que més em preocupa és que aquests fons arriben, perquè són tants de milers i milers d’euros… que espere que no acaben en mans de grans empreses i no en les dels petits empresaris. A l’ajuntament ja ho vam fer des de l’any passat, estem ajudant perquè es demanen les ajudes al lloguer amb persones contractades per a tramitar-les. De fet, l’any passat vam tramitar més de 800. Sí que veiem que molta gent ho necessita, que hi ha molta gent afectada per l’escletxa digital i queda molt a fer. És molt important que tots els ajuntaments es posen al costat dels ciutadans per a ajudar amb aquestes coses, i de fet ara quan comencen les ajudes al lloguer tindrem cita perquè vinguen, com ja ho vam fer també amb els certificats digitals. Com et deia, el que més em preocupa és que tots aquests milions no arriben als petits empresaris que són els que realment estan patint les conseqüències d’aquesta pandèmia.

En febrer espereu aprovar el pressupost municipal per a 2021. Què ens pots avançar?

Al pressupost municipal sí que ens preocupem per partides de promoció econòmica que reforçaran els plans de la Generalitat, perquè no seran molt diferents. També les ajudes indirectes suposen una pèrdua d’ingressos que haurem de compensar i en el tema d’inversions ens bolcarem en l’EDUSI i ens agradaria fer totes les obres previstes dins d’aquests fons FEDER.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari