La música d’orgue pren el protagonisme a Benicarló els dies 1, 2 i 3 d’agost

El I Festival de Música 'Benicarl(ó)rgue' comptarà amb la presència dels organistes Bruno Forst, Esther Ciudad i Ignace Michiels

Guardar

Orgue de la parròquia de Sant Bartomeu de Benicarló
Orgue de la parròquia de Sant Bartomeu de Benicarló

Benicarló serà l'escenari, aquest mes d'agost, del I Festival de Música 'Benicarl(ó)rgue', una nova proposta musical i cultural que permetrà al gran públic gaudir de l'univers sonor d'un dels instruments més complexos i versàtils per la seua àmplia gamma de sons, timbres i registres.

La regidora de Cultura, María Teresa Pellicer, acompanyada per la musicòloga María Teresa Ferrer, el rector de la parròquia de Sant Bartomeu, Carlos Garcia Talarn, i el director de teatre Josi Ganzenmüller ha presentat esta nova iniciativa cultural organitzada per la Regidoria de Cultura amb l'objectiu d'«obrir un nou espai cultural a Benicarló i apropar al gran públic el magnífic orgue que tenim a la parròquia de Sant Bartomeu, al mateix temps que remarquem el nostre patrimoni musical i cultural», ha detallat la regidora.

El Festival tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 d'agost i comptarà amb la participació de tres reconeguts organistes de nivell nacional i internacional: Bruno Forst, Esther Ciudad i Ignace Michiels. Tots tres oferiran una selecció d'obres de grans compositors, acompanyats de músics i artistes benicarlandos, de manera que, tal com ha explicat la musicòloga María Teresa Ferrer, «hem volgut convertir este Festival en un espai dinamitzador en què la música d'orgue establirà diàlegs amb la poesia, la veu i altres instruments».

El primer concert, dijous 1 d'agost, a càrrec de l'organista Bruno Forst, comptarà amb la participació del Grup Vocal de Benicarló, dirigit per Josvi Arnau, i de la recitadora Marta Iborra.

El segon concert, divendres 2 d'agost, serà per a orgue, arpa i poesia, i tindrà l'organista Esther Ciudad, l'arpista benicarlanda Mar Anglés i la recitadora Blanca Jovaní.

Finalment, per al tercer concert, dissabte 3 d'agost, els protagonistes seran l'orgue, els metalls i la poesia, i disposarà de el prestigiós organista belga Ignace Michiels, acompanyat pels metalls i la percussió d'OpenBRASS i el recitador Josi Ganzenmüller.

Els concerts van dirigits a tots els públics, amb accés gratuït fins a cobrir l'aforament.

Un orgue de 1.086 tubs

El gran protagonista d'este I Festival de Música Benicarl(ó)rgue serà l'orgue de la parròquia de Sant Bartomeu, un instrument de 1.086 tubs d'aliatges d'estany, llautó i cobre.

Va ser construït l'any 1965 per l'empresa Organería Española S.A., al País Basc, i beneït aquell mateix any al temple parroquial, el dia de Sant Bartomeu, pel bisbe Moll i Salord, actuant com a padrins Ramón Cid i la seua dona, Dolores Foix.

Tal com ha recordat Josi Ganzenmüller, va ser la ciutadania de Benicarló, així com algunes de les famílies industrials benestants de l'època, les que van finançar l'adquisició de l'orgue, per un preu final de 705.545 pessetes (4.250 euros).

Destacats