Benicàssim aprova el seu Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible

Benicàssim aprova el seu Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible
13/03/2021 -

L’Ajuntament de Benicàssim ha aprovat el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES) per al municipi. Benicàssim es converteix així en la primera localitat de la província de Castelló i en un dels 545 municipis de tot el territori nacional a haver redactat i aprovat el pla. Un document estratègic de planificació energètica i climàtica que conté les accions que el municipi durà a terme per a superar els objectius establits per la Unió Europea per a l’any 2030, com són la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, l’aposta per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic, tant en la seua activitat com a institució, com amb la difusió de bones pràctiques entre la ciutadania.

Va ser el 12 de setembre del 2017 quan l’Ajuntament de Benicàssim va signar mitjançant ple el seu compromís d’adhesió al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, i com explica l’alcaldessa, Susana Marqués, “llavors ja ens vam comprometre a tindre una visió de futur més sostenible per al nostre municipi i assumim el compromís de participar de manera activa en la mitigació i adaptació al canvi climàtic amb un pla d’accions”.

Dos anys més tard, en el 2019, la Regidoria de Desenvolupament Sostenible va destinar els fons necessaris per a posar en marxa el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES) del municipi de Benicàssim integrant els resultats obtinguts en l’estratègia general de sostenibilitat del municipi i combinant els Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats en l’Agenda 2030 de Nacions Unides i assumits per tot el consistori. La regidora responsable de l’àrea, Cristina Fernández, incideix en què “la inacció pot suposar un cost molt elevat en el futur de la societat de Benicàssim i per això ens hem posat a treballar a mitigar els seus efectes i adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic. Ja hem fet els primers passos per a neutralitzar aquest impacte en la mesura que siga possible”. Aquests primers passos han donat lloc al primer Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible, en el qual totes les àrees de l’ajuntament s’han unit per a establir un full de ruta que permeta combatre els efectes del canvi climàtic. “El document final és fruit del treball en equip coordinat per totes les àrees de govern a fi de buscar la millor alternativa possible per a garantir una reducció de les emissions del municipi del 40% d’ací a 2030 i d’establir accions d’adaptació concretes que ens permeten fer front als riscos del canvi climàtic previstos a curt i mitjà termini” comenta Fernández. Per a concretar les accions que permetran complir els compromisos, l’Ajuntament ha realitzat, prèviament, una Avaluació de Riscos i Vulnerabilitat enfront del Canvi Climàtic (ARVCC) i un Inventari d’Emissions de Referència (IER), pilar central del PACES que identifica les principals fonts d’emissions de CO₂ i el seu respectiu potencial de reducció, que, com a mínim, s’han de reduir en un 40% abans de 2030.

Els objectius d’aquest pla són, com explica l’edil, “fer de Benicàssim una ciutat més verda i naturalitzada i per a això apostarem per un model de ciutat més verda, avançar en la descarbonització del nostre municipi, apostant per les energies renovables i l’educació ambiental en matèria d’eficiència energètica, optimitzar els recursos naturals essencials com l’aigua i afavorir el reciclatge de residus per a garantir l’economia circular”. La regidora de Desenvolupament Sostenible continua comentant que “es continuarà treballant en la prevenció d’incendis forestals a través del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals, a més d’apostar per una educació i sensibilització ambiental per a afavorir un model de vida més respectuós amb el medi ambient”. I en matèria turística, “desenvoluparem una estratègia de turisme sostenible i saludable que permeta al sector enfortir la seua resiliència i ser més competitiu” afig Cristina Fernández, també delegada de l’àrea de Turisme.

Dins de la planificació prevista, es durà a terme un pla de participació externa en la qual es donaran a conéixer els resultats del PACES. El pla de participació ciutadana constarà de sessions informatives i participatives amb els grups d’interés més rellevants, la creació d’enquestes sobre mobilitat i energia per a la recopilació de dades més exhaustives i la creació d’una estratègia de comunicació transversal que permeta sensibilitzar a tota la ciutadania sobre la importància de fer front al canvi climàtic.
La proposta del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES), presentada al ple extraordinari celebrat divendres passat, va tirar avant per unanimitat.

L’alcaldessa, Susana Marqués, ha volgut finalitzar dient que “aquest és un desafiament de tots, un desafiament de ciutat en el qual de manera unànime hem d’estar tots compromesos per a la seua consecució perquè, a mitjà termini, les mesures implantades ens garantisquen un entorn estable, des del punt de vista social, econòmic i mediambiental”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari