Batalla: “Volem que els nostres comerços no es queden a la cua, sinó que estiguen en primera línia”

La regidora de Promoció Econòmica de Benicàssim assegura que el potencial del seu municipi serà clau en l’acceleració de la seua recuperació

Batalla: “Volem que els nostres comerços no es queden a la cua, sinó que estiguen en primera línia”

Els petits comerços han patit molt les conseqüències de la pandèmia del coronavirus i la seua crisi a tots els nivells. I al mateix temps, s’han convertit en protagonistes de la innovació i d’iniciatives dels ajuntaments, com a institució de primera línia. Vanessa Batalla, regidora de Promoció Econòmica i Sanitat de Benicàssim, assegura que algunes qüestions que semblaven un desavantatge per al municipi han demostrat ser tot el contrari durant la pandèmia i manté l’esperança que el potencial de Benicàssim accelere la seua recuperació.

Ara hem passat una campanya bastant forta amb Nadal i rebaixes. Us han transmés que s’ha bolcat més la gent en el comerç local i menys en grans superfícies, o no hi ha hagut canvis?

Ens diuen que sí. Ho han notat. Diuen que, dins del dolent, ha sigut menys dolent. Han notat que la gent ha intentat anar als comerços locals.

app zoco

Per què cal comprar en el comerç local?

Perquè semblen tòpics, el que diguem tota la vida, però és molt bonica la confiança i el fet que et coneguen en el comerç del teu barri. És molt bonic tindre eixa relació amb els venedors tots els dies. És el que necessitem tots hui dia: parlar i relacionar-nos. El comerç local dóna tot això que no et donen les grans superfícies. També, amb el comerç local, sabem d’on ve el producte. A més, si no t’acaba agradant el producte, pots anar i retornar-lo amb confiança sense cap problema.

Quin és l’objectiu de la nova campanya, #YoComproenBenicàssim?

La nova campanya és una campanya de fidelització. Sabem tots els problemes que han tingut tots els negocis del sector comercial durant tot l’hivern. Ja vam fer una campanya de Nadal que era també molt entranyable: ‘Benicàssim Continua Amb tu. Amb tu Continua’. I ara, amb aquesta, estem en el segon pas: agrair que han continuat aquests mesos. Per tant, la campanya té l’objectiu de fidelitzar als clients i donar-los un ‘plus’, alguna cosa que ens agrada a tots. Al final de la campanya i a meitat sortejarem deu xecs regal de 100 euros. L’objectiu és que els clients vagen de comerç a comerç, ja que necessitaran 8 segells per a optar al sorteig. Així es promou que si algú va a un forn, també vaja a provar un altre forn per a aconseguir un segell diferent. La gent s’anirà acostumant a provar noves botigues.

Sempre hem treballat molt amb l’Associació de Comerços, que, a pesar que no són tots els de Benicàssim, sí que és una gran representant de l’activitat. Treballem aquesta campanya amb il·lusió per a veure si ara continuem movent una mica les compres, que falta els fa.

Quan féiem la campanya pensàvem, “huit segells?”. Perquè clar, un no es compra cada temporada roba en huit botigues. Però clar, si al client de confiança li dónes una targeta en què ha de completar, doncs sí que anirà fins a huit botigues diferents per a provar-les. És, al final, això, explorar i potenciar una mica la venda.

A part de les campanyes que heu fet de promoció, quines ajudes heu donat per la COVID-19 per al comerç i l’ocupació?

L’any passat ja vam llançar el Pla Reactiva, en el qual vam destinar 3 milions d’euros per als autònoms de Benicàssim. Enguany volem tornar a llançar-ho juntament amb el Pla Resistir, volem adherir-nos i posar nosaltres de la nostra part. Volem que la gent que es va quedar fora per alguna cosa també tinga ajudes, perquè al final l’objectiu és que es beneficie la major gent possible.

Per la part d’ocupació ja portem, almenys, quatre anys amb un programa d’acompanyament a emprenedors. Aqueix programa el finalitzem amb uns premis d’emprenedors als quals es pot apuntar tothom que vulga i, per descomptat, tots aqueixos nous empresaris d’un futur que s’han apuntat al programa d’emprenedors.

L’any passat ja vam optar per fer conferències i ponències molt rellevants perquè tant els comerços ja consolidats com els nous emprenedors es posen les piles, es coneguen, es complementen, ja que moltes vegades un nou emprenedor té una idea i, per a desenvolupar-la, té el suport que necessita justament a Benicàssim. Llavors, hem creat l’espai ‘Benicàssim Activa’, on tots es puguen conéixer i, mitjançant eixes xarrades, eixos cursos i aqueixes ponències puguen assistir i interactuar entre ells, alguna cosa que, creiem, és necessari.

Es gestiona tot des de l’AEDL (Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local). L’any passat, per exemple, la primera ponència va ser de venda en línia, a la qual van ser tant els que estaven fent l’acompanyament d’emprenedors com alguns comerços i gent desocupada. La idea és crear eixe tipus d’espais on assisteixen molts actors del teixit empresarial i comercial, que es coneguen, incentivant les sinergies i el diàleg entre ells.

Un cas que ens va passar l’any passat en els premis del Concurs d’Idees Benicàssim Emprén 2020 és que vam donar un premi a una xica que feia cremes naturals i un altre premi a un xic que tenia un laboratori. La xica, perquè li feren les cremes anava en aqueix moment a Alacant. El que no sabia és que a Benicàssim tenia un xic amb un laboratori que estava començant. Ara li fa les cremes ell. Es tracta de conéixer el nostre entorn, i és, precisament, això pel que volem apostar a ‘Benicàssim Activa’, perquè es conega tot l’entorn empresarial del municipi.

Molts ajuntaments han reconegut que aquests últims mesos s’ha avançat més en innovació i digitalització que en anys. És també el cas de Benicàssim?

A Benicàssim ho hem estat impulsant des d’abans. El nostre terme és molt extens, amb el nucli urbà, la platja, urbanitzacions de muntanya… i tot el que depén d’internet no s’ha parat. Teníem alguns problemes en la zona sud que ja hem pogut solucionar des d’altres regidories i crec que ara també s’augmentarà la instal·lació de fibra òptica.

Quant a la innovació, ja et dic que hem oferit cursos i hem impulsat una app de comerç de proximitat, Zoco, que ajuda els comerços de proximitat a vendre els seus productes i interactuar directament amb la clientela amb un xat. Podem parlar per exemple amb la nostra fleca perquè ens reserve la nostra comanda i paguem, per exemple, amb Bizum. Encara no tenim una plataforma de pagament més gran perquè volem que hi haja aqueixa interacció.

Tenint en compte el confinament impulsem aquesta alternativa i crec que a poc a poc funcionarà. Al principi costa, però amb l’ajuda i impuls de l’agència d’ocupació i de tots estem aconseguint que cada vegada embenen més coses. Si haguérem de tornar a confinar-nos seria molt útil. No volem que es queden en la cua, volem que siguen ací, en primera línia, i que venguen els seus productes. Ara mateix hi ha més de 60 comerços adherits de tota mena, fins i tot autoescoles, immobiliàries, botigues de roba, d’alimentació…

El municipi és dels més turístics de la província. Com heu viscut la pandèmia?

Doncs en l’àmbit turístic el turisme de fora aquests mesos ha anat malament, per exemple amb els nostres visitants alemanys i anglesos. Però hem vist una cosa interessant. D’alguna forma, sempre sembla que hem vist mal ser una ciutat dormitori de Castelló i això ara hem vist que ens ha anat bé. Els qui ja tenien ací els seus apartaments de València, de Madrid o de Castelló, com aquest estiu hem tingut turisme de proximitat, ens ha vingut bé i hem tingut molta gent. Benicàssim té molt potencial.

Com valores el Pla Resistir?

Estem esperant que ens arribe la transferència per a estudiar les bases i ens adherirem. Ho estem estudiant perquè veiem que hi ha algunes llacunes i comerços que es queden fora. Que l’ajuntament en si haja de posar una quantitat de diners importants és complicat perquè a l’ésser a tres bandes és més difícil. L’any passat ja et dic que vam posar 3 milions d’euros, però clar, ho controlàvem nosaltres directament. Però per descomptat tota ajuda és bona. Estem treballant en les bases per a veure com adherir-nos i com fer que arribe a la quantitat més gran de gent, perquè els ajuntaments estem en primera línia. Per això, tenim previst que en el pressupost de 2021 hi haja una partida que atenga els sectors que es queden fora, perquè alguns veiem que no podran accedir a aquestes ajudes.

Com veus la recuperació? Què trobeu a faltar des de l’ajuntament?

La recuperació de Benicàssim en si jo la veig bastant bé. Com et dic, tenim un gran potencial. Pel que fa a turisme, quan els nostres turistes de proximitat puguen eixir, estem segurs que vindran perquè Benicàssim té platja, muntanya, qualitat de vida que és cert que molta gent que teletreballa valora a l’hora d’instal·lar-se, fins i tot des de Londres. És una realitat, ens sorgeixen aquests dubtes de famílies que tenen ací els seus apartaments i volen vindre aprofitant el teletreball i ens pregunten a l’ajuntament. Llavors jo crec que en aquest sentit ens anirem recuperant a poquet a poc, però si estem com l’estiu passat, a nivell de comerços, negocis, bars… ens anirem recuperant. Ja a nivell d’hotels segurament serà més complicat perquè no tindrem tants viatges fluids.

I després respecte a la pandèmia, sí que ens agradaria tindre major comunicació amb la conselleria sobre la situació del poble. Ens assabentem com tots, quan obrim la pàgina de conselleria i del Ministeri de Sanitat. I això és difícil d’explicar-li-ho al ciutadà. Ens pregunten pel carrer i moltes vegades veiem que és necessària una comunicació més fluida de la situació, de la incidència. Perquè com es desenvolupa tan ràpid, si coneguérem les dades cada dos o tres dies podríem reaccionar més ràpidament a nivell local, per exemple reforçant la neteja. Seria més fàcil avançar-nos i frenar dades molt preocupants. El que ens agradaria és avançar-nos. De fet és el que hem anat fent, per exemple amb l’últim decret, perquè notàvem que havia crescut en veure les cues del centre de salut, en assabentar-nos de casos en els col·legis… al no tindre eixes dades ràpid, moltes vegades no podem justificar que apliquem mesures. La persona del carrer no ho entén i nosaltres tampoc. Però això entenc que és complicat per a tots.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari