Borriana aconsegueix elaborar un Mapa de fosses del terme municipal

La consulta de nombrosa documentació, correspondència, llistats, llibres, articles o registres municipals ha donat com a resultat, per primera vegada, l’anotació d’una llista amb un total de 651 víctimes

Borriana aconsegueix elaborar un Mapa de fosses del terme municipal
08/01/2022 -

El projecte ‘Mapa de fosses del terme municipal’, promogut per l’Ajuntament de Borriana, ha aconseguit els primers resultats després de la consulta de nombrosa documentació, llibres, articles o registres municipals, treballs arqueològics i de georadar, ja que s’ha aconseguit, per primera vegada, l’anotació d’un total de 651 víctimes, segons ha avançat el regidor de Patrimoni, Vicent Granel.

El projecte, coordinat per Arqueocas Patrimoni i el departament municipal d’Arqueologia, ha realitzat en una primera fase un procés exhaustiu de documentació i investigació per a determinar la quantitat de fosses o llocs d’inhumació de les víctimes de la repressió republicana, la Guerra Civil i la repressió franquista, prenent com a referència un període cronològic que abasta des de 1936 fins a 1949.

Segons ha explicat Granel, dins d’aquesta fase s’ha aconseguit confeccionar diversos llistats actualitzats que mostren els noms i cognoms de les víctimes (civils, militars, religioses), així com dades al·lusives a l’edat, lloc de defunció i circumstàncies, lloc d’enterrament i altres dades d’interés.

“Sent conscients de l’interés que pot suscitar aquest estudi entre la ciutadania a l’hora de conéixer on paren possibles familiars desapareguts o morts, en pròximes dates anunciarem com es pot consultar la llista, i d’aquesta manera tindre tota la informació catalogada per a facilitar el treball de busca”, ha detallat Granel. A més, en les pròximes Jornades del Memorial Democràtic s’impartirà una conferència per a contar totes les troballes, tant documentals com a arqueològics.

Amb els estudis realitzats, ha finalitzat el responsable municipal, l’Ajuntament de Borriana “estarà en disposició de promoure noves fases del treball encaminades a l’exhumació de les víctimes, la identificació i la reparació de la dignitat de les famílies”.

Georadar en 4 zones

La segona part del projecte ha consistit en un treball arqueològic de camp realitzat en les instal·lacions del Cementeri Municipal amb l’objectiu de situar especialment les inhumacions de soldats i víctimes de la repressió i la guerra.

El regidor de Patrimoni ha precisat que amb l’ajuda d’aparells de detecció geofísica i antenes GPS, es tracta de “determinar si encara queden víctimes d’aquest període inhumades en el subsol del cementeri, en la zona que ocupaven els antics espais de sepultures en terra, ja que en aquests casos la falta de documentació relacionada i la inexistència de làpides o senyals impedeixen saber-ho”.

En el transcurs dels treballs de camp s’han identificat tres zones amb possibles enterraments no indicats, de les quals s’han agranat dues completes i una part de la tercera, la resta queda sota les illes de nínxols actuals, segons expliquen els encarregats de l’estudi.

També s’ha descobert que hi va haver possibles enterraments en una quarta zona, extramurs, que actualment ha quedat inclosa dins del cementeri, “per la qual cosa possiblement es plantegen nous treballs en aquest sentit”, ha precisat Vicent Granel.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari