Borriana posarà cara a les dones cuidadores invisibilitzades per a reconéixer el seu treball aquest 8-M

16 grans retrats ocuparan els espais municipals per a contar la seua història i animar a la resta a homenatjar les seues familiars des dels balcons

Borriana posarà cara a les dones cuidadores invisibilitzades per a reconéixer el seu treball aquest 8-M

Visibilitzar el treball de cures en l’espai privat que han exercit les dones al llarg de la història és l’objectiu de la campanya d’aquest 8 de març a Borriana. Una programació que farà front a la pandèmia amb diferents activitats perquè la reivindicació es transforme i servei a la llum a aquestes dones des dels balcons fins als racons de la ciutat, passant per les aules i les pantalles.

Així ho han presentat aquest matí la regidora d’Igualtat, Diversitat i Inclusió, María Romero, i l’agent d’Igualtat del consistori, Lourdes Burdeus, que han assenyalat que enguany s’ha triat el lema ‘Dones (in)Visibles’ “per a visibilitzar el treball de cures que al llarg de la història hem desenvolupat les dones sense ser considerat un treball remunerat”. “Amb alguna cosa com això veiem que les coses importants moltes vegades no es paguen i no obstant això és impossible deixar de fer-les, alguna cosa que hem vist especialment durant la pandèmia del coronavirus”, ha afegit Romero.

En concret, el consistori ha tingut en compte diversos estudis recents o el moviment de Malas Madres i les enquestes realitzades a més de 94.000 dones, que han evidenciat que “no hi ha una corresponsabilitat real” i que són les dones les que fan principalment les tasques de cura, sense remuneració en l’àmbit privat no sols a Espanya, sinó a escala mundial. Un fet que s’ha vist i agreujat encara més durant la pandèmia del coronavirus, tal com han subratllat.

Malgrat les circumstàncies, la regidoria d’Igualtat ha apostat per posar cara a aquestes dones i que arriben a tots els veïns i veïnes a través de diverses activitats durant el mes de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, encara que adaptades als protocols sanitaris que exigeix la pandèmia del coronavirus.

Entre elles, tant Romero com Burdeus han destacat l’impacte que s’espera aconseguir amb la principal novetat d’enguany: la intervenció artística urbana protagonitzada per dones que, per aquesta desigualtat i la falta de corresponsabilitat real, s’han dedicat a cuidar a familiars “i probablement no a altres coses que hagueren desitjat”. I és que el 26 de març els retrats de 16 dones proposades per alumnat dels centres educatius ocuparan els espais municipals per a contar la seua història de vida, reconéixer la seua labor invisibilitzada i animar que la resta de veïns i veïnes se sumen a l’homenatge penjant fotografies o dibuixos de gran grandària als seus balcons.

Així mateix, el 8M, Dia Internacional de la Dona, no hi haurà concentració ni manifestació física per la pandèmia, però s’ha optat per reivindicar la lluita amb una manifestació virtual en la qual es donarà veu especialment a les protagonistes d’enguany.

Programació 8M Borriana 2021

Així, la programació del 8 de Març de Borriana d’aquest 2021 començarà el dilluns 1 de març amb un debat en línia sobre les cures i l’impacte de la bretxa salarial en aquest treball a les 19.00 hores, a través de la plataforma Zoom. Per a participar caldrà sol·licitar-ho a través d’igualtat@borriana.es.

El següent dilluns, 8 de març, els drets de les dones es reivindicaran a través d’una manifestació virtual. Una alternativa a la presencialitat en la qual l’objectiu és que les dones que hagen dedicat la seua vida o es dediquen actualment a les cures puguen parlar i exposar les seues reivindicacions especialment, per la qual cosa l’ajuntament ha demanat a familiars que els animen a participar. En els cartells de la campanya podrà escanejar-se un codi QR amb el qual accedir al formulari per a participar.

El 15 de març, alumnat d’un grup bambolla podrà gaudir en directe d’una obra de teatre en la qual, des de l’humor infantil, s’aborde aquesta qüestió. Aquesta sessió es gravarà i es projectarà en la resta d’aules perquè arribe a tots els alumnes i alumnes. A la vesprada, la psicòloga especialitzada en violència de gènere Pilar Domínguez, oferirà una xarrada virtual, ‘Dones i treball de cura en temps de pandèmia’, en la qual es reflexionarà sobre si és possible cuidar-se mentre cuides als altres.

El 27 de març se celebrarà el tradicional homenatge dels Premis ‘Dia de la Dona’ de Borriana 2021. Després de la presentació de les candidatures de dones, entitats, institucions, col·lectius… el jurat donarà a conéixer els tres premis, sense distinció de rang. S’entregarà una placa acreditativa i el reconeixement institucional i públic encara que sense la presencialitat de cada any, mentre que s’emetrà un reportatge en la televisió local.

Respecte al dilluns 29 de març, Borriana s’omplirà de grans retrats de 16 dones que han sigut invisibilitzades. Seran una selecció de les propostes de l’alumnat en els centres educatius, que treballaran aquest assumpte a les aules i realitzaran una història de vida per a conéixer-les més de prop. I les seues imatges es penjaran en espais municipals per a donar-los la visibilitat que mai han tingut, per la qual cosa Romero ha animat a seguir amb la cadena: “Volem que les nostres famílies pengen als seus balcons fotografies, dibuixos o qualsevol cosa que els done visibilitat, igual que vam fer amb els arcs de Sant Martí durant el confinament”.

Finalment, el 31 de març l’ajuntament resoldrà un sorteig a través de les seues xarxes socials entre les persones que hagen publicat una fotografia que mostre una bona pràctica de corresponsabilitat a casa. El premi serà un lot amb el qual treballar la corresponsabilitat a casa. A més, a través de les xarxes socials s’oferirà píndoles informatives i es difondran les activitats programades.

Així, Borriana s’uneix a la lluita pels drets de les dones també en aquest 2021, en el qual s’espera que la pandèmia també siga una oportunitat perquè més veus se sumen a la protesta i reclamen una igualtat i una corresponsabilitat real.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari