Borriana es prepara per a viatjar al passat amb les primeres jornades ‘Borriana, París i Londres’

Del 3 al 5 de juny, la ciutat es convertirà en un plató modernista amb un ampli ventall d’activitats

Borriana es prepara per a viatjar al passat amb les primeres jornades ‘Borriana, París i Londres’

Aquest cap de setmana, Borriana viatjarà en el temps per a reviure les seues arrels musicals, artístiques i literàries. Del 3 al 5 de juny, la ciutat celebrarà les primeres Jornades ‘Borriana, París i Londres’ amb un ampli programa d’activitats per a tota mena de públics i es convertirà en un plató del Modernisme.

“És una cita que ha arribat per a consolidar-se. Un viatge al passat per a conéixer les nostres arrels i una bona oportunitat per a posar en contacte a la ciutadania amb la història. Tenim bones expectatives, ja que l’Oficina de Turisme ens ha transmés que hi ha molta sol·licitud de reserves de places de visitants que volen participar en aquesta primera edició”, ha assenyalat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, en la seua última trobada amb els mitjans de comunicació.

Per part seua, Sara Molina, regidora de Turisme, ha destacat que l’activitat “ofereix la possibilitat de visitar un bon nombre de cases particulars de gran interés artístic distribuïdes pel municipi, d’estil modernista i eclèctic, que van florir a la ciutat a l’empara de l’auge econòmic derivat de la taronja, encara que aquest moviment cultural i artístic va ser molt més enllà i no sols va influir en l’arquitectura, com demostra el llegat que ens ha deixat en pintura, escultura, interiorisme…”.

Itinerari modernista

La primera edició de les jornades faran de Borriana un plató d’exposicions, visites guiades per les joies modernistes de la ciutat, gastronomia, música, recreacions… amb el Modernisme de principis del segle XX com a fil conductor. Tal com ha indicat Molina, estan pensades per a tota mena de públic, des de persones aficionades i expertes fins a famílies i curioses.

El programa d’activitats es desenvoluparà entre el divendres a la vesprada i el diumenge al matí. D’una banda, el públic podrà gaudir de l’itinerari modernista, amb el qual podrà visitar quatre cases representatives del modernisme de Borriana, així com realitzar activitats.

En el recorregut es podrà conéixer l’antiga casa de la Reig en la Carrera, que oferirà una mostra d’indumentària de l’època tant de treball com de vestir, així com una recreació d’un dormitori amb mobiliari i complements. En l’antiga casa Boix del carrer Major se celebrarà un recital de poesia i melodia dels principals autors francesos del Modernisme amb l’Agrupació Musical Recordara Ensemble.

En el cas de l’antic Cercle Fruiter, es podrà conéixer una mostra d’antigues etiquetes comercials de taronges i de marques d’exportació de la ciutat que han sigut cedides per col·leccionistes privats. Finalment, a la casa de Bernabé Peris en el Camí d’Onda, una representació donarà a conéixer al famós comerciant Bernabé Peris i el seu objectiu de remodelar la seua casa a l’estil londinenc.

Aquestes visites podran realitzar-se en grups de 30 persones amb torns rotatius el divendres de 17.30h a 19.30h, el dissabte de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h, i el diumenge de 10.30h a 12.30h. Aquesta activitat és gratuïta i requereix inscripció en www.entradesborriana.com.

Trobada modernista

Sens dubte, una de les propostes més espectaculars serà la trobada modernista, en la qual més de 200 persones procedents de Terrassa, Benicàssim, Alcoi i Borriana es vestiran amb indumentària de l’època i ompliran els carrers per a traslladar la ciutat a una altra època. Serà el dissabte en dues trobades: a les 12.30 hores en el Mercat municipal i la Tanda i a les 19.30 hores al carrer Sant Vicent.

En tots dos, hi haurà una exhibició de bicicletes i cotxes clàssics composta per diferents vehicles fabricats entre finals del segle XIX i mediats del segle XX. També amb jocs tradicionals, com les xanques, la corda, el marro, la trompa o les anelles.

A més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l’època i als membres més destacats de l’antiga societat borrianenca. Tot això amb l’ambientació musical a càrrec de la Jove Dixieland Band que traslladarà al públic a l’època del Modernisme amb tot l’esperit del folklore tradicional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari