Borriana aposta per una programació cultural ambiciosa "com a suport al sector i via de fuita d'aquesta situació"

Aquest trimestre, artistes del nivell d’Ara Malikian o Joaquín Reyes actuaran en el Teatre Payà amb estrictes mesures de seguretat

Borriana aposta per una programació cultural ambiciosa "com a suport al sector i via de fuita d'aquesta situació"

2021 arranca amb una variada i “ambiciosa” programació cultural a Borriana. Així ho han assenyalat el regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de Cultural de l’ajuntament, Rafa Marañón, que han presentat la programació per al primer trimestre marcada per grans actuacions, però també per protocols que garantiran la seguretat tant de públic com d’artistes.

El titular de l’àrea de Cultura ha destacat que encara que la situació és complicada per l’evolució de la pandèmia, “és precisament en aquest moment quan és més necessari fer costat al sector cultural, que ja abans de la pandèmia estava afectat per la crisi i serà un dels més perjudicats, per la qual cosa les administracions hem de mantenir la programació”. Així mateix, ha afegit, l’objectiu també és “fer de la cultura una via de fuita a la pandèmia per a la gent”.

En aquest sentit, Granel ha valorat la programació del primer trimestre de 2021 com a “ambiciosa, en la qual es combinaran grans artistes locals, nacionals i internacionals al costat de les mesures de seguretat, ja que els nostres espais podran garantir perfectament els protocols”. I és que pels diferents temples culturals de la ciutat se celebraran més de 25 activitats que aniran des de la dansa, la música, el teatre a l’art.

Grans noms: Ara Malikian, Joaquín Reyes i Jaime Caravaca & Grison Beatbox

En aquests primers mesos de l’any, hi ha grans noms que encapçalen el cartell del programa de cultura de Borriana, com Ara Malikian, Joaquín Reyes i Jaime Caravaca & Grison Beatbox.

Així, el 5 de febrer a les 21.30 h en el Teatre Payà, Ara Malikian tornarà a trepitjar l’escenari del teatre en aquesta ocasió amb l’espectacle Le Petit Garage. Violí i piano acompanyat per Iván «Melon» Lewis. Les entrades eixiran a la venda des del dimecres 23 de desembre en la web aramalikian.com.

El dissabte dia 27 de febrer a les 21.30h, Joaquín Reyes, un dels còmics més destacats del panorama estatal, portarà al Teatre Payà el seu espectacle Festejemos la broma, al més pur estil del còmic d’Albacete. La venda d’entrades van eixir a la venda des del dimecres dia 23 de desembre en la web yalastengo.com.

El diumenge 7 de febrer a les 19 h en el Teatre Payà tindrà lloc l’actuació de Jaime Caravaca & Grison Beatbox, que arriben des del programa La Resistencia amb el seu humor irreverent, satíric i molt actual. La venda d’entrades tindrà lloc en Buraudio des del dia 29 de desembre, dimarts de 10 a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h.

L’emac., el Festival d’Arts de Carrer i l’Aplec de Gegants i Cabuts es reinventen

La pandèmia ha obligat a reinventar actes culturals que ja s’han convertit en una cita ineludible a Borriana, com el festival emac. , el Festival d’Arts de Carrer (FAC) i l’Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana 2021.

En concret, l’emac.Borriana se celebrarà en un format reduït el cap de setmana del 12 al 14 de febrer, amb caps de cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, que actuaran al costat d’artistes locals i gaudiran també d’exposicions artístiques.

Respecte al Festival d’Arts de Carrer (FAC), passarà del carrer al CMC la Mercé el cap de setmana següent a l’emac., el 19 i 20 de febrer. Tal com ha avançat l’ajuntament, es podrà gaudir de quatre espectacles de circ o màgia.

A més, Granel ha explicat que el XIV Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana es transformarà en una exposició dels gegants de diferents pobles de Castelló al costat d’una mostra de fotografia que recollirà les trobades celebrades a Borriana. També es farà el nomenament del Geganter d’honor de 2021.

Com no, les Falles també es mantenen en l’aire enguany. De moment, en el que serien les dates en les quals se celebraria l’Exposició del Ninot, es realitzarà una exposició en aquest cas sobre llibrets de falla i fotografies.

Finalment, dins del Memorial Democràtic tindrà lloc l’exposició Gestes bèl·liques de l’Equip Realitat la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra d’Alejandro Amenábar, el dimarts 23 de març a les 19h, amb entrada gratuïta, i l’obra de teatre Vidas enterradas, una coproducció de l’Olmo Imprebís, Teatre del Temple, Micomicón Teatre i Teatre Corsari, una versió teatral dels relats del serial radiofònic del programa A vivir que son dos días de la Cadena Ser sobre la vida i la mort de persones anònimes assassinades a la Guerra Civil.

Exposicions

Quant a les exposicions, cinc seran les propostes per a aquest trimestre, la primera d’elles Claustrofòbia del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa intervencions amb fusta al Pla i a l’interior del CMC la Mercé, s’inaugurarà el divendres 22 de gener a les 19h.

El mateix divendres a les 19.30h, els alumnes de Pintura i Fotografia del Grau de Belles arts de la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València inauguraran De memòria, una proposta que explora el concepte de la memòria des d’un punt de vista contemporani, comissariada per Carlos Peris, Pilar Beltrán i José Luis Cueto.

Concerts

Quant als concerts, el primer trimestre de l’any el concert del grup de cambra local Da capo quintet el diumenge 24 de gener a les 19h a l’Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta.

El Memorial Fandos tindrà lloc el diumenge 21 de febrer a les 19h en el teatre Payà i comptarà amb l’actuació de l’Orfeó Universitari de València que interpretarà el Rèquiem de Mozart. L’entrada tindrà un preu de 5€ en platea i 4 € en l’amfiteatre. El diumenge dia 28 de febrer a les 19h en el teatre Payà tindrà lloc el Concert de Sant Blai de la Banda Simfònica de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament.

Aquest trimestre la programació de Cultura incorpora un nou format d’espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que esperen un bebé denominat Amb bombo i platet, que tindrà lloc el diumenge 7 de març a l’Auditori Juan Varea amb entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

Mesures de seguretat

Tant Marañón com Granel han insistit que les mesures de seguretat sempre aniran de la mà en aquests actes. Al costat de la programació, el departament de Cultura ha treballat amb la resta de seccions municipals i la Policia Local amb el protocol sanitari pertinent per a cada activitat cultural.

Així, el Teatre Payà redueix el seu aforament a la meitat, igual que el CMC la Mercé, tot, ha puntualitzat Vicent Granel, perquè els assistents “no tinguen dubtes d’acudir als actes organitzats i vengen amb total seguretat a gaudir de la cultura”.

Control d’accés, gel i distància, entrada i eixida per portes diferents, són algunes de les mesures, a més d’obrir al públic els espectacles una hora abans per a poder accedir sense problemes, ni aglomeracions. A més, els horaris de les actuacions es canviaran segons les restriccions de mobilitat de cada moment.

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a les normatives sanitàries vigents en el moment en què es realitze cadascuna d’elles. Qualsevol canvi que es puga produir tant en la programació com als horaris dels actes serà comunicada amb l’antelació pertinent pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Granel i Marañón han insistit que l’objectiu és celebrar l’agenda tal com està prevista, però si la situació obliga a cancel·lar aquest tipus d’actes, des de l’àrea de Cultura es treballarà en la seua organització quan siga possible, especialment en els actes que depenen directament del consistori.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari