Borriana es prepara per a unes Falles segures amb una programació simbòlica

Sara Molina, regidora de Falles: “S’ha pensat directament en la seguretat, per damunt dels actes”

Borriana es prepara per a unes Falles segures amb una programació simbòlica

Fallers, falleres i veïns i veïnes compten les hores per a gaudir d’unes reinventades Falles de Borriana. I és que malgrat que la COVID-19 no permet aglomeracions, reunions socials o eixir més enllà de les 22.00 hores, les noves tecnologies i el compliment estricte de protocols permetran viure de manera diferent les festes josefines.

“La veritat és que ha sigut molt complicat organitzar-les, qualsevol acte ha donat quatre vegades més treball que altres anys, per la qual cosa agraïsc enormement l’esforç i implicació de la Junta Local Fallera”, assenyala la regidora de Falles, Sara Molina, que destaca que a l’hora de dissenyar aquesta bestreta de les festes – esperen poder celebrar-les en el segon semestre – “s’ha pensat directament en la seguretat, per damunt de l’acte”.

Les mesures de seguretat seran la clau per a la programació de les Falles de Borriana de 2021, del 14 al 19 de març, en la qual els actes s’adaptaran a la situació. Com no, no hi haurà monuments plantats i les comissions conservaran els de 2020 per a traure’ls al carrer quan la situació ho permeta.

Així, el diumenge, 14 de març, es realitzarà l’acte de pleitesia a la Reina fallera infantil, a porta tancada i sense públic en el Teatre Payá. Els màxims representants de cada falla recitaran la seua pleitesia a Julia López, reina fallera infantil, amb un estricte protocol de seguretat – mascareta, control de temperatura, gel hidroalcohòlic, canvi de filtres en micròfons… – i circuits perquè cap d’ells puga creuar-se amb la resta.

arxiu

arxiu

Del 15 al 18 d’abril, s’instal·larà el tradicional tapís en la façana de la basílica del Salvador perquè les persones que ho desitgen, de forma ordenada, puguen depositar la seua ofrena de flors a la Verge. Sobre aquest tema, Molina ha destacat que hi haurà un major control policial per a tallar carrers, controlar aforaments i vetlar per la seguretat dels veïns i veïnes.

El dijous 18, per part seua, tindrà lloc l’obertura de l’exposició de fotografia i llibrets, on s’entregaran els premis als millors llibrets de 2020 i que podrà ser visitat amb totes les mesures sanitàries en vigor i el control total d’aquestes, i subjecta a la situació epidemiològica del moment.

Finalment, el dia 19 de març, hi haurà una missa en honor a Sant Josep en el qual tan sols estaran els màxims representants de cada comissió, les reines falleres de Borriana i les seues corts d’honor, que acudiran a l’acte vestides de particular. Després de finalitzar la seua xicoteta ofrena, hi haurà una xicoteta ‘disparà’.

I per a reviure d’alguna forma l’emoció de la ‘cremà’ i del mateix dia de Sant Josep, es donarà protagonisme a la pirotècnia. A les 14 hores, es llançarà una ‘mascletà’ aèria amb tres ubicacions simultànies, per a poder gaudir-la des de casa. I a les 22 hores es dispararan 19 castells de focs artificials des de cadascun dels llocs on s’haurien plantat les Falles.

Per a la també presidenta de Junta Local Fallera (JLF), s’ha fet “una gran faena” per oferir aquesta alternativa i espera que, encara que no hi haja monuments ni puguen realitzar-se reunions en els casals, “aquestes Falles tinguen la mateixa emoció que les de sempre”. “Hi ha els qui ens han demanat fer més, però els límits dels aforaments i la situació no ens ho permet”, afig, i explica que els actes també s’emetran en la televisió local.

Sobre aquest tema, Molina destaca que s’ha mantingut la subvenció a les comissions falleres i que l’ajuntament treballa a donar més ajudes als sectors lligats a les festes, una vegada gestionades les ajudes del Pla Resistir.

Quant a com podrien celebrar-se les Falles en el segon semestre d’enguany, la regidora ha destacat que tot dependrà de la incidència acumulada i del protocol d’actuació dissenyat per la Conselleria de Sanitat i Junta Central Fallera. “No és moment de decidir dates, ja que a més probablement tenim un repunt de casos per Setmana Santa. Hem de veure com avança la situació i la vacunació i llavors veurem quan i de quina manera podrien realitzar-se. El que és clar és que tenim molta faena al davant perquè l’objectiu és dignificar la nostra festa”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari