Borriana proposa activitats lúdiques per a sensibilitzar la ciutadania sobre la mobilitat urbana sostenible

Borriana proposa activitats lúdiques per a sensibilitzar la ciutadania sobre la mobilitat urbana sostenible
18/09/2022 -

L’Ajuntament de Borriana proposa una campanya de sensibilització de mobilitat urbana sostenible dins de la Setmana Europea de Mobilitat que se celebra la setmana que ve. A Borriana, la campanya es realitzarà a través d’una activitat lúdica prevista per al dissabte 24 de setembre de 10h a 13h i de 17h a 20h i el diumenge 25 de 10h a 13h a la plaça de la Mercé.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb aquesta iniciativa “volem donar a conéixer el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de la ciutat, per a poder ampliar la consciència de la població, informant de l’accessibilitat de les zones urbanes a través de formes de mobilitat i transport d’alta qualitat i sostenible”.

Per a la qual cosa, ha assenyalat Arnandis, des de l’Ajuntament es proposa una activitat lúdica al carrer, amb la instal·lació d’un estand “al qual la ciutadania puga acostar-se de manera voluntària i participar en un joc sense necessitat d’inscripció prèvia”.

L’objectiu del joc és que les persones participants “passen una estona agradable realitzant les activitats requerides durant les proves i, alhora, que se sensibilitzen sobre la mobilitat sostenible”. Aquest format, ha assegurat, “propicia que es puguen obtenir dades curioses i provades sobre els beneficis d’utilitzar la xarxa de mobilitat urbana sostenible de Borriana”.

Les sessions que estaran guiades per dos especialistes en pedagogies vives i actives i amb formació en educació ambiental, constarà d’un joc ja elaborat en què en un tauler format per caselles s’observarà de manera visual i senzilla un trajecte significatiu del municipi de Borriana, des d’un punt d’eixida a un punt d’arribada o meta.

Aquest trajecte es desglossarà en dos trajectes, utilitzat per a cotxes o vehicles motoritzats i un altre per al carril bici. En el joc, aquest recorregut es podrà realitzar com a ‘participants cotxes’ o ‘participants bicicletes’ i, per tant, usant un trajecte o l’altre.

Durant la partida, amb una duració d’aproximadament 20 minuts, aniran passant per caselles del tauler en què hi haurà diferents proves de coneixement, d’activitat, de mímica, etc. També es trobaran caselles de multes, emissió de CO₂, semàfors…, on es podrà perdre el torn o tindre alguna penalització a fi de conscienciar dels beneficis i inconvenients de cadascun dels mitjans de transport. El que més beneficis potencials tinga sempre serà el d’utilitzar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi.

PMUS Borriana

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Borriana reuneix un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu implantar formes de desplaçament més sostenibles en l’espai urbà, reduint el consum energètic i les emissions contaminants, aconseguint al mateix temps garantir la qualitat de vida de la ciutadania, igualment es contemplen els objectius d’aconseguir la cohesió social i el desenvolupament econòmic”.

Es tracta d’un projecte que forma part de l’Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons Feder en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible, que arreplega un conjunt d’actuacions a fi de “millorar l’accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d’alta qualitat”, ha manifestat Arnandis.

Amb això, ha assegurat Arnandis, es pretén “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per als vianants, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat” i, també,” adequar l’accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius”.

El projecte, que ja va rebre l’any passat l’Informe Ambiental i Territorial Estratègic favorable de la Generalitat Valenciana, i després del període de participació ciutadana ja està a punt de la seua redacció definitiva per a l’aprovació i implementació”.

Entre les actuacions i propostes contemplades per l’empresa ENGITEC, encarregada de la redacció del projecte del PMUS i després dels resultats del diagnòstic realitzat en el municipi, Arnandis ha destacat la que planteja tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i la de convertir en zona de vianants altres carrers del centre com el Racó de l’Abadia, Sant Cristòfor, les Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicent Forner i d’El Salvador”.

La intenció, ha explicat, és “generar rutes per als vianants i escolars i alternatives de zones d’aparcaments intermodals”, perquè suposarà “la millora dels itineraris a peu per a les persones i de la trama urbana, i crear un punt d’atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari