Borriana reprén el pols de la cultura amb festivals, musicals i espectacles més segurs

Ara Malikian, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Caravaca i Grison, els festivals emac. i Maig di Gras, i el teatre en la Torre de la Mar són alguns dels plats forts

Borriana reprén el pols de la cultura amb festivals, musicals i espectacles més segurs

“Hem d’insistir que la cultura juga un paper molt important en la ciutadania i ha de tornar als carrers de Borriana“. Amb aquestes paraules el regidor de Cultura, Vicent Granel, juntament amb el tècnic de l’àrea, Rafa Marañón, ha presentat la programació cultural del municipi d’abril i juliol, en la qual còmics, músics de gran nivell i musicals pretenen sorprendre el públic “i aconseguir que deixen de pensar en l’actual situació marcada per la pandèmia”.

Aquesta programació combina actuacions previstes per al primer trimestre de l’any que han hagut d’ajornar-se o suspendre’s per la pandèmia de la COVID-19. Després d’una millora, l’Ajuntament de Borriana ha esperat fins al mes d’abril per a reprendre els plans i posar en marxa nous espectacles, tal com ha assenyalat Granel.

I és que, per al regidor de Cultura, és fonamental apostar per la cultura en moments d’emergència com aquest i garantir la seguretat del públic i dels i les artistes que s’actuaran a la ciutat. “Hem millorat els protocols, per exemple amb la senyalització, perquè les persones que assistisquen als espectacles se senten totalment segures i se centren només a gaudir. Cal aconseguir que deixen de pensar en l’actual situació marcada per la pandèmia i que la cultura siga, com ha sigut sempre, una via de fuita“.

Així mateix, Granel i Marañón han agraït la paciència i comprensió del públic, però especialment la del sector, per aquest ajornament d’espectacles al qual s’havia compromés el consistori si la situació empitjorava, com ja van assenyalar en la presentació de la programació del primer semestre: “Donem les gràcies a companyies, grups de música, associacions i als veïns i veïnes per fer l’esforç de traslladar les activitats i tornar a apostar per la cultura en aquests moments tan necessaris”.

Així, el violinista internacionalment conegut Ara Malikian tornarà al Teatre Payà el 22 d’abril amb el seu nou treball i, el 25 d’abril, Pep Gimeno ‘Botifarra’ oferirà el seu únic concert en tota la província de Castelló amb la gira ‘Arrels’.

emac., Maig di Gras i Cicle de Teatre

D’altra banda, els dos festivals nascuts a Borriana tornen aquest quadrimestre. El Maig di Gras se celebrarà el 14 i 15 de maig, aquesta vegada en el Teatre Payà, a causa de les condicions sanitàries, amb una edició per a recordar que els músics que han passat pel festival tenen la seua essència al carrer. Així, actuaran grups com Broken Brothers Brass Band, Black Fang, Tatiana Javaloyes i Abraçband. Les entrades per al Maig di Gras eixiran aviat en les plataformes en línia.

Per part seua, l’emac., que se celebrava al febrer, ha passat les seues dates als dies 11, 12 i 13 de juny, amb tot el cartell musical intacte, i noms encapçalant el cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini en el CMC la Mercé. En aquest cas, les entrades per als concerts ja estan completes i la resta de la programació associada al festival serà gratuïta.

Igualment, el juliol vinent torna el cicle de teatre de la Torre de la Mar ‘A la fresqueta’, amb quatre espectacles. Obrirà aquesta edició, el 2 de juliol, tot un clàssic de la Torre de la Mar que plena sempre el recinte: Xavi Castillo. El 9 de juliol serà el torn de Finestra Nou Circ, que presentarà ‘The Troupers’. Per part seua, el dia 16 de juliol Toni Climent portarà a l’escenari la seua reinterpretació del clàssic de l’humor Eugenio amb l’espectacle ‘Meugenio’. I, per a tancar el cicle, el divendres 23 de juliol tindrà lloc l’espectacle de mentalisme ‘Sorprenentment’, de Darío Piera.

Així mateix, les associacions locals tornen amb més força que mai. Amb la ’14a Trobada de Gegants i Cabuts de Borriana’, que no es podrà realitzar, es transformarà el 23 i 24 d’abril en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i en una mostra de fotografies sobre les trobades que s’han celebrat en el municipi organitzades per l’Associació de Gegants i Cabuts. A més, el nomenament del Geganter d’honor serà el dia 24.

El Memorial Democràtic també ha variat les seues dates i la projecció de la pel·lícula Mentre dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, tindrà lloc el dimecres 7 d’abril, amb entrada gratuïta.

Exposicions i concerts

A més, el Memorial Democràtic també ha preparat l’exposició pictòrica i escultòrica ‘Gestes bèl·liques’, del grup artístic contemporani valencià Equip Realitat, que es podrà visitar a partir del divendres 9 d’abril en el CMC la Mercé. Una altra de les propostes és ‘Claustrofòbia’ del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa les seues intervencions amb fusta en el CMC la Mercé, per al 4 de juny.

D’altra banda, amb motiu de l’Orgull LGTBI 2021 la sala d’exposicions acollirà la mostra ‘Botanic Garden’ de l’artista Miguel Ángel Ortega, que es podrà visitar a partir del mateix 4 de juny. Finalment, el claustre del CMC la Mercé acollirà l’exposició anual del Cicle Superior d’Artista Faller i Construcció d’Escenografies de l’IES Jaume I, a partir del 17 de juny.

Quant als concerts, l’actuació del grup de cambra local ‘Da capo quintet’, que va quedar ajornat, tindrà lloc el diumenge 18 d’abril a l’Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta. El 30 de maig, en el Teatre Payà tindrà lloc el concert l’homenatge als socis de la Banda Simfònica de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca, i la Coral Borrianenca celebrarà el seu concert d’estiu entorn del Jardí Arqueològic de l’Hospital de Sant Blai el 27 de juny. A més, el 28 de juliol la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, dirigida per Íñigo Pirfano, arribarà al Teatre Payà.

Fins i tot s’ha previst un espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que estiguen esperant un bebé, amb el títol ‘Amb bombo i platerets’, que tindrà lloc el diumenge 23 de maig a l’Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta i inscripció prèvia.

Musicals i Fira del llibre

Tal com ha informat el tècnic de Cultura, Rafa Marañón, una de les novetats per a aquests pròxims mesos és que també s’han programat tres musicals en el Teatre Payà, el de ‘Mamma Meua’ el 5 i 6 de juny; ‘Wicked, la història mai contada de les Bruges de Oz’, dels borrianers Bakstage Produccions, per al 18, 19 i 20 de juny, i Musicala2, preparat per l’Escola Municipal de Teatre, que eixirà a l’escenari el 26 de juny.

Quant a la festa de la literatura, que habitualment tenia lloc en el primer cap de setmana de maig, s’ha posposat la seua celebració per al mes d’octubre, quan s’estima que hi haurà una situació sanitària més adequada per a organitzar la trobada i muntar les casetes.

Entrades

Per al concert d’Ara Malikian, les entrades estan a la venda a la web aramalikian.com, encara que són vàlides les d’aquelles persones que ja les van adquirir. Per al concert de Pep Gimeno ‘Botifarra’, les entrades són a un preu de 5 euros en platea i 4 euros en amfiteatre (amb els descomptes habituals per a jubilats i pensionistes, usuaris del carnet jove i famílies nombroses i monoparentals), i estaran pròximament a la venda en Buraudio. Per a l’espectacle de Caravaca&Grison, també són vàlides les entrades que ja es van comprar en el seu moment. I, per a la resta, la venda d’entrades podrà fer-se en Buraudio, els dimarts de 10 h a 13 h i els dimecres i dijous de 17 h a 19 h.

Per a obtenir més informació sobre la programació cultural, es pot contactar amb l’Oficina d’Activitats Culturals a través del telèfon 964839317, del número de Whatsapp 691674083, del correu cultura@burriana.es o de la web www.burriana.és/serveis-municipals/cultura.

Normativa sanitària

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què es realitze cadascuna d’elles i qualsevol canvi que es puga produir tant en la programació com en els horaris dels actes serà comunicat amb l’antelació pertinent pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Per això, la programació es realitzarà en recintes tancats on siga possible controlar els aforaments. En aquest sentit, les infraestructures culturals en les quals se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establides per la Generalitat per a les instal·lacions culturals quant a aforament, protocols i mesures per a evitar contagis.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari