Borriana se suma a la campanya de sensibilització 'Tortugues a la Mediterrània'

Borriana se suma a la campanya de sensibilització 'Tortugues a la Mediterrània'
28/06/2022 -

Borriana s’ha sumat a la campanya de sensibilització ‘Tortugues a la Mediterrània 2022’ de la Fundació Oceanogràfic, en què participen un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Illes Balears, a més del Metro de València, Tram d’Alacant i Paradores de Turismo per a informar sobre com actuar en cas d’albirar una tortuga marina en problemes.
Es tracta de la tercera edició que, com en anys anteriors, compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i les Ciències, Universitat de València, Global Omnium i Fundación Azul Marino.

La campanya de sensibilització consisteix en la col·locació de més de 1.500 cartells en “mupis” i altres suports, des dels quals s’informa en els punts de major concurrència i visibilitat a banyistes i viatgers de la presència de tortugues marines en les costes de la Mediterrània i que, en cas de produir-se un albirament, és necessari telefonar al 112 per a activar la Xarxa de Varaments, composta per la Universitat de València, Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i la mateixa Fundació Oceanogràfic.

En el cas de la Comunitat Valenciana, és l’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic l’encarregat de desplaçar-se a la zona per a avaluar l’estat de l’animal i traslladar-lo, en cas de ser necessari, a l’Arca de la Mar, on es recupera fins a poder tornar de nou a la mar.

Les dates de la campanya són crucials per a la conservació de l’espècie, ja que és la temporada en què es produeix la nidificació, és a dir, l’acostament a la platja de les femelles per a depositar els ous en els punts que consideren adequats, per la qual cosa és fonamental que no siguen molestades. En haver-se produït els últims anys un augment de nius i, a causa de la filopatria d’aquests animals és possible que torne a registrar-se un bon nombre de nidificacions.

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha explicat que resulta “vital” per a les tortugues que els banyistes que albiren tortugues o els pescadors que les capturen accidentalment “avisen ràpidament a les autoritats perquè acudisquen a arreplegar-les, ja que moltes d’elles són retornades immediatament a la mar i moren o per descompressió o per les ferides patides.”

Gràcies a la Xarxa de Varaments s’aconsegueixen èxits biològics com el rescat en 2016 d’una tortuga recuperada per la Confraria de Pescadors de Borriana, que va ser posteriorment alliberada per alumnes del CEE Pla d’Hortolans del municipi, amb la supervisió de tècnics de Transició Ecològica.

Cal destacar que la Confraria de Pescadors de Borriana col·labora periòdicament amb la Conselleria en la recuperació de les tortugues que pesquen de manera accidental, precisament, en els últims 20 anys han recuperat al voltant de 300 tortugues.

En aquests casos, els pescadors es posen en contacte amb el 112 i tècnics de la Conselleria es desplacen a Borriana per a arreplegar l’animal, que posteriorment és portat a l’Oceanogràfic de València per a la seua recuperació i posterior solta a la mar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari