Borriana demanarà al Consell la declaració de festa d'interés turístic provincial per a la celebració del Bou en Corda de Santa Bàrbara

L’equip de govern municipal sol·licitarà aquest dijous al ple el suport unànime a la proposta

Borriana demanarà al Consell la declaració de festa d'interés turístic provincial per a la celebració del Bou en Corda de Santa Bàrbara
05/05/2021 -

L’equip de govern de l’Ajuntament de Borriana proposarà al ple d’aquest dijous el suport unànime a la proposta de sol·licitar a Turisme Comunitat Valenciana la concessió de la declaració de festa d’interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana a la celebració del Bou en Corda de Santa Bàrbara.
Segons ha defensat l’alcaldessa, Maria Josep Safont, el bou en corda de Santa Bàrbara és un “festeig tradicional, arrelat i singular de Borriana”, que reuneix cada estiu milers de persones, i que des de fa dècades “forma part de la identitat dels veïns i veïnes del municipi i ja es pot considerar com a patrimoni de la nostra ciutat”.

Per a Safont, el festeig reuneix les característiques d'”antiguitat, originalitat, tradició popular, interés i capacitat per a l’atracció de visitants”, que la converteixen en mereixedora del reconeixement oficial del Consell perquè, a judici seu, és molt més que un simple acte taurí, “és una festa amb molts anys d’història i tradició, amb un patrimoni cultural molt important que aconsegueix atraure una gran multitud de persones cada any d’àmbit provincial i nacional”.

A més, segons el parer de l’alcaldessa, destaca “pel respecte al bou, per la seua singularitat i per la seua riquesa patrimonial, cultural i turística”, a tot açò ha afegit que “el més original i genuí d’aquesta exhibició taurina a Santa Bàrbara és que no existeixen barreres, el bou va lligat per les banyes, amb una corda, i són els aficionats els qui van guiant l’animal al llarg dels dos quilòmetres de la zona”.

El ‘Bou en corda de Santa Bàrbara’ és membre, oficialment, de la Federació Espanyola de Bou amb Corda des de l’any 2011. A més, l’Associació de Veïns Alqueries de Santa Bàrbara participa en tots els congressos i actes programats d’aquesta Federació Espanyola de Bou amb Corda.

De fet, el VII Congrés Nacional del Bou de Corda es va celebrar a Borriana el setembre de 2010, i va atraure molts aficionats de tota Espanya. Aquest congrés va marcar un abans i un després en la promoció de la festa de Santa Bàrbara. També és membre de la Federació Valenciana de Bou de Corda des de l’any 2003.

A la província de Castelló aquesta modalitat de bou amb corda ha estat present només a Santa Bàrbara fins fa uns 10 anys, després del Congrés de Borriana en 2010 es va començar a celebrar també a les Alqueries i en un barri del municipi d’Onda i, de manera puntual, s’han realitzat aquest tipus de celebracions a Torreblanca i a Catí.
No obstant això, ha puntualitzat Maria Josep Safont, a Santa Bàrbara aquesta ancestral manera de viure la festa dels bous es fa des de finals del segle XIX, “pràcticament tota la vida”. Alhora, ha destacat la importància que siga l’únic lloc on se celebren aquests festejos fora de la població, és a dir, entre tarongers, séquies, cunetes, alqueries, etc., un fet que el converteix en una “autèntica tradició, única i singular”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari