Borriana sol·licita a la Generalitat ser declarada zona catastròfica

La pluja ha provocat greus inundacions, caiguda d’arbres i destrosses de mobiliari i habitatges

Borriana sol·licita a la Generalitat ser declarada zona catastròfica

La pluja ha provocat greus inundacions a la província de Castelló, però especialment en la localitat de Borriana. Aquest dimarts a la vesprada, una rebentada tèrmica amb pluges torrencials i fortes ratxes de vent ha provocat greus conseqüències en el municipi, per la qual cosa aquest dimecres l’Ajuntament ha anunciat que sol·licitarà a la Generalitat Valenciana que declare Borriana com a zona catastròfica.

Segons ha explicat el mateix consistori, l’estació meteorològica municipal va registrar ahir 30,2 l/m², dels quals 27,4 l/m² van caure en tan sols deu minuts, aconseguint una intensitat torrencial al seu pas pel municipi. Unes fortes precipitacions que es van unir a ratxes de vent de 109,4 km/h al voltant de les 17:40h.

Davant les conseqüències, que van deixar fins i tot intransitable la localitat durant alguns moments, aquest dimecres s’ha celebrat la Reunió d’Avaluació de Danys per a analitzar tots els desperfectes. Presidida per l’alcalde, Jorge Monferrer, han participat l’Intendent cap de la Policia Local, el regidor d’Urbanisme, Projectes i Obra Pública, Juan Canós; el regidor de Via Pública, Mario Trullen; el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ferrandiz; tècnics de l’ajuntament i via pública, juntament amb membres de l’equip de Govern; Paloma Boix, Álex Clausell, Suni Fandos, Fran Capdevila i Jesús Albiol. A causa de la importància de la situació, han sigut convidats també a la reunió la portaveu del PSPV-PSOE, Maria Josep Safont; i el portaveu de Compromís, Vicent Granel.

Dispositiu de Seguretat

El dispositiu desplegat la vesprada ahir va comptar amb fins a 18 efectius de la Policia Local de Borriana, agents de la Guàrdia Civil del lloc de Borriana, del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, a més de Via Pública i operaris de Jardineria Centre Verd i Ferrovial. La Policia Local va superar els 27 serveis i es van registrar al voltant de 140 crides per part dels veïns, sense que afortunadament calga lamentar danys personals.

“La coordinació d’efectius i operaris juntament amb la rapidesa de les actuacions ens van permetre recuperar pràcticament la normalitat en el municipi en el transcurs de dues hores. Deixem delimitades totes les zones que suposaven un risc per als veïns i recuperem els accessos al municipi excepte el de la carretera Vila-real per una incidència en la línia elèctrica. Vull agrair la labor d’agents, bombers, i operaris de les empreses públiques i concessionàries que van donar el millor de si i van treballar amb esforç i dedicació en unes condicions meteorològiques molt dures”, ha explicat l’alcalde.

Actuacions i labors en el municipi

Entre les actuacions previstes per a les següents hores, es prioritzarà els treballs que suposen un risc per als veïns, com la continuació de la retirada de l’arbratge, revisió de teulades, línies elèctriques, o vidrieres danyades com les del Mercat Municipal. Una vegada finalitzen aquestes primeres labors més urgents, es procedirà a realitzar les intervencions que permeten reobrir serveis tancats en aquests moments, com la piscina municipal, el camp de futbol Juan Bautista Planelles, el camp de futbol Llombai o el Pavelló Sant Blai.

També estan previstes actuacions en els centres educatius que han romàs tancats en el dia de hui per motius de seguretat, sent els més afectats els centres CEIP Francesc Roca i Alcaide, Col·legi Illes Columbretes i Vila Fátima. “La prioritat és la seguretat dels nostres veïns, reobrir zones delimitades, per a més tard recuperar els serveis amb l’objectiu d’establir la normalitat en el menor temps possible”, ha valorat Monferrer. Una vegada queden restablits els serveis perduts temporalment, l’Ajuntament de Borriana centrarà els seus recursos en labors de prevenció davant el risc de noves precipitacions durant el pròxim cap de setmana.

Edificis públics danyats i zones comercials

Nombrosos són els edificis públics que han patit danys per ratxes de vent que han aconseguit els 109,4 km/h, i els 30,2 l/m² d’aigua que es van registrar en l’estació meteorològica municipal. Entre ells, es troba la Casa de la Cultura, les vidrieres amb un alt valor històric del Mercat Municipal, danys en la tercera planta de l’edifici de l’Ajuntament, així com altres desperfectes importants en el Teatre Payà i la Llar Fallera. Cal destacar, el tancament del cementeri després de la caiguda de nombrosos arbres i que només oferirà serveis funeraris generals. Altres infraestructures públiques danyades són el Museu de la Taronja que pateix filtracions, l’Edifici Filharmònica amb deterioracions en el parquet, el Refugi que es troba ple de fang i amb algunes rajoles soltes i el nou edifici de serveis socials es troba inundat. També han patit danys rellevants les zones comercials de l’Escorredor, Sant Vicent i Barranquet afectant diversos comerços i una farmàcia.

“Des del Consistori sol·licitarem a la Generalitat Valenciana declarar zona catastròfica el municipi de Borriana. Des de l’equip de Govern hem estat treballant des del primer minut per a garantir la seguretat dels nostres veïns com a principal prioritat. Al llarg del dia de hui anirem recuperant serveis, reobrint camins i carreteres i gestionant labors de previsió davant noves precipitacions que s’esperen el pròxim cap de setmana”, ha afirmat Jorge Monferrer.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari