Els centres educatius de Borriana celebren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb diferents activitats escolars durant aquest mes

L’Ajuntament s’ha sumat a la iniciativa #NoMoreMatildas, que reclama el reconeixement de les científiques que han sigut històricament invisibilitzades

Els centres educatius de Borriana celebren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb diferents activitats escolars durant aquest mes
22/02/2021 -

L’Ajuntament de Borriana s’ha sumat a la iniciativa #NoMoreMatildas, que reclama el reconeixement de les científiques que han sigut històricament invisibilitzades, i ha impulsat en els centres educatius de la ciutat la celebració, durant aquest mes, del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb l’objectiu d’augmentar el seu accés i fomentar la participació plena i equitativa en els sectors científics.

Aquesta proposta és, a més, un recordatori per als escolars del municipi que les dones i les xiquetes exerceixen un paper fonamental en la ciència i la tecnologia, i que la seua participació ha d’enfortir-se per a aproximar-nos a la igualtat real.

Per a aquest fi, s’han repartit en els col·legis i instituts que han sol·licitat unir-se a la campanya, diversos dossiers per a treballar la iniciativa a les aules. Entre les activitats proposades hi ha hagut cinefòrums, contacontes o la creació de murals. A més, per a motivar les propostes didàctiques, la regidoria d’Igualtat ha repartit una sèrie de jocs de taula relacionats amb la ciència, que visibilitzen les habilitats científiques i el paper de les dones en aquest àmbit.

Sobre això, la regidora d’Igualtat, Maria Romero, ha explicat que es tracta d'”una mesura més per a continuar contribuint a la innovació educativa i a trencar estereotips”. D’aquesta manera, s’ha fet arribar al CEIP Francesc Roca i Alcaide, al CEIP Pare Vilallonga, al CEIP Novenes de Calatrava, al CEIP Penyagolosa, a l’IES Llombai i a l’IES Jaume I un pack de jocs de taula compost per diferents jocs adaptats en l’edat de l’alumnat. Els paquets, segons el cas, contenen els jocs ‘Alt Voltatge’, ‘Hipatia’, ‘Pandemic’, ‘cortex’, ‘virus I’ i ‘virus II’.

L’objectiu és que l’alumnat “puga jugar en un context diferent de l’habitual amb uns jocs que fomenten les habilitats científiques”, ha afirmat Romero, que ha explicat que amb això “serà més fàcil que, d’una manera lúdica, es treballen a l’aula conceptes relacionats amb la ciència i la tecnologia, les capacitats d’agilitat mental, resolució de problemes matemàtics, el càlcul, la memòria o el raonament logicomatemàtic”.

“Es pretén que l’alumnat s’adone que aquestes habilitats poc tenen a veure amb el gènere i sí, en canvi, amb la falta de referents, aspecte que es pot treballar a través dels jocs i la socialització de gènere”, ha continuat. En total s’han repartit 80 jocs de taula que han sigut adquirits en el comerç local de Borriana per a seguir contribuint a la recuperació econòmica de la ciutat.

11F, dia internacional

Segons dades de l’Organització de Nacions Unides (ONU), els prejudicis i els estereotips de gènere que s’arrosseguen des de fa molt de temps continuen mantenint a les xiquetes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència. De fet, dels investigadors científics que hi ha en el món, menys del 30% són dones, i estudis com el realitzat el 2015 per l’Institut Geena Davis mostra que la representació en el cine de dones que treballen en el camp de les ciències es limita només a un 12%.

En aquest context sorgeix el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra cada 11 de febrer, i que va ser aprovat el 2015 per l’ONU amb la finalitat d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, i per a aconseguir la igualtat de gènere i el seu empoderament.

Així, aquest dia és un recordatori que les dones i les xiquetes exerceixen un paper fonamental en les comunitats de ciència i tecnologia i que la seua participació ha d’enfortir-se per tal d’aproximar-nos a eixa igualtat real.

Enguany, a més a més, ha sorgit amb força el moviment #NoMoreMatildas, una campanya de l’Associació Espanyola de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) per a denunciar la invisibilitat i fins i tot la usurpació dels mèrits de les científiques tot fent valdre el nom del conegut com a ‘Efecte Matilda’, en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista a denunciar-ho, i que assenyala la injustícia que suposa haver ignorat sistemàticament el treball de científiques brillants al llarg de tota la història.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari