Prop de 1.800 escolars de Borriana s'han implicat en l'educació ambiental

Prop de 1.800 escolars de Borriana s'han implicat en l'educació ambiental
17/07/2022 -

L’Ajuntament de Borriana i la Fundació Limne han realitzat durant aquest curs escolar 2021-2022 77 tallers als quals han assistit un total de 1.758 alumnes de 3 a 18 anys dins de la campanya educativa mediambiental, en la qual han participat tots els centres escolars de Borriana.
A més d’aquestes activitats, es va realitzar una plantació de vegetació de ribera amb 25 alumnes de l’IES Llombai el 17 de maig, raó per la qual el total de participants en la campanya educativa 21-22 s’ha elevat a 1.783 persones.

Segons ha explicat el regidor de sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb la campanya d’educació ambiental, l’Ajuntament i Limne pretenen “forjar un projecte de ciència que fomente noves vocacions científiques/naturalistes amb la mostra de la fauna i la flora del riu Anna a l’alumnat i fent reflexionar l’alumnat sobre les problemàtiques que l’afecten, com ara residus, espècies invasores, etc, amb ànim d’establir relacions entre els problemes ambientals i les causes per a previndre les conseqüències i plantejar solucions personals o col·lectives als problemes observats”.

Es tracta, ha manifestat Arnandis, de posar en relleu la importància de la seua conservació i, per això, “tractem d’acostar a l’alumnat de Borriana la recollida de dades mediambientals i extraure informació interpretable, planificar tasques i organitzar-se en equip i realitzar de manera eficaç tasques i projectes de caràcter científic, integrant el mètode científic.

En la campanya han participat 12 centres educatius del municipi, concretament els sis CEIP, Cardenal Tarancon, Josep Iturbi, Novenes de Calatrava, Pare Vilallonga, Penyagolosa i Francesc Roca i Alcaide; a més dels 4 col·legis concertats, la Consolació, Illes Columbretes, Salesians Sant Joan Baptista i Vila Fàtima; així com els dos IES, Jaume I i Llombai.

Des de Limne han valorat la participació dels i les alumnes de tots els nivells en totes les activitats com a “òptima, involucrant-se de manera activa i constant en les dinàmiques participatives”, igualment han manifestat que “durant les explicacions teòriques l’alumnat va formular preguntes i dubtes i en tot moment es va observar plena atenció a les paraules de la monitora”.

Així mateix, l’avaluació in situ dels coneixements anteriors i posteriors dels xiquets i xiquetes assistents mostren una bona adquisició dels conceptes gràcies a la intervenció, amb l’obtenció de resultats similars en els grups de diferent edat.

Diferents tallers

En la campanya l’alumnat han realitzat set tipus de tallers diferents, com el titulat “Qui viu ací?”, en què l’alumnat recorda que existeixen animals que van al riu a beure i que deixen petjades que podem reconèixer o el de la “fauna amagada” en què es reflexiona sobre el fet que la fauna deixa diferents tipus de rastres i que, gràcies al seu estudi, es poden identificar les espècies de la zona.

Un altre taller és el de “tortugues invasores”, en el qual els i les escolars entenen l’impacte de l’abandonament de mascotes sobre la fauna autòctona, així com les mesures necessàries per al seu control, o el de “l’educació per l’aigua” per a prendre consciència de la biodiversitat present en el Clot i les amenaces i en el qual proposen accions per a la conservació.

En el taller de “píndoles de biodiversitat” es recorda que l’ecosistema fluvial és delicat i complex, que està format de multitud d’espècies de flora i fauna i que és de vital importància no abandonar espècies exòtiques i invasores. Mentre que en la “gimcana de biodiversitat” l’alumnat adquireix nous coneixements sobre les metodologies de seguiment de diferents espècies d’animals, així com les característiques i peculiaritats.

Finalment, en el “taller d’inspecció de riu” més “taller de ciència” s’aprén el concepte de bioindicador i la utilitat dels mateixos en l’avaluació de l’estat ecològic d’un tram de riu, així com la importància del bosc de ribera dins de l’ecosistema fluvial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari