El Clot de la Mare de Déu de Borriana en el programa ‘De ruta amb la Dipu’

El Clot de la Mare de Déu de Borriana en el programa ‘De ruta amb la Dipu’
16/06/2022 -

El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana és una de les 18 propostes incloses en el programa “De ruta amb la Dipu” que, amb motiu del 200 aniversari, impulsa la corporació provincial per a donar a conéixer els diferents i variats enclavaments naturals d’alta rellevància, singularitat i bellesa que es poden trobar en recórrer la província.

El 24 de juliol és la data prevista per a realitzar la ruta guiada pel Clot amb reserva prèvia fins a completar aforament, la inscripció del qual es podrà realitzar des de 15 dies abans de la data de la ruta.

Des de l’Ajuntament de Borriana, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha mostrat la seua satisfacció per la inclusió del Paratge Natural Municipal en el programa, i ha animat a la població de la província a inscriure’s en el programa i conéixer el territori a través d’uns itineraris plens de contrastos visuals i sensacions climàtiques, que es podran gaudir de manera individual o en família.

El programa “De ruta amb la Dipu”, que es desenvoluparà entre els mesos de juny i novembre, és una iniciativa que posa en marxa l’àrea de Medi natural de la Diputació amb motiu de la celebració del bicentenari de la institució, en la qual s’inclouen 18 rutes que discorreran pel territori. Aquest programa de senderisme, d’interpretació del patrimoni natural i de sensibilització ambiental, es desenvolupa en col·laboració amb l’empresa especialitzada en el sector, Itinerantur.

Són trajectes que es vinculen als nou partits judicials en els quals es divideix la província, dues per cadascun d’ells, com una picada d’ullet al funcionament de la pròpia institució, que compta amb 27 diputats provincials que accedeixen al càrrec per a representar a les regidores i els regidors dels municipis de la seua demarcació.

Amb el programa de la Diputació, ha afirmat Arnandis, “es promou un estil de vida saludable i sostenible”, i ha aplaudit que s’oferisca la possibilitat de donar a conéixer “el nostre territori i el nostre patrimoni natural al major nombre de persones a través d’un itinerari ple de contrastos visuals i sensacions climàtiques, que es podran gaudir de manera individual o en família”.

Com inscriure’s

Les persones interessades a apuntar-se a la ruta guiada del Clot, podran formalitzar les reserves de manera gratuïta des de quinze dies abans a la seua realització entrant en la pàgina web de la Diputació de Castelló a través de l’enllaç <https://www.dipcas.es/es/de-ruta-con-la-dipu.html> en el qual a més s’explica per a quina mena de públic es recomana la ruta.

Una senda de les més boniques i transitades

El Paratge Natural Municipal del Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha aconseguit renovar la distinció de qualitat de Sendera Blava, el guardó que l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l’ús sostenible del litoral.

Custodiat per la torre de la Mar, una de les últimes defenses antipirates a complir la seua missió, la desembocadura del riu Anna i la seua biodiversitat, per a Bruno Arnandis suposa “un tresor únic” i és una de les sendes “més boniques i transitades de la província i, unit a la gestió mediambiental del Paratge Natural per part del govern municipal, no és d’estranyar que reba el guardó”.

El Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila s’origina per fonts existents en l’últim tram del Riu Sec o Anna, que passa per la ciutat. És un exemple representatiu del bosc de ribera, en el qual l’om és l’arbre predominant. A aquest, li acompanyen àlbers, xops, lledoners i salzes, en els marges més exteriors del llit, i canyisos i joncs en contacte amb l’aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica conformen un complex i ric ecosistema en fràgil equilibri. En la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), apareixent taray.

Quant a la fauna destaca la presència d’ocells aquàtics com el zampullín xic, el avetorillo comú, el correlimos i la garcilla buellera entre altres, mentre que del grup dels rèptils es pot observar la colobra d’aigua, la colobra bastarda i la tortuga d’estany. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell el febrer de 2002.

Amb una superfície de 17,84 hectàrees i situat en el litoral pròxim a les platges de Borriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per a estar en contacte amb la naturalesa i per a la pràctica esportiva, i un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. D’entre els monuments que es troben en el Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre de la Mar i l’ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari