El Clot de la Mare de Déu de Borriana aconsegueix la distinció de qualitat de Sender Blau

El Clot de la Mare de Déu de Borriana aconsegueix la distinció de qualitat de Sender Blau
27/05/2022 -

El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha aconseguit la distinció de qualitat de Sender Blau, el guardó que l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l’ús sostenible del litoral, segons ha anunciat aquest divendres l’alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, que s’ha mostrat “molt satisfeta per aquesta nova distinció que donarà a conèixer aquest enclavament a un major nombre de públic, i que se suma a les dues banderes blaves de les nostres platges”.

Aquest guardó estrenat en 2013 i lligat a la proximitat de les platges, reconeix la recuperació i posada en valor de senders i itineraris de tot el territori estatal, transformats en valuosos recursos per a la interpretació ambiental i el gaudi de la naturalesa.

En aquest sentit, promou el desenvolupament sostenible de les zones litorals, la preservació de les condicions ambientals, la seguretat i facilitat d’ús per als visitants i valora la gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics; amb la finalitat de crear una xarxa de senders litorals educatius.

L’alcaldessa ha felicitat la regidora de Turisme, Sara Molina, i el regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, així com al funcionari municipal Andrés López, perquè tots ells “han fet un extraordinari treball i han contribuït a recuperar i posar en valor el Clot i les platges, la qual cosa ens ha permès renovar les dues Banderes Blaves i obtindre també la distinció de Sender Blau per al Clot de la Mare de Déu, que inclou al Clot en la llista a nivell europeu”.

Precisament ahir dijous 26 de maig, la regidora de Turisme, Sara Molina, va arreplegar el reconeixement a Madrid que certifica el Clot com a Sender Blau, atorgat també per la seua proximitat i accés a les platges de Bandera Blava com les del conjunt Malva-rosa i Grau, i la de l’Arenal.

Per a Molina és un reconeixement a “la gestió mediambiental realitzada per l’Ajuntament en el paratge i l’esforç permanent del govern municipal de reforçar aquest treball per a conscienciar els ciutadans i usuaris perquè eviten qualsevol acció que perjudique o puga alterar el paratge”.

Una senda de les més boniques i transitades

La regidora de Turisme ha destacat que aquesta és una de les sendes “més boniques i transitades de la província, i unit a la gestió mediambiental del Paratge Natural del govern municipal, no és d’estranyar que reba el guardó”.

El Paratge Natural Municipal Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila s’origina per fonts existents en l’últim tram del Riu Sec o Anna, que passa per la ciutat. És un exemple representatiu del bosc de ribera, en què l’om és l’arbre predominant. Al qual l’acompanyen àlbers, xops, lledoners i salzes, en els marges més exteriors del llit i canyissos i joncs en contacte amb l’aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica, conformen un ecosistema complex i ric en fràgil equilibri. En la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), i apareix el tamarix.

Quant a la fauna destaca la presència d’ocells aquàtics com el cabussó orellut, el bitó comú, el territ i la garsa blanca entre d’altres, mentre que del grup dels rèptils es pot citar la colobra d’aigua, la colobra bastarda i la tortuga d’estany. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell al febrer de 2002.

Amb una superfície de 17,84 hectàrees i situat en el litoral pròxim a les platges de Borriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per a estar en contacte amb la naturalesa i per a la pràctica esportiva, i és un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. Entre els monuments que es troben en el Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre de la Mar i l’ermita de la Mare de Déu.

86 distincions

Adeac ha atorgat enguany un total de 86 distincions en la categoria de senders blaus, incorporant-se’n 8 de nous. D’aquesta manera, la xarxa compta ja amb una longitud de 474 quilòmetres distribuïts en 19 províncies. Aquests traçats permeten posar en valor al mateix temps la conservació d’entorns ja humanitzats i la interpretació del patrimoni natural i cultural.
Els criteris de concessió se centren en aspectes com el traçat i la tipologia de les sendes, les infraestructures i senyalística, aspectes vinculats a la caracterització ambiental dels senders i a la seua posada en valor a través de la realització d’activitats d’educació ambiental. També tracten aspectes relatius a l’ús públic i el gaudi, l’accessibilitat, la informació a l’usuari sobre el patrimoni natural i cultural i la participació ciutadana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari