‘Cultura en femení’, lema d'aquest 8M a Borriana

‘Cultura en femení’, lema d'aquest 8M a Borriana
28/02/2022 -

L’Ajuntament de Borriana ha presentat la programació per a aquest 8M, Dia Internacional de la Dona, sota el lema “Cultura en femení” que, com ha valorat la regidora d’Igualtat, Maria Romero, “pretén ser una programació de reivindicació cultural però també de recuperació anímica i emocional de les dones”.

Així, ha destacat, “abordem la cultura des d’una perspectiva de gènere i, a més, ho fem des d’una perspectiva crítica, des de la posició que tenen les dones activament, com a creadores. Perquè, a pesar de ser la cultura una paraula femenina, i tindre una àmplia presència en tots els vessants culturals, com a creadores de cultura i art, han sigut invisibilitzades i oblidades”.

Per això, ha explicat Romero, “reivindiquem la cultura femenina de sororitat, diàleg, escolta activa i acompanyament emocional a tota la família, en el context en què considerem fonamental la cultura entesa de forma àmplia en tots els seus vessants: escultura i arquitectura, cinema, pintura, música, dansa i literatura”.

Així mateix, ha manifestat que el sector cultural, “a pesar d’haver sigut un motor que ens ha acompanyat en els moments durs de confinament, també ha sigut un dels sectors més castigats durant la pandèmia atés la baixada d’aforament i programacions així com de consum per part de la ciutadania”.

És en aquest sentit, ha assegurat la responsable municipal d’Igualtat que “pretenem posar de manifest la desigualtat i la necessitat de contribuir a la seua erradicació. Oferir referents a les noves generacions, però també restituir la memòria d’aquelles que no hem conegut més enllà de l’interés capitalista de mercantilitzar algunes de les més grans com, per exemple, el cas de Frida Khalo”.

Quant a la participació passiva de les dones en la cultura, és a dir, com a consumidores de cultura, així com en la representació que apareix en la cultura, segons el parer de Maria Romero és “massa vegades estereotipada i allunyada de la diversitat femenina”.

En la presentació de la programació d’enguany han intervingut l’agent d’Igualtat, Silvia Piquer, i la promotora, Fabiola Aguilar, en la qual Romero ha volgut ressaltar la “participació ciutadana i associativa que com sempre impregna les nostres programacions”.

Concretament, ha citat a l’associació Arrels Feministes amb associades de Borriana i la població veïna de les Alqueries, l’associació de Veïns del Port així com, atesa la seua transversalitat, la implicació del CMARMV, el departament municipal de cultura i la col·laboració de via pública. Igualment, s’ha referit a la participació desinteressada de col·lectius com per exemple el Consell Local de la Joventut que han col·laborat perquè la programació tinguera perspectiva juvenil i, també, l’espai cultural Isósteles o la donació del disseny del cartell d’Esther Gradolí.

En la programació d’enguany s’inclouen tallers de formació per a adolescents, i també per a docents, trobades d’artistes, concerts, teatre, espectacles, i també instal·lacions artístiques. A més, el 8 de març es recupera el dinar de paiporta i la participació en la manifestació de Castelló del Dia Internacional de la Dona. D’altra banda, l’acte central de la programació serà el lliurament dels premis del Dia de la Dona, que rebran el 26 de març tres dones o col·lectius locals.

PROGRAMACIÓ

Dimecres 2 de març
17h FORMACIÓ AMB ADOLESCENTS (12-17 anys): Valors, Reptes, Debats i d’Actualitat Feminista per part de l’associació arrels feministes, al Casal Jove de les Alqueries.

Dimarts 8 de març, Dia Internacional de les Dones
14h DINAR DE PAIPORTA organitzat per l’Associació de Veïns del Port amb la col·laboració de la Federació de Comerç de Borriana, a l’antic càmping.
Inscripcions: <aavvpuertoburriana@gmail.com> o bé 675 69 18 52 (whatsapp)
19h MANIFESTACIÓ Dia Internacional de les Dones convocada per la Plataforma Feminista de Castelló. L’Ajuntament facilita un bus adaptat gratuït d’anada i tornada des de Borriana amb eixida a les 18h des del riu. Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674 229.

Dissabte 12 de març
12h TROBADA d’ARTISTES amb xarrada i vermouth-col·loqui conduït per Juncal Caballero, al Cercle Fruiter (Sant Vicent, 18). Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674 229.

Diumenge 13 març
11.30h-13h TALLER FAMILIAR yayoi kusama per part de La Cultura Crítica al CMC la Mercè. Podreu conèixer la vida i l’obra de l’artista així com ser artistes per un dia experimentant amb pintura i llum fosca. Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674 229

Dilluns 14 març
11.30h ESPECTACLE “@Rita_trobador” per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i batxillerat dels centres educatius de la ciutat, al Teatre Payà

Dimarts 22 març
18.30h CLUB DE LECTURA FEMINISTA “Historia de una maestra”, de Josefina Aldecoa, a l’aula 107 del CMC la Mercè. Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674 229

Dissabte 26 març
12h INSTAL·LACIÓ ARTÍSTICA #PerElles, de Miss Maloya Art Projects, i homenatge a les nostres Dones, en el CMC la Mercè.

13h RECONEIXEMENT PÚBLIC “Premi Dia de la Dona”, a la sala de plens. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Reserva de lloc en <igualtat@burriana.es>.

19h CONCERT “Música en Femení” per l’Agrupació Filharmònica Borrianenca i la Coral Carnevale, al Teatre Payà. Entrada gratuïta fins a completar l’aforament.

Diumenge 27 març
11h-13h TALLER FAMILIAR Sonia Delaunay per part de “la cultura crítica” al cmc la mercé. Podreu conèixer la vida i l’obra de l’artista així com composar el vostre propi atelier de moda. Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674 229

19h TEATRE “Historia de una Maestra” de Cactus Teatre, al Teatre Payà. Adaptació teatral del llibre de Josefina Aldecoa per part de Paula Llorens sota la direcció artística de Gemma Miralles. En acabar el teatre hi haurà col·loqui amb el públic.

Dijous 31 de març
12.30h-14.30h FORMACIÓ PER A DOCENTS “Introducció de la perspectiva de gènere en l’ensenyament de les arts”, per Juncal Caballero, a l’aula 203 del CMARMV (Sant Pere Pasqual s/n). Inscripcions: <igualtat@burriana.es> o bé 691 674229

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari