"El que volíem és que la gent fera seues les activitats culturals del poble"

Parlem en Vicent Granel, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriana al voltant de les perspectives que aporta a l’àrea per a aquests pròxims quatre anys.

"El que volíem és que la gent fera seues les activitats culturals del poble"
13/12/2019 -

Vicent Granel Cabedo, llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Jaume I de Castelló, periodista i músic, assumeix per segona legislatura consecutiva la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana. Hem volgut conéixer com es planteja aquest nou període al capdavant de l’àrea i, en especial, per a aquest pròxim 2020.

Segona legislatura en què formes part de l’Ajuntament de Borriana com a regidor de Cultura. És important poder repetir quatre anys més per poder continuar els projectes que vas començar?

Si, l’objectiu meu i de Compromís, era tornar a l’ajuntament de Borriana després de vuit anys, i ara, després de la feina feta en els darrere quatre anys, continuar en el projecte que vam començar, un projecte que només en quatre anys no es podia fer, i per això és important que seguim de nou en el govern seguint les polítiques de Compromís.

Per a aquesta legislatura, aquests nous quatre anys, quins són els objectius que t’has establert per a la Regidoria de Cultura?

Els reptes, realment són consolidar gran part de la programació que tenim, perquè és cert que en quatre anys s’ha fet molta feina i han sortit moltes iniciatives culturals a la població, com són l’Emac, el Mardi Gras o la Fira d’Arts al Carrer. La veritat és que són tres projectes importantíssims i que amb ells la programació cultural ha anat nodrint-se de la part més tradicional, la part més valenciana i borrionenca, però a més a més, també de la part més contemporània, en la que hem introduït una nova manera de fer exposicions, una nova forma de fer programacions… Eixe és un poc el repte principal que hi ha ara mateix.

Un dels reptes és que el Museu Arqueològic aconseguisca la “Q” de qualitat turística, i anem a treballar perquè açò siga una realitat. El fet també què el Museu Faller siga catalogat com a museu dintre de la Xarxa de Museus de la Generalitat Valenciana, és un altre repte que tenim i per al que estem ja iniciant els tràmits. I també, encara que no siga només per part de l’Ajuntament, perquè també parteix de la Generalitat, l’inici del Museu de la Taronja.

Com bé dius, junt amb la part més tradicional, introduïu més activitats; la càrrega cultural que hi ha en Borriana és important. No ha de ser fàcil gestionar Cultura i a més, les altres àrees que componen la teua regidoria.

Molta gent pot pensar que Cultura és una regidoria que queda un poc de costat, que no té la seua importància, però la veritat és que en aquests quatre anys hem aconseguit que la presència d’activitats culturals, que la presència de la Regidoria de Cultura no estiga no solament en el Teatre Payà, en l’auditori o en La Mercé, sinó que estiga en els carrers de Borriana. Pense que els objectius que s’han aconseguit han fet que la gent ja haja interioritzat, que totes aquestes activitats han acostumat a la gent a sortir al carrer, és veritat que en els primers anys no ha sigut fàcil, però ara la gent ja ho demana. L’exemple és que aquest Nadal, la gent pel carrer et veia i deia “aneu a continuar fent activitats al carrer i altres, no?” i eixe és un poc l’objectiu.

Sí que és cert que no és fàcil, però he de dir que si funciona com està funcionant fins ara és perquè treballem en una previsió prou gran. Ara mateix ja tenim tancada programació del mes de maig i del mes de juny, i això vol dir que les activitats que volem que es facen a Borriana, s’han de programar amb temps, i eixa és de l’única manera en què es pot aconseguir.

Quines són les pròximes accions que teniu preparades?

Si bé el mes pròxim tindrem l’arribada del Ballet de Moscou al Teatre Payà, estem tancant la programació del primer trimestre de l’any en què va fonamentalment marcat per la festivitat de Sant Blai, i és cert que se celebrava només el cap de setmana del sant, ara hem passat a celebrar-ho en cinc caps de setmana carregats d’activitats culturals.

Això significa que, durant el primer trimestre de l’any, la gent es podrà trobar, principalment una de les coses de les quals més orgullosos estem, la fira de l’Emac -fira de música i art-, un cap de setmana en Febrer on la gent pot gaudir d’espais de música i d’art que no es poden trovar en altre lloc i actuacions molt destacades, com l’arribada de Luís Piedrahita al Teatre Payà, o una actuació que donarà molt a parlar, perquè no actuaran sobre terra, sinó que ho faran tirats per la façana d’un edifici, i crec que això a la gent la sorprendrà.

El pressupost de l’Ajuntament per 2020 s’acaba d’aprovar. Pots contar-nos quina és la partida que se li destina a l’àrea de Cultura per a aquest pròxim any?

Quan parle en companys de regidories de Cultura d’altres ajuntaments pareguts o similars al de Borriana, tenim una partida més menuda que poblacions com Onda, Vila-real, la Vall d’Uixó o Almassora. Tenim una partida de 90.000 euros per a les activitats culturals. Encara que sí que és cert que l’Ajuntament destina vora 700.000 euros en el que és el centre cultural per excel·lència, ja no només de Borriana, sinó de part de les comarques de Castelló. Parlem de l’únic centre que té música, art i dansa en les mateixes instal·lacions, unes instal·lacions úniques a les comarques de Castelló, que hem aconseguit que ara siga també conservatori de música, i que aconseguirem que siga conservatori de dansa.

Sí que és cert què la quantia de 90.000 euros per a activitats culturals la juguem juntament amb les fires i festivals que es realitzen, però d’aquí surt pràcticament tota l’activitat cultural que es realitza, i a això li sumem, no dic activitat cultural, sinó formació cultural, que la gent del poble pot tindre al seu abast en eixe centre.

En l’àmbit personal, quan vas agafar la regidoria, tenies un gran projecte o gran acció en ment? L’has pogut portar a terme o és una cosa que encara tens en previsió?

Realment, una gran acció no tenia. El que jo pretenia és que els projectes que tenia al cap, que he de dir que alguns sí que han aparegut durant el dia a dia, que han estat presents, com l’Emac, el que volíem és que la gent fera seues les activitats culturals del poble. És una cosa que creiem que s’havia perdut i que en aquest moment va recuperant-se.

I coses que jo també tenia al cap, perquè a la fi és el teu poble, és que la Regidoria de Cultura va lligada al patrimoni, és que Sant Blai tinga que tinga un entorn que estiga acord, perquè és l’edifici emblemàtic del nostre patró, és que la Casa de la Cultura -què començarà aquest any- puga rehabilitar-se i tinga les instal·lacions que deu, o què els museus puguen estar oberts. Eixos són els projectes més importants, diguérem a més grans trets; encara que veig més important que la gent sàpiga què arriba febrer i tindran cinc caps de setmana de sortida al carrer, què els veïns no es cansen, què cada cap de setmana busquen més, i pense que això és molt important.

També en l’àmbit personal, supose que satisfet per repetir com a regidor. La sensació és de “he de fer més” o aquesta és la línia en què he de seguir treballant”?

Sí que és cert què, d’aquests quatre anys, en el primer et fas un poc a la manera de treballar en un ajuntament, al funcionament d’una regidoria, i després ja comences a funcionar com creus que has de treballar. Sí que és cert que s’ha de millorar coses i en això estem.

Veig que es necessiten aquests quatre anys més per millorar, sobretot ja no per millorar, sinó per consolidar totes les apostes culturals que s’han fet. És cert que eixes apostes en Borriana no estaven, i el que pretenem és que es consoliden de manera que, si desaparegueren, als veïns els faltara alguna cosa. Pense que això és molt important per a una població, que les apostes o iniciatives culturals es mantinguen en el temps perquè la gent veja normal que any darrere any l’Emac, el Mardi Gras, la Fira d’Arts al Carrer, l’Aplec de Gegant i Cabuts o el Festival de Danses estiga perquè sí, perquè ha estat sempre, i pense que això és el més important.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari