Borriana honrarà a Sant Blai amb una ampli programa d'activitats durant 5 setmanes

Del 23 de gener al 23 de febrer, els borrianencs gaudiran de tradició, folclore, cultura, música i activitats infantils per a celebrar la festa del seu patró

Ajuntament de Borriana

Borriana honrarà a Sant Blai amb una ampli programa d'activitats durant 5 setmanes

Ja està tot en marxa. Del 23 de gener al 23 de febrer, els borrianencs s’embolicaran en música, festa, menjars populars i folklore per a celebrar les festes de Sant Blai de Borriana 2020, una festivitat que ompli els carrers del municipi per a honrar al patró i que enguany comptarà amb novetats per a engrandir el seu programa.

Així ho ha destacat la regidora de Festes del municipi, Lluïsa Monferrer, que assegura que enguany s’ha apostat per la “diversitat” en les activitats per a “arribar a tota mena de públic” i que s’ha ampliat l’oferta durant cinc setmanes per a dotar a aquestes festes “de major abast i transcendència i combinar tradició, folklore, cultura, música i activitats infantils”.

A més, Monferrer ha anunciat, juntament amb el regidor de Cultura, Vicent Granel, que enguany hi haurà una important novetat, les Jornades d’Història i Patrimoni de Sant Blai, dues conferències d’experts que donaran a conéixer el projecte arquitectònic de l’entorn de l’ermita que està desenvolupant l’ajuntament.

Programació festes de Sant Blai de Borriana 2020

Fins ara, s’ha inaugurat l’exposició WORK Nª2O2O en el CMC, que romandrà oberta fins al 16 de febrer, i s’ha celebrat el XIV Concurs de Teatre en Valencià, així com importants actes religiosos (el Rosari, la novena, la missa de Sant Antoni) i les dues primeres ponències del Cicle de Conferències 2020 Mostra de Qualitat Agroalimentària de la Plana.

No obstant això, queda molta agenda per davant per a les pròximes setmanes. En concret, el cicle seguirà divendres que ve 31 de gener amb una xarrada per a l’alumnat de l’ESO de Borriana a càrrec de Paloma Roures a les 10.00 hores, mentre que a les 22.30 la falla Barri la Vila actuarà en el marc del XIV Concurs de Teatre en Valencià.

Per a aquest dissabte, el municipi s’omplirà de veïns i visitants en les paelles de Sant Blai de Borriana 2020, en la Terrassa Payà i el Carrer Sant Vicent a partir de les 12 hores. I per a seguir amb aqueix ambient festiu, el diumenge 2 de febrer a les 8 hores, se celebrarà la XXI Volta a Peu a les Ermites de Borriana, que començarà amb un desdejuni de fartons i xocolate, i la XXIII Trobada de Boixeteres, de 10 a 14 hores. Els actes seguiran a la vesprada amb un dels actes més emotius: el trasllat del patró des de l’ermita de Sant Blai fins a la basílica del Salvador, a les 19.15.

El dilluns, com mana la tradició, es farà una missa en l’ermita de Sant Blai i en la Basílica del Salvador, totes dues a les 9, per a celebrar la festivitat del patró de Borriana. A les 9.30 hores, s’inaugurarà la tradicional Font del Vi amb la declamació de poemes i a continuació tindrà lloc l’esmorzar popular, en el qual es repartirà suc de taronja natural per als qui no puguen o vulguen beure vi. A més, es gaudirà de la Degustació Popular de Taronges Flambejades i de l’actuació del Grup Infantil de Dansa Tradicional Valenciana dels Arts Rafel Martí de Viciana.

Per al dia 3 també hi haurà jocs infantils al carrer Sant Blai durant tot el matí, i a les 18.45 començarà la processó, que eixirà de la Plaça Major i passarà pel carrer Major, la Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, El Pla, Barranquet, Pla de Sant Blai i Sant Blai fins a acabar en l’ermita de Sant Blai. Una vegada acabe, es llançarà un castell de focs artificials des de l’avinguda del 16 de juliol.

Així mateix, del 6 al 16 de febrer, el circ Raluy Legacy aterrarà en la Plaça Santa Berta (l’Hereu) amb el seu espectacle The Magic Formula en diferents sessions i preus segons les tribunes.

La principal novetat d’aquest 2020 serà la de les Jornades d’Història i Patrimoni de Sant Blai, que començaran el divendres 7 de febrer a les 19 hores. En aquest cas, l’arquitecte Pasqual Herrero i l’arqueòleg José Albelda donaran la primera conferència, “El projecte arquitectònic de Sant Blai i la creació del jardí arquitectònic de l’entorn de l’ermita de Sant Blai”. Serà a les 19 hores en l’ermita de Sant Blai.

No obstant això, un dels moments més esperats pels borrianencs tindrà lloc el dissabte 8 de febrer. I és que se celebrarà la XIII Trobada de Gegants i Cabuts de Borriana, com sempre acompanyats de música de dolçaina i tabal. En concret, al matí hi haurà tallers en la plaça de la Mercé, a migdia es plantaran els gegants i a la vesprada es farà la desfilada, en el qual aquests personatges recorreran la plaça de la Mercé, La Tanda, Tarancón, l’Escorredor, El Raval, El Pla i la Plaça Major, on es farà el ball final i el nomenament del ‘geganter d’honor’ a Joan Josep Montoliu.

A migdia, a més, se celebrarà la 8a edició de la Calçotada a Borriana, en la qual veïns i veïnes es reuniran per a menjar calçots amb salsa i llonganisses amb allioli en la Terrassa Payà, a les 13 hores. I sobre les 19.00 hores, hi haurà tardeig en la plaça de la Mercé amb l’orquestra Masters. En acabar, se celebrarà el Festival de Bandes de Sant Blai, en el qual participarà la Banda Simfònica Filharmònica de Borriana i altres agrupacions convidades.

Respecte a la cursa de Sant Blai 2020, serà el diumenge dia 9 a les 10.15 hores des del Pla, amb diferents proves segons categories. Tal com ha informat l’ajuntament, a les 13.30 hores serà el lliurament de trofeus i regals als participants.

El dijous 13 continuaran les jornades d’història i patrimoni amb la 2a conferència, “Les excavacions arqueològiques de l’entorn de Sant Blai, resultats i avanços”, a càrrec de l’arqueòleg José Manuel Melchor a les 19 hores en l’ermita de Sant Blai. Li seguirà una visita guiada pel seu entorn.

D’altra banda, els dies 14, 15 i 16 se celebrarà una nova edició del Festival de l’EMAC, que en paraules de la regidora de festes, “apostarà fort amb un cartell que encapçala Rocío Márquez”, encara que li segueixen grans artistes.

A més, el 20 de febrer a les 19.30 hores, el CMC La Mercé acollirà la inauguració de l’Exposició del Ninot de Borriana 2020, en la qual les comissions falleres del municipi presentaran les seues figures per a ser ninots indultats en les Falles.

A continuació, el divendres a les 19.30 hores, a l’Auditori Juan Varea, el periodista David Casas (del Canal Bous de Movistar+) oferirà una xarrada taurina, mentre que a les 20.15 començarà el Festival d’Arts de Carrer de Borriana (FAC). La companyia Zum-Zum Teatre oferirà un innovador espectacle amb els hipopòtams com a protagonistes en el Mercat Municipal i voltants eixe mateix divendres, mentre que el dissabte prendran relleu les actuacions de la companyia Subcielo, Impropenas i Xa Teatre per a entretenir a tota la família.

Els actes en honor a Sant Blai acabaran el diumenge 23 de febrer amb la III Ruta a cavall. Des de les 10.00, aquests animals i els seus carros posaran el fermall d’or a una extensa programació per a celebrar la festa del patró de Borriana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari