La plaça Major de Borriana ja llueix el tapís per a l'ofrena de les Falles 2021

La plaça Major de Borriana ja llueix el tapís per a l'ofrena de les Falles 2021
06/10/2021 -

Borriana ja es prepara per a les Falles 2021 lluint el tradicional tapís a la plaça Major. L’Ajuntament ha completat avui la instal·lació de l’obra en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia en la façana de la basílica d’El Salvador, el lloc en què culminarà l’ofrena del col·lectiu faller dimarts que ve 12 d’octubre.

En aquesta ocasió, com ha explicat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, “s’ha optat per tornar a instal·lar el magnífic tapís dissenyat per l’artista Juan Dualde per al mes de març passat”, quan va ser penjat com a homenatge simbòlic al cicle faller interromput per la pandèmia.

Així, per a aquestes Falles 2021 “s’ha decidit exhibir de nou aquest tapís, ara que es reinicien les festes, de la mateixa manera que es reprenen amb els monuments fallers que no van poder ser cremats en les Falles cancel·lades de 2020”.

El personal de Via Pública ha treballat tota la setmana en la col·locació de l’estructura per a poder hissar aquest matí la imatge al·legòrica dissenyada per Dualde, que ha sigut confeccionada amb la tècnica del paper de seda.

El tapís, amb la patrona de la ciutat com a protagonista, té unes mesures de 9 metres d’altura i 7 d’amplària, i presidirà els actes de l’ofrena d’aquestes Falles. Avui de matí l’artista ha explicat a l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i a la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, les característiques i peculiaritats de la seua obra.

Juan Dualde ha dissenyat al llarg de la seua carrera fins a 31 tapissos, i ha recordat que va confeccionar aquest disseny per a recordar el XX aniversari de la Coronació Pontifícia de la imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia, acte celebrat en 2019, i ha dibuixat el mateix guió o estendard que es va estrenar en aquell acte.

El tapís és una tradició que es remunta a l’any 1960, quan naix a proposta de Ramon Boix, president de Junta Local Fallera, amb la idea de crear un ambient més espectacular per a l’acte de l’ofrena de flors, que es realitzava a l’interior de l’església de Sant Josep, en els Carmelites. El primer encàrrec va recaure en l’artista Joaquín Ortells, el tapís del qual seria instal·lat en la façana lateral dels Carmelites.

Les dimensions i la línia temàtica d’aquell primer tapís han marcat tots els tapissos posteriors, amb la imatge de la patrona de la ciutat com a imatge central i receptora a partir d’aquell moment de les ofrenes florals de totes les falleres. L’any següent, 1961, davant l’èxit de la iniciativa, el tapís va ser instal·lat a la façana de l’aleshores església d’El Salvador, on s’ha emplaçat fins a l’actualitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari