Sara Molina: “Cal crear una cadena de favors amb els comerciants per a eixir d'aquesta tots junts”

La regidora de Comerç de Borriana, Sara Molina, demana “pensar més que mai” en els comerços locals per a fer la compra, sobretot en la campanya de Nadal

Sara Molina: “Cal crear una cadena de favors amb els comerciants per a eixir d'aquesta tots junts”

Els i les comerciants es troben en una situació difícil, encara que la campanya de Nadal podria ser el seu motor de salvació. La regidora de Comerç de Borriana, Sara Molina, considera, en aquest sentit, que és moment de pensar, “més que mai”, a ajudar-los fent la compra en els barris. Amb una cadena de favors, assenyala, seria més fàcil frenar els efectes de la pandèmia, per la qual cosa l’Ajuntament de Borriana continua apostant per campanyes de conscienciació i promoció i prepara ja el seu Pla d’Acció Comercial.

En quina situació es troba el xicotet comerç de Borriana?

El nostre comerç ha patit molt amb la pandèmia, com tots els negocis en l’àmbit nacional, però la ciutadania ha respost molt bé, estem veient que compra en el comerç local. El que sí que ens transmeten des de les botigues és que, encara que hi ha més compres, la despesa ha baixat. Quan els preguntem, la seua resposta és: “Està malament, però no tan malament com esperàvem”. No és tan nefast com esperaven. Però és cert que gent compra menys, creem que per la incertesa en la qual continuem vivint.

Com els heu ajudat des de l’ajuntament?

Hem destinat uns 50.000 euros a una línia de subvencions per a autònoms i autònomes i comerços de fins a 400 euros perquè pogueren cobrir despeses com el lloguer, aigua, gestions, equips de protecció, etc. S’han beneficiat al voltant de 120 persones, encara que és veritat que no es van presentar tantes sol·licituds com esperàvem. Crec que va ser qüestió de desconeixement, ja que aquestes mesures eren compatibles amb unes altres, per exemple de la Generalitat o del Govern d’Espanya.

A més, hem oferit cursos de formació per a ajudar-los a ser més competitius. Per exemple, hem fet un de xarxes socials que ha tingut molt bon acolliment i hem passat un qüestionari a tots els i les comerciants perquè ens indiquen de què els agradaria fer els següents. Així analitzem millor la seua situació i intentem oferir-los solucions a les seues necessitats, especialment en l’actual situació per la pandèmia.

Ara heu impulsat la campanya ‘A la tardor… Borriana també es mou’. En què consisteix?

Es tracta d’una campanya que s’ha anat ampliant per l’èxit que està tenint. En la primera, ‘És el teu torn’, que va ser del 15 de juny al 21 d’agost, repartim 50 vals de 200 euros cadascun en sortejos amb els tiquets de compra en els nostres locals. Han sigut 50 dies de sortejos que ha tingut moltíssim èxit, per la qual cosa ens van demanar fer més.

Ara, amb ‘A la tardor… Borriana també és nou’ farem dos sortejos en els quals es repartiran 10 premis de 200 euros entre les persones que compren en els comerços adherits al programa, per la qual cosa destinarem 2.000 euros més. A més, tenim en marxa l’aplicació de comerç amb la qual promocionem aquests sortejos i donarem difusió a través de xarxes socials.

La veritat és que és una manera de poder ajudar al comerç, però també als ciutadans i ciutadanes que guanyen. Consumeixen en el comerç i poden guanyar un premi que després torna cap a la botiga, per la qual cosa tots es beneficien i a més poden conéixer nous comerços i ajudar-los a tirar avant. Tots els premiats han dit que encara que no anava a solucionar molt la seua situació, els ajudava a comprar coses extres que enguany pensaven que no anaven a poder comprar per la situació i incertesa en la qual ens trobem.

Teniu previstes més accions que contribuïsquen a l’impuls de l’economia local?

Començarem el nostre Pla d’Acció Comercial de Borriana, que esperem que estiga completat a principis de l’any que ve. Amb ell, analitzarem la situació en general, veure el nivell de digitalització que veiem que està sent tan important… i tindre una imatge més real. Aquesta és una de les accions més importants, perquè l’objectiu també és crear xarxes comercials i fer millores urbanístiques que els ajuden al seu creixement.

Fins ara, com t’he comentat, els hem oferit cursos de formació. Per exemple, de xarxes socials, digitalització… i ens estan demanant molt sobre administració bàsica, la qual cosa ens ha semblat molt important. Quan recapitulem les enquestes que et deia, esperem que siguen ells mateixos els qui ens diguen què necessiten per a oferir-ho des de l’ajuntament.

Quina diferència hi ha entre comprar a la botiga de barri i en una gran superfície?

Jo crec que el comerç de barri és segur i destaca sobretot per la seua qualitat. No hi ha major qualitat que la que ens puguen oferir els nostres comerciants. A més, t’ofereixen un tracte personalitzat i cada vegada que obris la porta d’un comerç et trobes un somriure, un gest amable, i sobretot un aspecte molt important és que es desviuen per trobar una solució a la teua necessitat. Això no ho pots trobar en grans superfícies o centres comercials. Allí eres un simple client, mentre que ací el tracte és molt més pròxim i amable.

Ens acostem a una data clau per als i les comerciants: Nadal. Una cita que enguany especialment pot ser el motor de supervivència per als i les empresàries locals. Quin missatge llançaries a la ciutadania?

Com dius, és bastant important la campanya de Nadal per a ells. Cal dinamitzar-los gràcies a les nostres compres ací, perquè encara que és veritat que amb la pandèmia han nascut necessitats que podem cobrir amb el dit comprant en una gran superfície per exemple, a Borriana comptem amb la nostra pròpia aplicació. En ella, cada dia es van sumant botigues i ja hi ha 120 per a accedir des del mòbil.

Cada vegada hi ha més ciutadans que la utilitzen i molts comerços estan aprenent a digitalitzar-se perquè és el futur, per la qual cosa demane que fem l’esforç de realitzar les nostres compres ací. Cal entendre que la COVID-19 ho passem tots, així que anime a crear una cadena de favors en la qual ens ajudem entre tots per a eixir afavorits i junts d’això. Cal pensar més que mai a comprar ací perquè són el motor del nostre poble. Els assegure que ho agrairan perquè, a més, la qualitat és molt més gran que en qualsevol altre lloc i trobaran el que necessiten prop de casa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari