El tapís de la Mare de Déu ja està instal·lat en la basílica d'El Savador a Borriana

El tapís de la Mare de Déu ja està instal·lat en la basílica d'El Savador a Borriana
15/03/2021 -

L’Ajuntament de Borriana ha finalitzat la instal·lació en la façana de la basílica d’El Salvador del tradicional tapís que s’instal·la cada any per les Falles, en honor a la Marededeu de la Misericòrdia, i en el qual les persones que ho desitgen durant quatre dies, des d’avui i fins al dijous 18 de març, de forma individual i controlada, podran dur a terme la seua particular ofrena de flors.

El personal de Via Pública va començar la setmana passada els treballs perquè avui estiguera tot amanit per a aquest matí hissar la recreació dissenyada per l’artista Juan Dualde, confeccionada seguint la tècnica habitual amb paper de seda, amb unes mesures de 9m x 7m i amb la imatge de la patrona presidint el tapís com sempre.

Juan Dualde, que amb aquest tapís ja n’ha dissenyat un total de 31, ha mostrat la seua satisfacció per la confecció del mural en un any tan “especial”. Així mateix, ha indicat que el 2019 va ser el XX Aniversari de la Coronació Pontifícia de la imatge de la Marededeu de la Misericòrdia, i davant la suspensió de les Falles de 2020, enguany “amb aquesta composició hem volgut recordar l’aniversari i el Guió que es va estrenar en aquell mateix acte”.

Segons ha manifestat la regidora i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, Borriana “és una ciutat fallera i ho hem volgut fer palés i visibilitzar a través de les activitats previstes per a aquesta setmana, que tan sols són el preludi d’una festa que tornarà molt prompte”.

El tapís és una tradició que es remunta a l’any 1960, a proposta del president de Junta Local Fallera en aquells anys, Ramon Boix, que en va impulsar la confecció d’un per a donar més grandiositat a l’acte de l’ofrena de flors, que des de feia anys es realitzava a l’interior de l’església dels Carmelites. L’encàrrec va recaure en Joaquín Ortells que va confeccionar amb paper de seda un primer tapís d’ofrena que seria instal·lat en la façana lateral dels frares Carmelites per a les Falles de 1960.

Aquell primer tapís mostrava ja unes dimensions i una línia temàtica que marcaria tots els posteriors, la figura central amb la imatge de la Marededeu de la Misericòrdia, patrona de la ciutat i receptora a partir d’aquell moment de les ofrenes florals de totes les falleres. L’any següent, i davant l’èxit de la iniciativa, el tapís es va instal·lar en la façana principal d’El Salvador, lloc on ha quedat emplaçat fins a l’actualitat.

L’Ajuntament i la Junta Local Fallera, després de descartar la celebració de les Falles de 2021del 15 al 19 de març, van decidir organitzar una sèrie d’activitats vinculades al món faller. Una programació fruit del treball conjunt de totes les persones que formen la Junta Local Fallera per a celebrar-la durant aquest mes, consensuada amb el col·lectiu faller i subjecta a l’evolució de la situació epidemiològica.

Activitats

El conjunt d’actes previstos seran televisats per a poder gaudir-ne des de casa. En totes les activitats, ha indicat Sara Molina, se seguirà el protocol de protecció de seguretat contra la Covid, i la realització “estarà subjecta sempre a les mesures sanitàries de prevenció de cada moment”.

Amb l’homenatge el passat cap de setmana a la Reina Fallera Infantil, Julia López, s’han reiniciat a la ciutat les activitats falleres, un any més tard del moment en què s’hagueren de suspendre, tot just després de la nit de març del 2020 de l’homenatge a la Reina Fallera, Elena Pastor.

Aquest dijous 18 tindrà lloc l’obertura de l’exposició de fotografia i llibrets, en la qual es lliuraran els premis als millors llibrets de 2020 i podrà ser visitada fins a finals d’abril, amb totes les mesures sanitàries en vigor i amb un control exhaustiu, i subjecta a la situació epidemiològica de cada moment.

El 19 de març se celebrarà la Missa Fallera en honor a Sant Josep, que comptarà amb la presència dels màxims representants de cada comissió, de les Reines falleres de Borriana i de les seues corts d’honor que, vestits de particular i després de finalitzar la cerimònia religiosa, realitzaran la seua ofrena floral i hi haurà una xicoteta disparà.

El mateix dia 19, a les 14 hores, es llançarà una mascletà aèria amb tres ubicacions simultànies, per a poder gaudir-la des de casa, i a les 22h es dispararan 19 castells de focs artificials des de cadascun dels emplaçaments on s’hauria plantat cada falla en un exercici faller normal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari