La caiguda de contagis avala un retorn a les abraçades en les residències de Castelló

La Comissió de Salut Pública ha aprovat l’administració d’una dosi de la vacuna que blinda les residències

La caiguda de contagis avala un retorn a les abraçades en les residències de Castelló

La tornada de les vacances al setembre s’ha viscut, potser, amb més incertesa que mai. Malgrat els avanços en la vacunació, la tornada de grans festes populars com les Falles de València s’ha mirat amb lupa i amb recel per un possible repunt de casos. No obstant això, l’escenari ha sigut ben diferent i l’evident caiguda dels casos positius per COVID-19 ha portat a fer un pas més en la desescalada d’espais tan vulnerables com les residències, en les quals les abraçades han retornat l’alegria als seus residents.

Aquest divendres, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publicava una nova resolució de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que actualitzava els protocols sanitaris contra la COVID-19 en centres residencials. I l’eliminació de la distància de seguretat durant les visites -acompanyada per mesures de seguretat i diverses especificacions- ha sigut la principal novetat, després de 18 mesos d’obligada distància social entre familiars de persones usuàries d’aquests centres.

Una flexibilització que respon precisament a la positiva evolució de la pandèmia en el conjunt de la Comunitat Valenciana. D’acord amb la informació facilitada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des d’agost la corba ha disminuït considerablement: el dia 8 va haver-hi un repunt de contagis amb 4.133 persones positives, però des d’eixa data ha disminuït el comptador fins a l’última actualització d’aquest divendres, amb 282 casos.

Més al detall, el final de les Falles (que es van celebrar de l’1 al 5 de setembre) va evidenciar la millora de la pandèmia. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va passar de notificar 952 positius el dia 5 de setembre a una mitjana de 400 casos diaris, per la qual cosa la vacuna ha garantit unes festes i una volta als centres educatius i residencials segura.

VACUNACIÓ A RESIDENTS EN CENTRES DE MAJORS

Respecte a la vacunació, la Comissió de Salut Pública va aprovar la setmana passada l’administració d’una dosi addicional de la vacuna de la COVID-19 a les persones residents en centres de majors. Un acord que per a la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha suposat “una notícia molt esperada”.

Oltra afirmava el divendres, en la roda de premsa després del ple del Consell, que “en l’última Mesa Interdepartamental vam tindre l’opció d’abordar aquesta qüestió, però sempre en funció del que diuen els tècnics, de què és el més oportú per a la salut individual de cada persona resident i per a la salut pública”.

En aquest sentit, la vicepresidenta recordava que “hi ha informes que estan avalant i recomanant aquesta tercera dosi per a persones vulnerables” i ajornava a la pròxima interdepartamental (que se celebrarà a finals d’aquesta setmana) els detalls concrets de quan començarà la vacunació.

L’acord, que amplia el grup de persones a les quals administrar aquesta dosi fins ara destinada a les persones amb trasplantament d’òrgan sòlid, els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20, incorpora ara a la resta de les persones que formen part del grup 7, que són les que tenen uns certs tractaments immunosupressors, de molt alt risc, i les residents en centres de majors.

La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes, que analitza les propostes segons l’evidència disponible per a ampliar els grups als quals se subministrarà una dosi addicional de vacuna contra el coronavirus.

ES RECUPERA EL CONTACTE FÍSIC AMB ELS RESIDENTS

Precisament divendres passat entrava en vigor la nova normativa sobre residències i centres d’atenció a persones majors que permet eliminar la distància de seguretat entre persones residents i visites, “cosa que significa que pot tornar a haver-hi contacte i abraçades, sempre que les persones residents i visitants estiguen vacunades i condicionat als nivells d’alerta i contagis“, afirmava Oltra.

Un canvi normatiu molt esperant tant per les persones usuàries i residents com per les famílies i que únicament obligarà a l’ús de la mascareta i les mesures higièniques habituals. En aquesta nova normativa desapareix l’obligatorietat de la distància de seguretat, no s’estableix límit de familiars (sempre que el municipi on es troba el centre no supere el nivell d’alerta 1) i, en el cas de les parelles o cònjuges, s’elimina l’ús de la mascareta entre persona resident i visitant.

En aquest sentit, la persona resident i els visitants han de tindre la pauta de vacunació completa i la trobada ha de produir-se en un espai obert on estiga garantida la ventilació o en tancats no compartits, unes mesures que varien depenent el nivell d’alerta existent en la localitat on se situa la residència.

La consellera de Sanitat i Polítiques Inclusives informava que s’ha plantejat als centres que “faciliten horaris suficients, fins i tot en caps de setmana, perquè les nostres persones residents puguen tindre el màxim contacte possible amb els seus familiars, després de molts mesos d’aïllament i de les conseqüències que això comporta” des del punt de vista “emocional, psicològic i sobre l’estat d’ànim”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari