La província de Castelló concentrarà quasi el 43% d'efectius del dispositiu de nevades

Aquest hivern, al voltant de 290 efectius i 60 vehicles formaran el dispositiu contra la neu per a evitar incomunicacions en els municipis castellonencs

La província de Castelló concentrarà quasi el 43% d'efectius del dispositiu de nevades

La majoria de municipis amb un elevat risc de quedar-se aïllats per nevades es troben a la província Castelló i la borrasca Gloria del gener passat va deixar clara la importància de preparar-se per a condicions adverses. Amb l’objectiu que cap persona més es quede incomunicada en les seues llars o en carretera, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat han presentat el dispositiu de nevades per a aquest hivern 2020-2021, que es mantindrà de forma molt similar a la província de Castelló quant a recursos.

Segons la informació de totes dues conselleries, aquest hivern el dispositiu estarà format per 664 efectius i 164 vehicles -97 d’ells llevaneu, dos més que l’any passat- per a buidar les carreteres i accessos als municipis en el conjunt de la Comunitat Valenciana. En el cas de la província de Castelló, hi haurà 56 vehicles, amb 31 llevaneus, i 284 efectius, la qual cosa suposa el 42,7% del dispositiu humà total. En el cas de València, hi haurà 223 efectius, 49 vehicles llevaneu i 26 auxiliars, mentre que a Alacant es prepararan 157 persones, 17 llevaneus i 16 vehicles auxiliars.

Això es deu al fet que, dels 204 municipis susceptibles de quedar-se aïllats per la neu, 82 presenten un risc alt i 122 un risc mitjà. La majoria es troben a Castelló, amb 42 localitats que es troben una cota d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell de la mar, la qual cosa els comporta un alt risc de patir nevades forts.

Així mateix, tant Interior com Política Territorial han concretat que 365 efectius pertanyen al Servei de Bombers Forestals de la Generalitat; 215 a les brigades de carreteres de les tres diputacions provincials i 84 a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques així com del Ministeri de Foment. Si calguera afrontar temporals extraordinaris, també es reforçarien amb recursos d’altres zones.

Per a tota la Comunitat Valenciana s’han planificat 151 rutes de neteja (87 a Alacant, 51 a València i 34 a Castelló) i 42 punts d’emmagatzematge de sal i salmorra (8, 26 i 8 respectivament). Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, ha destacat que es prepararan 200 tones de sal per a la província castellonenca.

Durant la presentació del pla de resposta a les nevades, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències s’encarregarà de coordinar i canalitzar l’ajuda “perquè ningú es quede incomunicat” com va ocórrer l’any passat, “sobretot en un any tan complicat com aquest perquè la pandèmia ho fa tot més difícil“.

Per part seua, España ha assenyalat que “la bona coordinació entre la Diputació de Castelló i la Generalitat ens permetrà afrontar amb seguretat situacions meteorològiques complicades aquest hivern”.

Com es coordina el dispositiu?

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) és l’encarregada de coordinar els treballs per a mantenir netes de gel i neu les vies pertanyents a la xarxa de carreteres de la Generalitat, així com les que depenen de les diputacions provincials i de l’Estat.

D’altra banda, l’AVSRE també informa els ajuntaments afectats sobre la manera de conducta davant una emergència i sobre les mesures d’autoprotecció destinades a la població en general.

Tot el dispositiu està regulat en el Procediment d’Actuació davant Nevades que s’actualitza cada hivern i que implica, entre altres mesures, l’actualització dels recursos d’intervenció que aporta cada administració i la seua coordinació, així com establir les diferents rutes de neteja de gel i neu.

També estableix la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l’organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En ell s’integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració general de l’Estat, Administració autonòmica i diputacions provincials) i preveu la integració d’altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Proveïment) si l’emergència ho requerira.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari